HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har brukt veien til hytta i 40 år. Nå skal hytta selges og grunneier nekter å formalisere retten til å kjøre på veien.

Er det ikke noe som heter hevd når man har kjørt i så mange år?, spør hytteeier. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Veien på bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Veien på bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Publisert

Spørsmål:

Etter avkjø­ring fra riks­vei pas­se­rer vi to eien­dom­mer for å komme frem til avkjø­ring ned til hytta. Vi har benyt­tet denne veien i 40 år uten kom­men­ta­rer fra grunn­ei­erne. Vi har nå beslut­tet å selge hytta, og ønsker å for­ma­li­sere retten i en skrift­lig avtale som ting­ly­ses.

Den ene grunn­ei­e­ren har sig­nert på en vei­erklæ­ring. Den andre nekter, og viser til at han kun har sam­tyk­ket i kjø­ring ut fra ren vel­vil­lig­het. Er det ikke noe som heter hevd når man har kjørt i så mange år?

I.R.

Svar:

Det er ikke slik at du hevder en rett dersom du har utøvet den lenge nok. Du må også ha vært i aktsom god tro. Det vil si at du har vært over­be­vist om at eien­dom­men din har vei­rett. At du har benyt­tet retten i mange år uten pro­test fra grunn­eier, er ikke nok til at kravet til god tro er opp­fylt. Det er derfor ikke gitt at dere vir­ke­lig har hevdet rett.

En annen mulig­het er å kreve vei­skjønn i hen­hold til vei­lo­ven § 53, første ledd hvor det blant annet frem­går: «.....jord­skif­te­ret­ten (kan) òg gi rett til å bruke veg som alt ligg der». Dette går ut på at du ber jord­skif­te­ret­ten til­dele vei­rett mot erstat­ning til grunn­eier.

Slike erstat­nin­ger vil i prin­sip­pet beløpe seg til en andel av hva veien kostet å bygge i sin tid. Mange gårds­veier er av eldre dato, slik at disse kost­na­dene er til­sva­rende lave.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2022.

Les også