Alexander Berg

Drep dem nå!

Det er varslet massiv brunsnegle-invasjon til våren. Det kan du unngå.

Klikk.no har tidligere skrevet om hvordan du kan bli kvitt mordersneglen for alltid.

Nå kan det se ut som om sprengkulden kommer deg til unnsetning. For i følge det danske vitenskapsnettstedet, videnskab.dk, tar den strenge kulden livet av alle brunsneglene som ikke har rukket å komme seg i skjul.

"De opprinnelige sydlandske sneglene, som på grunn av deres kjempeappetitt også kalles 'mordersnegler', har det nemlig stridt i vinterens kulde", skriver nettstedet.

Fryser i hjel under minus tre

Det har tidligere vært antatt at iberiasneglen stryker med dersom temperaturen i deres omgivelser kryper under null i en lengre periode.

I følge videnskab.dk viser imidlertid forskning at det skal mer enn noen få blå til før sneglen går kuldedøden i møte.

Først med omgivelsestemperaturer under minus tre begynner den å få problemer.

Blir ikke helt borte

Selv om noen av dem stryker med i kulden, vil mange av de brune monstrene, i følge de danske forskerne, likevel overleve.

"Selvom frosten kan tynne ut i bestanden, vil den ikke utrydde alle mordersneglene som rakk å finne et passende sted å gjemme seg før frosten for alvor satte inn", heter det på videnskab.dk.

Snødybden viktig

Professor Arild Andersen ved Universitetet i Ås (tidl. Landbrukshøgskolen) er imidlertid ikke like optimistisk som sine danske kolleger.

- Det som er vesentlig er snødybden. Over 50 cm med snø er god isolasjon, og under snøen blir det høy luftfuktighet, noe som er bra for sneglene. Generelt er det mye som spiller inn for om brunsneglene overlever vinteren eller ikke, og erfaringen har vist at mordersneglen klarer kulden godt.

Færre snegler

Andersen mener likevel det kan være en viss mulighet for at færre snegler vil krype frem til våren og sommeren.

- Jeg tror den barfrostperioden vi hadde før jul, kan ha påvirket bestanden av iberiasnegler. Og de siste par årene har vi også sett en nedgang i antallet snegler.

Les også:

50 sneglefrie planter

Slik bytter du strømleverandør

Send jula til himmels

Så lite kulde tåler barna

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!