HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi hytteeiere får ikke være med på årsmøter i veilaget og grunneier nekter oss innsyn i regnskap og papirer. Kan han gjøre dette?

Hytteeierne betaler hver kr 13 000 kroner i vedlikehold av en vei, men får ikke være med i veistyret. Er dette lov, spør hytteeier. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
VEIRETT: Hytteeiere fortviler over manglende innsyn i veilagets regnskap og årsmøte.
VEIRETT: Hytteeiere fortviler over manglende innsyn i veilagets regnskap og årsmøte. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jeg har en hytte som ligger i enden av en 6 km lang skogsvei, og har bruksrett til veien, som eies av ulike grunneiere. Jeg betaler en årlig vedlikeholdskostnad for veien på ca. kr 13 000. Det er 13 andre hytteeiere i området som berøres av det samme, alle betaler omtrent det samme.

Grunneieren sier at det er etablert et veistyre. Jeg har, på vegne av meg og de andre hytteeierne i området, bedt om å bli invitert til årsmøte, og få innsyn i vedtekter og regnskap. Grunneieren sier at de styrer i henhold til normale vedtekter, uten at vi får innsyn i disse.

Vi får heller ikke innsyn i regnskap og har ikke rett til å bli invitert til årsmøter, siden vi kun har bruksrett til veien. Har grunneieren rett, eller har vi rettigheter så lenge vi betaler ganske mye for bruksrett til veien?

A.Ø.

Svar:

Hvis grunneieren mener at «normale» vedtekter er standardvedtekter for veilag kan jeg opplyse at de har bestemmelser om godkjennelse av regnskap på årsmøte for alle med bruksrett. For å kunne godkjenne regnskap, herunder vedtekter, må alle med bruksrett ha tilgang til dokumentene.

I veiloven § 53 står det blant annet: «Når privat veg blir brukt som sams tilkomst for fleire eigedomar, pliktar kvar eigar, brukar eller den som har bruksrett, kvar etter same høvetal som gjeld for den bruk han gjer av vegen, å halde vegen i forsvarlig og brukande stand.»

Det fremgår videre av veiloven § 55: «Dei som har plikter etter § 54 første ledd, utgjer eit veglag. Veglaget skal møtast ein gong i året eller når det er turvande. Det tek fleirtalsavgjerd i alle spørsmål som gjeld vegfellesskapet og står for den daglege drifta.» De som har plikt til å vedlikeholde veien utgjør altså et veilag.

Alle medlemmer av veilaget har i prinsippet rett til å delta på årsmøtet, som står for den daglige driften. Da må brukerne selvsagt ha rett til å se regnskapet, vedtektene og andre dokumenter som gjelder driften.

Vær også klar over at veilaget (årsmøtet) velger styret: «Veglaget kan for den daglege drifta velje eit styre med eit eller fleire medlemmer til å handsame saker for det, og kan òg vedta vedtekter for laget.» Dere kan også kreve å få fremlagt regnskap og vedtekter ved et ev. søksmål mot grunneier.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2022.

Les også