Vanning i ferien

Slik overlever hagen ferien

Tips til hvordan du unngår at hagen din dør mens du er borte.

BLOMSTRER: Du vil vel ikke bli møtt av en vissen hage når du kommer hjem fra ferie? Følg disse rådene for å unngå det.
BLOMSTRER: Du vil vel ikke bli møtt av en vissen hage når du kommer hjem fra ferie? Følg disse rådene for å unngå det. Foto: Foto: *susie* på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert
FRSTENDE: Har du jordbær er det et ypperlig lokkemiddel for en vannevenn!
FRSTENDE: Har du jordbær er det et ypperlig lokkemiddel for en vannevenn! Foto: Foto: jo-h på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Frist en vannevenn

Du får kanskje noen til å ta inn posten for deg og se litt etter huset mens du er på ferie. Hvorfor ikke be dem om en tjeneste til i samme slengen?

Får du noen til å vanne plantene dine for deg, kan du dra på ferie uten å bekymre deg for å komme hjem til visne blomster.

Kanskje det frister mer for et familiemedlem, en venn eller en god nabo å vanne for deg dersom du har et par godbiter på lager?

Si at vannevennen kan spise fritt av jordbæråkeren, tomatene, urtene eller hva det måtte være mens du er borte. Det er bare bra for plantene at moden frukt fjernes, og vannevennen vil kunne boltre seg fritt med godbiter mens du er borte.

Selv om hageblomster ofte er med hardføre enn stueplanter, krever de likevel stell. Ikke regn med at en regnskur tar seg av vanningen mens du er borte! Her er noen tips til hvordan du kan komme hjem til en like flott hage som da du dro.

Les også: Slik holder du liv i inneplantene i ferien

1. Få plantepass!

Det aller lureste om du skal på feire, er å alliere seg med en i familien, en venn eller en god nabo. Skal noen ta nn posten for deg er det kanskje lettere å spørre om de kan se til plantene i hagen samtidig. Når plantene har tilsyn er det størst sjanse for ta de klarer seg gjennom ferien din.

- Det greieste er å få noen til å se etter plantene og vanne dem etter behov. Hvor mye og hvor ofte man må vanne er avhengig av været, temperaturen og om plantene står på en terasse, på bakken, under tak og så videre, sier Thorgeir Næss, som er fagsjef i Det norske hageselskap, til Klikk.no.

2. Når på døgnet?

Ikke vann plantene i solsteika midt på dagen. Gjør du det, kan enkelte blader på planten få sviskader, og blomstene kan bli bleket. Vanner du i solskinn fordampes mer vann enn når det er overskyet eller sola har gått ned.

- Vann helst på morgenen eller om kvelden for at plantene skal fordampe bort minst mulig vann, er rådet til Thorgeir Næss.

Les også: Hagen som steller seg selv

3. Stikk finger'n i jorda!

Bed som ligger inntil en husvegg der det er god drenering trenger mye mer vann enn et bed ute på plenen der plantene har fått opparbeidet seg et godt rotsystem. Disse trenger kanskje ikke vann i det hele tatt utenom eventuelle regnskurer.

- Før du vanner; stikk fingeren litt ned i jorda og kjenn etter om det er like tørt nede i jorda som det er øverst, sier Næss.

4. Se etter om kvelden

Er du usikker på om blomstene trenger vann, ikke bedøm tilstanden etter hvordan de ser ut midt på dagen i sola. Har du noen til å vanne for deg, ville det vært lurt om de stakk innom for å sjekke plantene om kvelden.

- Om blomstene er slappe på dagen trenger det ikke bety at de trenger vann. Se heller om de er slappe på kvelden, sier Næss.

Les også: Slik blir du kvitt mordersneglen

5. La plenen være

KLARER SEG: Plenen klarer seg til du kommer hjem fra ferie uten spesielt stell. Bare husk å ikke klippe den for kort!
KLARER SEG: Plenen klarer seg til du kommer hjem fra ferie uten spesielt stell. Bare husk å ikke klippe den for kort! Foto: Foto: doortoriver på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Gressplenen klarer seg godt uten å vannes i løpet av en to ukersperiode, mener ekspertene.

- Plenen skal ikke prioriteres. Mange kommuner har også vanningsrestriksjoner som gjør det vanskelig å vanne plenen ofte. Plenen kommer seg igjen, så ikke bruk ressurser på å vanne den, mener Thorgeir Næss.

Må plenen klippes i løpet av ferien, pass på at den ikke klippes for kort. Da kan den nemlig bli tørr. Næss anbefaler en klippelengde på minst fire centimeter.

Les også: Gode råd for riktig vanning

6. Vanningsmetoder

Det finnes flere alternativer til å vanne med kanne eller hageslange. Ifølge Klikk.nos hageekspert, og redaktør for bladet Bo, Bygg og Bolig, Iril Kolle er dryppvannslange blant de beste alternativene.

Spør Iril om hage her!

Dryppvannslange: denne ser ut som en vanlig hageslange, men forskjellen er at dryppvannslangen har mange bitte små hull som vanner kommer ut av. Så kobler du den på utekrana og skrur på vannet.

- Det fine med dryppvannslangen er at den kan legges hvor som helst. Den er særlig bra å legge i et bed inntil husveggen der plantene trenger mer vann enn andre steder, sier Kolle.

Gelébiter: gelébiter er også et tips dersom man ikke har mulighet til å vanne så ofte. Bitene kan blandes inn i jorda, og hjelper til å holde på fuktigheten. Forskjellige gelébiter kan kjøpes på hagesentre og blomsterbutikker.

Selvvanningssystem: har du blomster i krukker eller ampler, kan det være lurt å sette dem på et kjølig sted. En kjølig garasje, kjeller eller badegulvet kan være slike steder. (Obs! Skru av varmekablene!) Lag deg deretter et enkelt selvvanningssystem som sørger for at planten trekker til seg det vannet den trenger.

Et av selvvanningstipsene kan være å sette plantene til fukt på våte håndklær eller avispapir. Dersom du fortsatt har plastpotta som fulgte med planta, ta planta ut av krukka før du setter den, i plastpotta med hull i bunnen, til fukt. Husk at plantene ikke skal stå med «beina i vann». Få planter liker dette.

Se her for flere selvvanningssystemer du kan mekke selv.

Les mer på Klikk Hage

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2009, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også