HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har en snur­re­dass på hytta som har satt seg fast og ikke lar seg tømme. Hva kan vi gjøre?

Hytteeier fortviler over feilmontert snurredass, og trenger forslag til nye løsninger. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har en fjell­hytte uten inn­lagt strøm og vann. Der har vi en snur­re­dass som har satt seg fast, og ikke lar seg snurre/tømme uten at vi må rive opp gulvet. Vi tren­ger derfor for­slag til en ny do.

Snur­re­das­sen er feil­mon­tert av hånd­ver­ker, slik at man må være slan­ge­men­neske for å tømme den. Den natur­lige ned­bryt­nings­pro­ses­sen går heller ikke slik den skal, siden doen er plas­sert i en steinur hvor det kommer lite sol og varme til.

Har Hyt­te­livs eks­pert for­slag til en ny og moderne doløsning vi kan bytte til? Hva bør vi gjøre med den gamle doen? Det er van­ske­lig å få fjer­net tanken uten rive opp gulvet, og egent­lig veg­gene også. Er det mulig å tette tanken, og hullet i gulvet, og lage en ny løs­ning over dette?

Delen av hytta der doen er plas­sert ligger lite til­gjen­ge­lig for gra­ving og vi tror derfor at for eks­em­pel et vakuum­toa­lett ikke vil fun­gere for oss.

A.F.

Svar:

Det aller beste er selv­sagt å fjerne alt, men jeg skjøn­ner at det van­ske­lig lar seg gjøre. Hvis dere skal ha toa­let­tet på samme sted, må det bli en type der hele toa­lett­løs­nin­gen er over gulv­nivå. Da finnes det en del kom­pos­te­rings­toa­let­ter, men her er kapa­si­te­ten ganske dårlig. Jeg ville gått for en forbrenningsdo som går på gass og som kan kobles til 12V. Den settes rett på gulvet, og tar ikke mye plass. Det aller beste er å kom­bi­nere en slik do med et urinal. Det gir mindre sli­ta­sje på doen, og lavere gass­utgif­ter.

Disse toa­let­tene krever noe ved­li­ke­hold. Hvis dere ikke har vei frem til hytta kan dere gjøre ved­li­ke­hol­det selv. Ellers må hele doen frak­tes til nærme­ste repa­ra­sjons­verk­sted. Det er den ene ulem­pen. Den andre er at den krever litt opp­læ­ring før bruk. Det er særlig viktig når dere har gjes­ter.

Det er viktig å følge mon­terings­­an­vis­nin­gen nøye når doen mon­te­res. Hvis den gamle hadde et 110 mm lufte­rør, ville jeg vur­dert mulig­he­ten for å bruke dette på forbrenningsdoen. Det sparer dere for en del arbeid. Snur­re­das­sen bør tømmes så godt det lar seg gjøre. Så er det bare å fjerne toa­lett­stolen. Da vil det stikke et ned­fø­rings­rør opp av gulvet. Det kan trek­kes opp, og da har dere et åpent hull i gulvet.

Tett hullet øverst og nederst og fyll opp med iso­la­sjon imel­lom. Skjær et rundt lokk fra en 22 mm finer­plate som dere bruker som tet­ting. Lag den akku­rat så stor at den må bankes på plass, og tett med fuge­lim. Hvis dere ikke kan bruke lufte­røret, er det enk­lest å kappe røret oppe under taket på inn­si­den, og fjerne alt neden­for.

Hullet i gulvet kan tettes på samme måte som hullet til ned­fø­rings­røret. Oppe under taket kan dere enten sette en plugg i røret, eller en rist slik at det brukes som luf­te­ven­til. Pass på at det er en hatt på toppen av røret slik at det ikke kommer vann inn.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2022, og sist oppdatert 26/09 2022.

Les også