Bokhylla Ikea Billy fyller 30 år

Feirer med crazy Billy-hylle

Ikea lanserer limited edition Billy.

Bokhyllen Bolly fra IKEA fyller 30 år i år.

Bokhyllen Bolly fra IKEA fyller 30 år i år. Foto: Foto: Produsenten

Publisert Oppdatert
Gode, gamle Billy fyller 30 år.

Gode, gamle Billy fyller 30 år. Foto: Foto: Produsenten

Hyllen er blitt et klassisk møbel som de fleste av oss har et forhold til. Det var Gillis Lundgren som designet møbelet for Ikea og informasjonskonsulent i Ikea Norge, Ida Mjelde, sier at Lundgren tegnet de første skissene til Billy på en serviett.

- Lundgren har fortalt at det var ofte slik de arbeidet. Ideer kan forsvinne raskt, og du må gripe øyeblikket så fort det dukker opp.

Lundgren som nå er blitt 80 år jobber fortsatt for varehuset som konsulent.

Les også:

Her er Jennys kolleksjon

Gjør rommet om til en jungel

Stor guide til aleneforeldre

Populære Billy

Billy har overlevd alle de tredve årene den har eksistert og flere år vil det sikkert bli. Møbelet bærer preg av tidløs design i tillegg til at den rimelig. Kanskje det er derfor den stadig er så populær.

- For meg er dette bokhyllen med stor B. Billy er en tidløs klassiker som alltid blir med på flyttelasset. Noen kom til i studietiden, og etter hvert har det vært nødvendig å supplere med flere, forteller Mjelde.

Les også:

Lag en innebygd bokhylle av BILLY

Slik lager du et lite skap

I dag fyller bokhyllen Billy fra Ikea 30 år. Er du en av Norges 65 personer som heter Billy, blir du tatt i mot som hedergjest. Ikea har nemlig invitert alle Billys navnebrødre i Norge til en underholdende bursdagfeiring.

Du får også kjøpt vitrinedører og bokstøtter, B for Billy, som er tilpasset BILLY-hyllen.

Limited Edition

Billy Jäder med grafittipreg, designet av Annika Bryngelson.

Billy Jäder med grafittipreg, designet av Annika Bryngelson. Foto: Foto: Produsenten

Billy Bjästa er inspirert av Japanske tegneserier.

Billy Bjästa er inspirert av Japanske tegneserier. Foto: Foto: Produsenten

Den anerkjente svenske designeren, Annika Bryngelson, har fått i oppdrag å designe en egen limited edition-versjon av Billy-hyllen. Den kommer i to utgaver: Billy Jäder og Billy Bjästa. Annika Bryngelson har latt seg inspirere blant annet av kjærlighetsdikt av Shakespeare og Japanske tegneserier når hun har designet limited edition-utgavene.

Billy Jäder har et grafittipreg hvor Bryngelson har hatt en ung og romantisk gutt i tankene. Hyllen kommer i farvene sort, grønn og rød. Billy Bjästa ble resultatet etter at Bryngelson så for seg hvordan en fargesterk, trendy ung jente ville like at hennes BILLY-hylle skulle se ut. Samtidig var det viktig å skape en funksjonell hylle som i tilllegg gjorde en glad.

Prisen er kr 395 og hvert Ikea-varehus har fått et begrenset utvalg.

Ikea-hacking

Mei Mei Yap, damen bak bloggen Ikea Hacker har latt seg inspirere av hva folk gjør med Ikea-møblene sine og startet derfor denne bloggen. Det er flere som lar seg inspirere av Ikea-møblene, blant annet nettstedet Platform 21 som er basert i Nederland. I følge Aftenposten fungerer dette nettstedet som en internasjonal møteplass for folk som er interesserte i design. De kaller Ikea-hacking en bevegelse som tar i bruk, bearbeider og omformer vanlige Ikea-produkter til noe nytt.

Ny lampe av kassetter og Ikeas Grönö-lampe.

Ny lampe av kassetter og Ikeas Grönö-lampe. Foto: Foto: Fra ikeahacker.blogspot.com

Hacking: Modifisering av eksisterende design.

Mjelde forteller at Ikea synes det er veldig artig at folk hacker produktene deres.

- Det er spesielt morsomt å se hvor kreative folk er og at de finner nye måter å bruke produktene våre på. Ikea er lidenskapelig opptatt av form og funksjon. Å se at andre har det samme engasjementet er gledelig.

PS: Visste du at finansnettstedet Bloomberg har en egen indeks som sammenlikner prisen på en standard IKEA-hylle fra land over hele verden?

Les også:

Ikea Hacker

Derfor trenger du karbo-mat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning