GUIDE:

12 allergivennlige stueplanter

Vi hjelper deg til å ta gode blomstervalg som ikke gir plager enten du ønsker deg en blomstrende skjønnhet eller en frodig grønn stueplante.

<b>FAVORITT:</b> Hos mange er det den tradisjonelle, skjønne alpefiolen. Er det ikke fint å vite at den er trygg? Den liker det svalt, helst under 20 grader og stortrives også utendørs om høsten.
FAVORITT: Hos mange er det den tradisjonelle, skjønne alpefiolen. Er det ikke fint å vite at den er trygg? Den liker det svalt, helst under 20 grader og stortrives også utendørs om høsten. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Ikke alle planter, uansett hvor flotte og frodige de er, gjør godt for alle mennesker – ironisk nok. Allergi og overfølsomhet for planter og dufter kan nemlig gjøre et innemiljø ganske så utålelig.

Den vanligste plagen er pollenallergi, og det antas at i overkant av 20 prosent av befolkningen har en mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Plagsomme symptomer er kløe, tett og rennende nese, nysing, øyne som renner og hovner opp.

Siden man puster mer og mer med munnen, blir ikke luften som skal ned i lungene varmet opp, fuktet og renset for blant annet pollenkorn – noe som igjen kan utløse eller forverre astma. Mange opplever også at de blir trøtte og mer ukonsentrerte.

✿ Alpefiol ✿ Anthurium ✿ Guzmania

✿ Hawaiirose ✿ Hortensia ✿ Julekaktus

✿ Orkideer (Phalaenopsis, Papiophedilum, Dendrobium, Vanda) ✿ Ildtopp ✿ Celosia ✿ Roser (uten duft)

Allergi­vennlige grønnplanter

✿ Pengetre

✿ Pachira

✿ Vandrende jøde

✿ Grønnrenner

✿ Forskjellige palmearter

✿ Kaktus

✿ Bladkaktus

✿ Stueask

✿ Gullranke

✿ Sølvranke

✿ Husfred

Allergisk? Unngå disse:

✿ Fastelavnsris

✿ Bjørkefiken

✿ Tulipaner

✿ Liljer

✿ Svibel

✿ Begonia (juleglede)

✿ Julestjerne

✿ Georginer

✿ Krysantemum

✿ Nellik

✿ Margeritter

Se mer

(artikkelen fortsetter under de neste bildene)

<b>KAKTUS:</b> Både julekaktus og novemberkaktus er «vennlige» i både utseende og mot allergikere.
KAKTUS: Både julekaktus og novemberkaktus er «vennlige» i både utseende og mot allergikere. Foto: Getty Images
<b>TROPISK:</b> Guzmania, denne tøffe tropiske planten, blomstrer i rosa, rødt, gult eller oransje – og er finfin for absolutt alle.
TROPISK: Guzmania, denne tøffe tropiske planten, blomstrer i rosa, rødt, gult eller oransje – og er finfin for absolutt alle. Foto: Getty Images
Hawaiirosen er like fin som den er kjekk og grei. 
Hawaiirosen er like fin som den er kjekk og grei.  Foto: Getty Images
<b>GRØNN KLASSIKER:</b> En av mange grønne planter som er allergivennlige, er nettopp den muntre husfreden.
GRØNN KLASSIKER: En av mange grønne planter som er allergivennlige, er nettopp den muntre husfreden. Foto: Getty Images

Duftoverfølsomhet

En annen ganske vanlig reaksjon på planter og blomster i hjemmet, er duftover­følsomhet. Dette vises ikke nødvendigvis på allergiprøver, siden det ikke er de samme mekanismene i kroppen som involveres, men skal tas på alvor likevel.

Typiske overfølsomhetsreaksjoner kan være blant annet reaksjoner i luftveier, øyne og nese, kvalme og hodepine. Enkelte kan oppleve forverrede luftveisplager, for eksempel ved astma. Og alt dette bare på grunn av noen uskyldige, nydelige planter.

Heldigvis finnes det gode råd, og floraen vår er så stor og raus at det er nok å velge i både av blomstrende inneplanter og grønnplanter som er regnet som allergivennlige.

Astma- og allergiforbundet (NAAF) har for øvrig svært praktiske lister over allergivennlige plante.

Kilde: naaf.no

Gullranke og Calathea er to fine eksempler på grønnplanter som gir et koselig innemiljø, også for allergikere.
Gullranke og Calathea er to fine eksempler på grønnplanter som gir et koselig innemiljø, også for allergikere. Foto: Getty Images
For en bombe av en blomst! Celosia ser nesten litt for eksotisk ut til å være av den «snille typen», men den står heldigvis på listen over JA-blomster.
For en bombe av en blomst! Celosia ser nesten litt for eksotisk ut til å være av den «snille typen», men den står heldigvis på listen over JA-blomster. Foto: Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2023, og sist oppdatert 25/01 2023.

Les også