Støy i borettslag

Naboens hund bjeffer
til alle døgnets tider!

– Av og til kan barna våre bli skremt av hunden, som spesielt hvis den står og bjeffer når de skal legge seg. Nå har det gått så langt at vi faktisk vurderer å flytte, men det er jo for galt! Hva bør vi gjøre? spør beboer i blokk. Advokaten har gode råd.

Pluss ikon
STØY: Hvilke regler gjelder for hunder som bor i blokk, og som plager naboene med bjeffing? spør beboer.
STØY: Hvilke regler gjelder for hunder som bor i blokk, og som plager naboene med bjeffing? spør beboer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Naboens hund bjeffer til alle døgnets tider, og spesielt når den er alene hjemme. Vi bor i blokk, og dessverre er det ganske lydt her.

Vi skjønner jo at det ikke er så lett å få gjort noe med for hundeeieren, men samtidig er det veldig forstyrrende og irriterende for oss. Selv om det er en liten hund, så høres den godt, kan jeg love deg! Av og til kan barna våre faktisk bli litt skremt, spesielt hvis den står og bjeffer når de skal legge seg.

Nå har det gått så langt at vi faktisk vurderer å flytte, men det er jo for galt! Hva bør vi gjøre?

Er det noen lover og regler vi kan vise til overfor naboen?

Hilsen naboen vegg i vegg

Svar:

Hei!

Siden dere bor i blokk, bor dere mest sannsynlig i et borettslag eller et eierseksjonssameie. I begge tilfellene vil det ofte finnes vedtekter eller ordensregler som sier noe om husdyr og/eller støy.

Det første dere burde gjøre, er å sjekke vedtektene/ordensreglene. Hvis det der finnes klare regler om dette, bør det være tilstrekkelig å vise til det overfor naboen.

Det kan være lurt å invitere naboen inn til dere for å høre støyen med egne ører. Det er ikke sikkert naboen har skjønt hvor lytt det er.

Om støy i lovverket

EKSPERTEN: Anders G. Haug jobber som advokat hos advokatfirmaet Dehn.
EKSPERTEN: Anders G. Haug jobber som advokat hos advokatfirmaet Dehn. Foto: Elin Eike Worren

Hvis det ikke finnes vedtekter eller ordensregler som gir veiledning, er det reglene i borettslagsloven og eierseksjonsloven som gjelder.

Begge lovene bygger på at man ikke kan bruke boligen sin på en måte som er til urimelig eller unødvendig skade eller sjenanse for andre beboere.

Bestemmelsene er ganske generelt utformet, men støy fra husdyr kan falle innunder.

Skriftlig klage på støy til styret

Dersom en samtale med naboen ikke fører frem, er det neste steget å ta opp problemstillingen med styret. Det gjelder både der det finnes vedtekter/ordensregler som er relevante, og der slike ikke finnes.

Klagen til styret bør være skriftlig, og saklig, med informasjon om hvilke konsekvenser støyen har for deg og din familie.

Tvunget til å flytte

Det er mulig dere sammen med styret og naboen kan finne en løsning. Dersom hunden er for mye til ulempe for andre (dere), har styret muligheten til å kreve at hunden fjernes.

I ytterste konsekvens kan andelseiere som ikke etterkommer pålegg fra styret, bli tvunget til å flytte. Men terskelen er høy, og det kan være en lang og komplisert prosess.

Lykke til!

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere spørsmål og svar fra våre eksperter om bolig

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2024, og sist oppdatert 19/02 2024.

Les også