Ring hytta varm

Fjernstyrt brannfare

Når du kommer frem kan hytta være brent ned til grunnen. Se hvordan du kan unngå det.

PÅPASSELIG: Ta forholdsregler når du bruker fjernstyrt varme.

PÅPASSELIG: Ta forholdsregler når du bruker fjernstyrt varme. Foto: Per Erik Jæger

Publisert Oppdatert
Kalheim Norsk Brannvernforening

Kalheim Norsk Brannvernforening Foto: Norsk Brannvernforening

"Skru på ovner og lys i hytta fra mobiltelefon eller PC". Slik reklameres det for "ring hytta varm"-løsningene. Et fristende tilbud mange hytteeiere benytter seg av, men hvor trygt er det?

Fort gjort å glemme

- Jeg er kritisk til å fjernstyre hytta varm. Ovner som settes i sving når du ikke er tilstede er forbundet med en viss risiko. Jeg kan gi deg et eksempel: Når folk reiser hjem fra hytta trekker de gjerne for gardinene. Da kan det være fort gjort å glemme avstanden til en panelovn. Det innebærer større fare for brann neste gang du skal ringe hytta varm, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Les også: Ta forholdsregler mot brann.

Ingen betenkeligheter

Daglig leder Ragnhild Hulaas Sivertsen i Sikom AS, en av markedslederne på "ring hytta varm"-produkter i Norge, ser ingen betenkeligheter.

- Dette er produkter som har vært på markedet i ti, elleve år og som er godkjent av myndighetene. Forsiktighetsregler for varmeovner må følges både hjemme og på hytta. Vi slår heller ikke av varmeovner hjemme når vi reiser bort?

Ta forholdsregler

Temaet er "brennaktuelt" for mange hytteeiere nå inn mot vinteren. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at de ikke har vurdert å forby "ring hytta varm" produktene, men innrømmer at de ser faremomenter når hytteeierne ikke er tilstede og ovnene settes i sving.

- Folk bør ta visse forholdsregler. Jeg vil anbefale hytteeiere å plassere ovnene litt ut på gulvet. Samtidig bør de huske på å ikke legge ting for nært ovnen. Men vi har ingen indikasjoner på at dette er et problem i dag, sier senioringeniør Lars Haugrud i DSB.

Les også: Slik beskytter du elektronikken mot lynet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning