HYTTELIVS EKSPERT SVARER

– Vi leser stadig at vi skal tenne på fra toppen i rentbrennende ovner, men hva gjør vi når vi skal legge inn mer ved?

Tipset om å alltid tenne opp i peisen fra toppen, får hytteeieren til å stusse. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen forteller hvorfor det som regel går bra.

Pluss ikon
Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi leser stadig at vi skal tenne på fra toppen i rentbrennende ovner, men hva gjør vi når vi skal legge inn mer ved?

Når de legges på glørne, tennes jo kubbene på fra bunnen?

A.S.

<b>ILLUSTRASJON:</b> Øivind Lie-Jacobsen
ILLUSTRASJON: Øivind Lie-Jacobsen

Svar:

Jeg er helt enig i at det er vanskelig å tenne ilegg nummer to fra toppen når ovnen er godt i gang. Moderne, rentbrennende peisovner gjør en etterbrenning av gassene, men det forutsetter at ovnen er god og varm. Når ovnen har brent en stund, fungerer også etterbrenningen når du legger i på nytt, selv om veden tenner fra undersiden.

Litt gassing blir det, men legges kubbene på en skikkelig glohaug, er det snakk om sekunder før det er full fyr. Flere og mindre ilegg er det beste.

Da holdes arbeidstemperaturen oppe i ovnen, og du skåner fyringsanlegget. Jeg tar gjerne med en repetisjon av hvorfor man ikke skal tenne opp nedenifra i kald ovn: Da vil varmestråling få veden over flammene til å avgi gasser.

Disse gassene vil stige oppover, men når det ikke er flammer på toppen av veden, vil gassene gå uforbrente ut av brennkammeret. Når du tenner opp i en kald ovn er det lurt å legge opptenningsbrikker og litt småflis på toppen. Så er det bare å tenne på, og vente på den behagelige varmen.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2022, og sist oppdatert 06/04 2023.

Les også