HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Vi har betalt for å benytte veien til hytta i 15 år, men nå vil de oss nekte oss å parkere

Vi blir nektet parkering mens veien til hyttene utbedres. Kan de gjøre dette? Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål

For ca. 15 år siden bygget en av hytteeierne vei og parkeringsplass, og vi andre kjøpte oss inn på veien for kr 5000. Denne hytteeieren har ikke kjøpt området som veien ble anlagt på. Han betalte for alt tømmeret som måtte med. Han jobbet denne gangen i Vegvesenet og fikk fyllmasser gratis og hjelp av kompiser, da man sprengte i nærheten. Veien er ikke tinglyst på noen måte.

Datteren til han som bygget veien sier nå at det er de som eier veien og parkeringsområdet. Hun sier at vi kun kan parkere én bil pr. familie. Nå skal veien bygges ut, og da nekter hun oss å parkere i den tiden utbyggingen varer. Kan hun gjøre dette? Det er kun skrevet under på at vi har betalt kr 5000, og at vi kan benytte bomvei og parkering.

L. S.

Svar:

Jeg forstår det slik at tvisten gjelder mellom dere og veibyggeren/datteren og at grunneieren ikke er involvert i tvisten. Jeg nevner likevel at grunneieren kan hevde at veibyggeren ikke kan tildele veirett til andre uten hans samtykke.

Men jeg forutsetter at grunneieren har akseptert avtalen mellom dere og veibyggeren. Jeg forstår det slik at dere ikke har inngått noen skriftlig avtale med veibyggeren. Spørsmålet må derfor avgjøres ut fra en tolkning av de konkrete omstendighetene.

Når dere har betalt for veirett og parkering, har dere en rett som veibyggeren må akseptere, slik at han ikke kan nekte dere å bruke veien eller parkere der i byggeperioden. I hvert fall må veibyggeren tilby en midlertidig veirett og parkering som er like tilfredsstillende som den eksisterende i denne perioden.

Du skriver ikke noe om hvor mange biler dere har benyttet. Jeg har derfor ikke noe grunnlag for å ta stilling til om retten omfatter mer enn én bil.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2022.

Les også