Vanning i ferien

Slik holder du liv i plantene i ferien

Skal du på ferie? Slik sørger du for at inneplantene dine får det stellet de trenger mens du er borte.

BLOMSTRER: Følg tipsene og kom hjem til blomster fulle av liv og lyst.
BLOMSTRER: Følg tipsene og kom hjem til blomster fulle av liv og lyst. Foto: Foto: Sean dreilinger på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
Sist oppdatert

De fleste unner seg litt tid vekk fra hjemmet og de hverdagslige pliktene om sommeren. Men glem ikke at det kanskje er noen hjemme som trenger litt stell selv om du er borte: plantene dine.

Det er kanskje ikke så fristende å komme hjem til tørre og visne planter når du kommer hjem fra ferie? Se disse tipsene for å unngå at nettopp det skjer.

1. Vekk fra vinduet

- Fjern alle planter fra vinduskarmen. Mye sol og høye temperaturer gjør at plantene trenger mer vann oftere, sier Thorgeir Næss, fagsjef i Det norske hageselskap, til Klikk.no.

Klikk.nos hageekspert og redaktør i Bo Bygg og Bolig, Iril C. Kolle, tilføyer at plantene aller helst bør settes så kjølig som mulig.

- Har du en kjølig kjeller eller garasje, er det et ypperlig sted for plantene når du er borte. Jo kjøligere det er, jo mindre vann trenger plantene, anbefaler hun.

VED VINDUET: Flytt plantene vekk fra varmen og lyset ved vinduet når du skal på ferie. Da hadde også kanskje denne planten overlevd.
VED VINDUET: Flytt plantene vekk fra varmen og lyset ved vinduet når du skal på ferie. Da hadde også kanskje denne planten overlevd. Foto: Foto: mbschn på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Dersom du setter plantene i kjelleren eller i garasjen, bør lyset stå på dersom du ikke har noen store vinduer som slipper inn mye lys.

Spør Iril om hage!

2. Klipp plantene

- Knips av blomster, og klipp tilbake plantene en del. De kan nesten være helt grønne før du reiser på ferie. Da krever de mindre vann og vil blomstre igjen om to-tre uker - når du er kommet hjem fra ferie, sier Thorgeir Næss.

3. Sett plantene til fukt

- Planter som trenger vann kan settes i en balje eller i badekaret på fuktet avispapir eller lignende. Da har plantene tilgang på fuktighet hele tiden, sier Næss.

Viktig: Ta planten ut av pyntepotta før den settes til fukt!

Næss sier videre at temperaturen i rommet avgjør hvor ofte avispapiret bør fuktes.

Les også: Blomstene som lever lenge uten vann

4. Skriv lapper

Er du så heldig at du har fått noen til å vanne for deg? Da kan det være både lurt og hyggelig med noen enkle tips til hvordan plantene skal vannes.

BESKJED: Alle planter har forskjellige begov. Det kan være greit å hjelpe en vannevenn med instruksjonene.
BESKJED: Alle planter har forskjellige begov. Det kan være greit å hjelpe en vannevenn med instruksjonene. Foto: Foto: iowa_spirit_walker på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Skriv en liten, koselig lapp på potta med for eksempel «Jeg er ikke glad i så mye vann» eller «Jeg blir ofte tørst!». Husk at du antagelig kjenner plantene dine bedre enn vannevennen!

Se også: Fiks opp kurvstolen

5. Vanningsmetoder

I tillegg til fuktet avispapir, håndklær, filt eller lignende, kan undervanningsmatter eller selvvanningspotter være et alternativ.

Disse får du kjøpt på hagesentre, og kan enten brukes i stedet for eller i tillegg til godt fuktet avispapir, håndklær eller lignende.

Vær oppmerksom på at dette er et dyrere alternativ enn å lage et eget selvvanningssystem.

Redaktør Iril Kolle i Bo Bygg Bolig har flere triks på lager om hvordan du kan lage ditt eget enkle og rimelige selvvanningssystem:

Brusflaske: Fyll en stor brusflaske med vann og sett den opp ned i nyvannet jord. Planten vil ikke trekke til seg mer vann fra flaska enn den trenger.

Plastrør: Stikk et plastrør på 30-40 centimeter ned i våt jord. Fyll deretter opp røret med vann. Samme prinsippet som over: planten vil suge til seg den fuktigheten den trenger.

FERIEVANNING: En brusflaske opp/ned i blomsterpotta er alt du trenger av utstyr.
FERIEVANNING: En brusflaske opp/ned i blomsterpotta er alt du trenger av utstyr. Foto: Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Veke: En ulltråd eller en veke og en bøtte kan også fungere som et hjemmelaget vanningssystem. Stikk den ene enden på tråden eller veka ned i jorda. Den andre enden skal ligge i bunnen av en for eksempel bøtte med vann. Planten vil trekke til seg den fuktigheten den trenger fra vannbøtta ved hjelp av ulltråden eller veka.

Les også: Hagen som steller seg selv

Les mer på Klikk Hage

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også