Gang med steinvegg og flisgulv

ROBUSTE KVALITETER: Store steinfliser gir høy slitestyrke. Gråfargen tas opp i den vegghengte hylleseksjonen fra Montana. © Foto: Bjørn Jørgensen Arctic Photo

Du får bare én sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk.

Derfor er gangen, eller entreen, et rom som ikke bør oversees.

Gangen er det første rommet du møter når du kommer hjem. Og det er her gjestenes opplevelse av hjemmet ditt blir formet.

Selv om gangen ikke er et oppholdsrom, slik som stuen eller kjøkkenet, er det derfor mye å vinne på å få til en god gang.

En god gang er først og fremst en gang som virker. Det innebærer at du har et sted å henge fra deg yttertøy, sette fra deg sko, pluss et minimum av oppbevaringsplass. Alt dette skal helst foregå uten trengsel, og i riktig belysning.

Selv om ingen ganger er helt like, finnes det noen generelle tips til hvordan man lykkes med å holde orden i gangen.

De små dekorative og praktiske detaljene kan nok gi gangen et løft, men du kommer aldri helt i mål om du ikke i å unngå å dra inn skitt fra møkkete sko.

Kanskje finner du noen ideer til din egen gang blant disse ti entreene som har vært på trykk i interiørmagasinene Bonytt og Rom123.

Steinhule

Den oppmurte steinveggen gir en hulefølelse i det man kommer inn. På grunn av rommets størrelse samt hvitmalte vegger og store speil, føles det imidlertid ikke trangt her inne. For at steinveggen skulle komme mest mulig til sin rett, er garderobe og knaggsystem spesialdesignet.

Blomstrende entré

I denne gangen er det nok å feste blikket på. I tillegg finnes det knotter å feste klær og løsøre på. Sikringsskap og strømmåler er skjult bak et svartmalt skap. Det storblomstrete tapetet krever ellers at man holder orden på klær og sko for at ikke inntrykket skal bli rotete.

Fargerik gang i vintage-stil

FARGERIK OG STORMØNSTRET: Tapetet er fra Retro Villa, knaggene fra Muuto, mens lampeskjermen er hjemmesydd. Gulvet er malt lyseblått, mens skjenk, speil og veggskap er malt svart. © Foto: Tia Borgsmidt

Grønn gummi

Gummigulv er et av de beste gulvbeleggene du kan velge til entreen. Materialet er slitesterkt, mykt, lett å rengjøre og gir mulighet for dristige fargevalg. Innredningen i hvitoljet ask er spesialtilpasset av snekker Jürgen Spindler. Skapet til høyre utgjør også en vegg mot det tilstøtende rommet, som kan brukes både som gjesterom og arbeidsrom.

Gang med gummigulv og garderobe i ask

SKJULT OPPBEVARING: Alt av votter, skjerf, sko og jakker er skjult bak lukkede skapfronter og gjør at entreen fremstår som særdeles ryddig. © Foto: Sveinung Bråthen

Kokos, valnøtt og lær

Gulvteppet i denne entreen består av kokosfibre, et materiale som absorberer skitt og fukt godt og tåler mye slitasje. Den vegghengte sittebenken i valnøtt-tre har skuffer både på langsiden og kortsiden. Nisjen under speilet gir rom for løsøre som nøkler, lommebøker og mobiltelefoner, men heller ikke mer. En stikkontakt og en lysskinne er innfelt i nisjen for lademuligheter og økt oversikt.

Gang med kokosgulv og vegghengt skjenk i valnøtt

PRAKTISK OG SOFISTIKERT: Entreen er i sin helhet designet av Momenta Arkitekter. © Foto: Sveinung Bråthen

Industriell åpning

I denne Grünerløkka-leiligheten er flere av veggene revet ned for å innlemme gangen i resten av leiligheten og skape mest mulig gjennomlys. Fremfor å tildekke bygningens indre, har beboerne valgt å la både teglstein og rupanel stå eksponert. Den røffe, industrielle stilen er understreket ved å velge gummigulv og et stålskap vi kjenner fra amerikanske skoler.

Gang med gummigulv og avkrellede innervegger

RÅTT OG PRAKTISK: Yttertøy og sko er stuen inn i stålskapet fra Kvist. Boligens toåring har en egen knaggrekke ved ytterdøren. © Foto: Sveinung Bråthen

Energisk inngang

Deler av entreen er kledd med panel og malt limegrønt. En hylle oppunder himlingen gir økt oppbevaringsplass, samt feste for en dekorativ pendellampe som gir godt lys der nøkler og annet lommerask henger. Et stykke rekved fungerer som røff hylle for barneskoene.

Gang med grønnmalt panel og detaljer i rekved

LIMEGRØNT OG REKVED: Veggpanelet er malt i en energigivende grønnfarge. Barneskohylla er et lite stykke rekved fra fjæra. © Foto: Frode Larsen

Åpenløsning mellom allrom og gang

BILDE- OG OPPBEVARINGSHYLLE: Den smale hylla i gangen brukes til oppbevaring av briller, nøkler og til fremvisning av utvalgte bilder. © Foto: House of Pictures

Halvåpen løsning

I en liten leilighet som denne, har beboeren lagt vekt på å ha åpent og derfor sløyfet dør mellom entré og allrom. For å unngå at entreen blir en prominent del av hovedrommet, er åpningen likevel bygget noe igjen. For å øke entreens dekorative utstråling, har beboeren spandert en smal hylle der utvalgte bilder kan sirkulere og hvor det også er plass til løsøre som nøkler og solbriller.

Hva om gangen mangler?

I noen boliger finnes det ikke en entré å snakke om i det hele tatt. Det første du møter er en hvit vegg eller en dør. Her har beboerne valgt å plassere et speil på veggen som møter dem når de kommer inn i leiligheten. Man kan bli desorientert og forvirret første gang, men dette skal være en tilvenningssak. Gevinsten er at man unngår følelsen av å komme inn i en trang bolig.

Speilet motvirker følelsen av trengsel i gangen

SPEILGANG: Et speil som går fra gulv til himling sørger for maks lysinnslipp og siktlinjer i en gang som egentlig ikke kan kalles en gang. © Foto: Sveinung Bråthen

Konstruert nisje

Tross det helhvite fargevalget, finnes det spor av originalitet. Til venstre for døren er det bygget et garderobesystem bestående av to høyskap, en sittebenk og overskap. Disse oppbevaringsløsningene danner rammen rundt en nisje man kan benytte til å sitte i mens man tar på seg sko.

Hvitmalt gang med smart oppbevaringsløsning

SKJULT OPPBEVARING MED NISJE: Skapmodulene er satt sammen slik at de danner en nisje man kan sette seg i. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

Kompakt tenkt

I denne ombygde leiligheten i en italiensk landsby er entreen bygget opp for at vannrørene skal få nok fallhøyde inn til badet i tilstøtende rom. I en nisje skjult av bambusforheng kan man legge fra seg ytterklær og kofferter. Sittebenken har en undermontert hylle der skoene kan stå.

Kompakt entreløsning i italiensk leilighet

SMART OG KOMPAKT: Oppbevaringsnisjen er skjult bak et bambusforheng. Den rustikke benken har en innebygd skohylle. © Foto: Margaret M. de Lange

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!