Kjøkkenhage

Ikke gjør disse kjøkkenhage-tabbene

Å få til kjøkkenhagen krever litt av deg - her er tipsene du trenger.

KJØKKENHAGE: Kjekt å ha, men krever jobb. Les under hva som må til!
KJØKKENHAGE: Kjekt å ha, men krever jobb. Les under hva som må til!
Sist oppdatert

En egen kjøkkenhage er nok noe mange ønsker seg, og du trenger faktisk ikke egen hage for å gro noe.

Men vet du egentlig hvor mye den krever av deg?

Og nå som sommer og ferie nærmer seg, kan det være en utfordring å holde planter og annet i live til man er tilbake.

- Det er ikke lett å holde en kjøkkenhage om man reiser bort i lengre perioder om sommeren. Plantene må ha jevnt med stell, sier Knut Tveit hos Hageland.

De skal ha gjødsel og vann og i tørre perioder, med mye sol, varme og vind, må plantene ha vann gjerne både en og to ganger til dagen.

I tillegg må det gjødsles omtrent hver andre uke gjennom sesongen, sier Tveit.

Husk også at det er snakk om levende planter og at de trenger stell.

- Det nytter ikke å så og deretter vente med å stelle til en skal høste. Da får man nok lite og ingenting igjen for jobben med å ha kjøkkenhage, sier Tveit.

Tabbene du bør unngå

Ifølge Bjørnhild Fjeld, forfatter av hageboken Hageguiden – nybegynnerens vei til grønne gleder og hageblogger på www.spirea.no, kan man gjøre mange tabber når det gjelder egen kjøkkenhage.

Det tar nemlig mange år å lære seg å ha en hage.

- Alle gjør tabber, det er det du lærer av. Etter å ha hatt hage en stund, ser du det heller ikke som krise hvis en plante dør, sier hun.

Fjeld mener at det viktigste du bør ta hensyn til, er at du faktisk bor i Norge.

- Det vokser ikke fersken på trærne i norske skoger… Mange kjøper varmekjære planter som står i drivhus i hagesenteret, og skjønner ikke at disse ikke vil trives i all slags vær og vind og gjennom en kald vinter i Norge. Hvis du ikke har peiling bør du spørre fagfolk før du handler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HUSK DETTE:  I tørre perioder med mye sol, varme og vind, må plantene i kjøkkenhagen din ha vann gjerne både en og to ganger til dagen.
HUSK DETTE: I tørre perioder med mye sol, varme og vind, må plantene i kjøkkenhagen din ha vann gjerne både en og to ganger til dagen. Foto: FOTO: Colourbox

Det samme, sier hun, gjelder grønnsaker.

- Plant noe som du vet har sjans til å bli modent i løpet av den korte norske sommeren. Salat er ideelt i så måte, fordi det gir deg avling gjennom hele sesongen. Samme med urter.

Har du lyst å dyrke egne maiskolber, bør du revurdere det.

- Mais tar stor plass per plante, og det er langtfra sikkert at kolben rekker å bli moden før det blir frostnetter om høsten.

Tveit synes det viktigste når du har kjøkkenhage er å huske å vanne og gjødsle, og luke bort ugress.

- Kjøkkenhagen bør også stå på et lyst og solrikt sted i hagen, sier han.

Og lurer du på hvorfor plantene i naturen vokser og trives, selv om ingen vanner eller gjødsler dem, og hvorfor ikke det er slik i hagen din? Fjeld har svaret.

- En hage er ekstremvarianten av natur, der det er plantet mye tettere og det i tillegg er åpen jord som gir mer fordamping. Pluss det faktum at de vekstene som plantes i hagen ikke nødvendigvis ville ha klart seg på egen hånd i norsk natur.

Ikke så når det er nattefrost

En annen tabbe mange gjør er å være utålmodig om våren og plante ut ting for tidlig.

- Ingenting kan sås ute før det er frostfritt. Hvor lenge der er nattefrost varier ut i fra hvor du bor, men 1. juni er en grei tommelfingerregel på Østlandet, sier Fjeld.

- Det bør også være en stabil dagtemperatur på over 10-12 grader før du setter planter ut, legger hun til.

Er det ikke det hvor du bor kan du starte tidligere – om du har drivhus.

- Det man gjør er at man enten sår frø inne i et eget sårom med vekstlys, før 1. april, eller i vinduskarmen, helst i et rom der det er litt kjøligere enn vanlig romtemperatur. Du kan også få kjøpt små planter og stiklinger på et hagesenter om du ikke vil så selv, sier Fjeld.

Grønnsaker kan også sås i vinduskarmen fra mars og april.

- Plant plantene ut i mai og juni, når det er frostfritt ute og det er blitt vår og sommer, sier Fjeld til Klikk Bolig.

Husk dette om du har kjøkkenhage

Her er Fjeld sine beste tips til deg som ønsker å lage en kjøkkenhage:

- Dyrk fordi det er gøy, ikke fordi du tror at du skal spare masse penger og dyrke enorme avlinger. Ikke overdriv din egen kapasitet og interesse. Det tar lang tid fra såing til høsting, og mye skal gjøres innimellom.

- Hagen trenger tilsyn gjennom hele sommeren, som vanning hvis du dyrker i krukker. Er du borte 3 uker på den varmeste tiden, kan det være stusslig å komme hjem. Invester eventuelt i automatisk vanningsanlegg.

- Grønnsaker som skal vokse raskt og gi avling, trenger jevnlig tilførsel av næring i form av gjødsel. Jorden du planter i bør være iblandet en slags kompost, enten kompostert husdyrgjødsel eller kompostjord du har laget selv av matavfall. Gjødsle med naturgjødsel noen ganger i løpet av vekstsesongen, avhengig av hva du dyrker.

Denne saken ble første gang publisert 06/06 2015, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også