HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Tror vi har et fuktproblem på hytta, men hvor kommer fukten fra?

Hytteeier har oppdaget misfarget panel på hytta, men klarer ikke å finne ut hvor fukten kommer fra. Hyttelivs bygg-ekspert svarer.

Pluss ikon
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken.
Illustrasjonsfoto. Bildet har ingen tilknytning til saken. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

Vi har trolig et fukt­pro­blem på hytta vår. Den ligger ganske vær­hardt til på fjel­let, og i taket mot den ene veggen er tak­pa­ne­let mis­far­get.

Jeg har prøvd å finne ut hvor fukten tren­ger inn, men det er svært van­ske­lig å se fra utsi­den. Det er en laftet tøm­mer­hytte fra 2003 med torv­tak.

K.J.

Svar:

Fukt kan komme fra både utsi­den og inn­si­den. Fra utsi­den tren­ger det inn igjen­nom utett­he­ter i kon­struk­sjo­nen. Fra inn­si­den opp­står det ved at varm og fuktig luft fra inn­si­den lekker inn i kon­struk­sjo­nen, og tref­fer kald luft slik at den kon­den­se­rer.

Det er mest sann­syn­lig at det kommer fukt fra utsi­den, all den tid hytta ligger vær­hardt til. Men for å få et skik­ke­lig svar må det trolig åpnes opp, slik at du får kikket inn i tak­kon­struk­sjo­nen. Det lureste er å gå inn fra gesim­sen (tak­ut­stik­ket) og fjerne bor­dene som ligger mellom sper­rene (kub­bin­gen).

Det beste er å få en vur­de­ring av en fag­per­son som har erfa­ring med laft. Da får du svar på hva pro­ble­met er, og hva som even­tu­elt må gjøres av utbed­rin­ger.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2022, og sist oppdatert 20/09 2022.

Les også