Det er flere insekter du bør være glad over å ha i hagen.

Overraskende nok er edderkopp en av dem.

I kampen mot skadedyrene spiller denne lille krabaten nemlig en svært viktig rolle. Også snyltevepsen er et nyttig insekt som du kan være glad for å ha i hagen.

Grunnen er enkel: alle skadedyr har naturlige fiender.

Mange insekter, midd og edderkopper spiser skadedyr, og snylteveps parasitterer dem. Skadedyrene kan også bli syke, for eksempel kan de få både virussykdommer og sopp- og bakterieinfeksjoner.

Og mange insekter som lever på skadedyrene har virussykdommer og soppinfeksjoner.

- Vi behøver et mangfold av insekter i hagen. Noen er skadedyr, men de fleste har en nyttig rolle som predatorer og parasitter på skadedyrene, og som pollinatorer, og du får best resultat i hagen om du har mange ulike typer insekter i hagen, sier Nina Svae Johansen,  forsker i entomologi i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Effektiv mot skadedyr

- Vi er alle enige om at brunsneglen er et skadedyr som må bekjempes, men utover det er det opp til hver enkelt hageeier å vurdere hvilke skadedyr som er til irritasjon. En sommerfugl som spiser litt av bladverket er kanskje til å leve med, mens kålsommerfuglen som rett og slett ødelegger all kålen vår, bør fjernes, understreker Nina Svae Johansen.

Det er her snyltevepsen kommer inn.

Snyltevepsen er nemlig svært effekt i bekjempelse av kålsommerfugler.

- Snyltevepsen kan ta rubb og rake av kålsommerfugllarvene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nyttige insekter

SNYLTEVEPS: I kampen mot skadedyrene spiller snyltevepsen en svært viktig rolle. © FOTO: Erling Fløistad/NIBIO

Barbarisk metode

Det hele er ganske så effektivt:

Snyltevepsen legger et eller flere egg inni kålsommerfugllarven ved å stikke hull på skinnet.

- Snyltevepseggene klekker inne i sommerfugllarven - og snyltevepsenlarven spiser rett og slett sommerfugllarven opp innenfra. Det hele er egentlig ganske barbarisk, sier forsker Nina Svae Johansen.

Ikke nok med det, snyltevepsen er effektiv mot bladlus også!

Det er mange insekter som er «på vår side» i hagen, ifølge Norsk institutt for bioøkonomi.

I tillegg til snylteveps, er løpebiller, marihøner, gulløyer, blomsterfluer og edderkopper andre viktige nyttedyr i hagen.

Dropp sprøytemidler

Naturvernforbundet ønsker heller ikke å utrydde skadedyr som bladlus, bladteger, kålsommerfugl, gulrotflue og snegler, men holde dem på et nivå vi kan leve med, i naturlig balanse med nyttedyr.

De råder derfor hageeiere til å droppe sprøytemidler i kampen mot skadedyrene.

Sørg i hvert fall for at barn og dyr holder seg unna hagen når du bruker ugressmiddel.

I tillegg til å forurense, dreper også sprøytemidlene nyttedyrene i hagen, som marihøner og blomsterfluer.

Dette kan igjen føre til økt behov for sprøyting.

Naturvernforbundet råder heller til å ha tålmodighet med naturen og la fiendene til skadeinsektene få tid til å innfinne seg.

- Nytteinsekter i hagen gjør en viktig jobb fordi de spiser skadeinsekter som lus. Marihønene gjør for eksempel en enorm jobb for oss, opplyser Honorata Gajda.

Naturvernforbundet anbefaler å invitere nyttedyrene inn i hagen ved å plante litt forskjellige busker og trær.

- Anlegg gjerne i et «vilt» hjørne i hagen der nytteinsektene kan gjemme seg for å bo. Noen planter lukter sterkt, og det kan forvirre insektene.

Sprøyting er en tjeneste for bladlusa

Sprøytemidlene dreper alle insektene, både nyttedyr og skadedyr.

- Derfor gjør sprøytingen det vondt verre. Nyttedyrene som pollinerer trærne dør, så du får ikke epler, plommer og kirsebær i hagen, sier Honorata Gajda, rådgiver i naturmangfold i Naturforbundet.

80 prosent av blomstene i hagen pollineres av humler, så disse bør du ta godt vare på. 

- Konsekvensene er større for nytteinsekter enn for skadeinsekter. Nytteinsektene er få og greier ikke å formere seg så fort, men det greier bladlusa. Så sprøytingen er en tjeneste for bladlusa i det lange løp. Det blir ingen nytteinsekter igjen til å ta dem - og du som hageeier får et enda større problem om en måned, fastslår Honorata Gajda.

Nyttige insekter

KÅLSOMMERFUGL: Kålsommerfuglen er en plagsom gjest i mange hager. Men det finnes råd. © FOTO: Erling Fløistad/NIBIO

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!