HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Det har begynt å lukte vondt på hytta. Hva kan være årsaken?

Det lukter litt mystisk på hytta, særlig i stuen. Litt rått egentlig. Vi mener bestemt at lukten har tiltatt i det siste. Hva kan årsaken til dette være? spør hytteeier. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har en gammel hytte som opprinnelig er en seterbu. Den er veldig koselig på alle måter, men det lukter litt mystisk, særlig i stuen.

Litt rått egentlig. Vi mener bestemt at lukten har tiltatt i det siste. Hva kan årsaken til dette være?

I.H.

Svar:

Med mindre lukten skyldes døde dyr, er det gjerne fukt som er årsaken til at det begynner å lukte. Med for høyt fuktnivå vil sopp og andre organismer trives, og da kan det begynne å lukte spesielt. Jeg ville startet med å sjekke kjelleren hvis dere har det.

Bruk luktesansen, samtidig som du ser etter fukt og råte. Hvis det hverken er kjeller eller krypkjeller under hytta, er trolig gulvet lagt rett på grunnen.

Dette er en helt grei konstruksjon så lenge det holdes tørt, men hvis det begynner å komme vann under hytta, kommer problemene.

Finner du råte, kan den prosessen stoppes hvis årsaken fjernes. Uansett må vannet ledes bort fra hytteveggen. Vann fra nedløp må ledes til naturlig fall bort fra veggen.

Bakken rundt hytta må også ha god helning fra grunnmuren slik at vannet renner bort.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2023.

Les også