Solseil er praktiske og elegante innretninger mot sol og nedbør i hagen.

De kan fastmonterers på stolper ute i hagen, festes til husveggen eller brukes flere steder på tomten.

Ikke alle klar over mulighetene til å kombinere flere seil, små og store.

Enten i tre- eller firkantfasong, og slik at de delvis overlapper hverandre.

- Da får du et større og stilig overdekket areale, sier Hans Otto Hæger i solskjermingsgruppen.no

Ikeas Karlsø nettgardin matcher parasollen.

MOT MYGG: Her har den store Ikea-parasollen fått selskap av den skjermende nettgardinen Ikea Karlsø til kr 198. © FOTO: Produsenten

Årets Santa Barbara parasoller kommer i mange spennende utgaver.

SPESIELL: Amerikanske Fred Hayward designet i 1981 sin første The Santa Barbara Umbrella. Denne Flamenco er fra hans siste kolleksjon. Bestilles på www.sbumbrella.com © FOTO: Produsenten

- I tillegg er det i år kommet nye, motorstyrte pergolasystemer samt overdekkete utestuer . De har gjennomskinnelige, motoriserte tak og glassvegger som kan heves og senkes. De blir som en lounge under åpen himmel, sier Hæger til klikk.no.

Ut og inn

Solseil er et fint alternativ til tradisjonelle markiser fordi de kan dekke større områder.

- De enkleste seilene vi leverer koster fra tre, fire tusen kroner, sier Maria Eriksrud i solseil.no

De mer teknisk avanserte, største privatseilene som ruller seg ut av seg selv når solen kommer og inn igjen hvis vindbelastningen blir for sterk koster en god del mer,opptil 85.000 kroner.

EKSKLUSIV: Gandia Blascos Modulo er et stilrent, skjermende sted, ikke minst for strandløver. Fra kr 49.200 hos Robert Tandberg Møbler. © FOTO: Produsenten

Er du litt fingerferdig kan du også designe og sy ditt eget drømmeseil av markiseduk. Dette materialet tåler utrolig mye.

I tillegg kan de mange seilmakerne omkring i landet bokstavelig talt skreddersy seil til hagen din.

Enkle varianter

De aller rimeligste variantene får du fiks ferdige for noen hundrelapper, i flere av landets møbelvarehus.

Ikea har blant annet noen enkle modeller.

Blåser det for mye ruller det motoriserte Soliday-seilet seg inn av seg selv.

MOTORISERT: Motoriserte seil som styres med fjernkontroll er i tiden. Seilet har sin egen vindmåler som gjør at det rulles inn hvis det blåser for mye. Pris kr 35000 fra www.solseil.no © FOTO: Produsenten

Seil i tak og vegger

Interiørarkitekt Beba V. Holøyen fremhever særlig seiltak supplert med felter av seilduk på toppen av terrassegelenderet.

Da utvider du sesongen på uteplassen din med flere uker.

- Både denne og andre seilløsninger passer aller best i nærheten av sjøen, mener hun.

Solseilet festet til veggen og en høy mast ute i hagen er en populær seitype.

ENKELT: Det tøffe trekantseilet festet til veggen er lett å sette opp. Leverandør Ringfoss AS. © FOTO: Produsenten

Former, farger og vedlikehold

Velger du en mørk farge på parasollen eller solseilet ditt synes ikke fugleskitt og smuss fra biltrafikken så godt på duken.

Vær imidlertid klar over at sterke dukfarger blekner i solen. Det er vel derfor også at mange velger hvite seil og parasoller.

Setter du seilet unna løvtrær unngår du mange flekkproblemer.

Er duken blitt skitten spyler du den med kaldt vann fra hageslangen. Hjelper ikke dette er en omgang på tredve grader i vaskemaskinen løsningen. Mange vaskerier har kapasitet til å vaske ganske store seil.

Etter gjentatte rengjøringer impregneres duken på nytt.

Solskjermen med innlagt lys(!) kommer fra Extremis. Pris på forespørsel hos Expo Nova.

LYSER: Med innlagt lys blir den denne kjempeparasollen fra Extremis et tilfluktsted også på kvelden. Pris på forespørsel hos Expo Nova. © FOTO: Produsenten

Moderne seil holder seg for øvrig fine i mange sesonger.

Dersom du vil ha parasoll som ikke bare skjermer for solen men også er vanntett, velger du ikke en bomullsduk men en moderne akryl- eller dacronduk.

Solskjerming laget av slike materialer koster endel, men til gjengjeld varer de i mange år og holder på fargen mye bedre enn bomull.

Hvis ikke solseilet monteres passe stramt og med omtrent tredve prosent fall, samler det seg vann i midten, og du risikerer at duken revner. Dette er den groveste feilen du kan gjøre, mener ekspertene.

Et velplassert solseil kan i tillegg til å være et hyggelig og stilig tak over utplassen også redde stuen for overoppheting på de varmeste sommerdagene, og skjerme storskjermen for uheldig skinn.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!