Kjøp av bolig

Bør man fortsatt være forsiktig med å kjøpe bolig med skjeggkre?

– Vi er engstelige for å betale dyrt for en leilighet som det viser seg å være skjeggkre i. Eller bør man ikke lengre bekymre seg for det? spør boligkjøper. Advokaten gir råd om hva man bør passe på ved boligkjøp med tanke på skjeggkre.

Pluss ikon
UBUDNE GJESTER: Ingen har lyst å oppdage at den nye boligen man har kjøpt, er full av skjeggkre. Men hvilke rettigheter har man hvis så? Advokaten svarer.
UBUDNE GJESTER: Ingen har lyst å oppdage at den nye boligen man har kjøpt, er full av skjeggkre. Men hvilke rettigheter har man hvis så? Advokaten svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Skjeggkre og sølvkre var det så mye snakk om for en stund tilbake, men nå er det lenge siden jeg har lest så mye om det i media. Kona mi og jeg vurderer nå å flytte fra enebolig til leilighet, og vi lurer derfor på hvor mye vi bør tenke på dette med skjeggkre og eventuelt andre skadedyr før vi kjøper ny bolig.

Er selger pliktig til å opplyse i prospektet dersom det er skjeggkre el.l. i boligen? Bør vi i så fall ikke kjøpe leiligheten dersom det er skjeggkre der, eller har vært det, eller er det sånn at det nå er så vanlig med skjeggkre at det ikke er til å unngå?

Og hva dersom vi kjøper en bolig der det ikke skal ha vært skjeggkre, og så oppdager skjeggkre i leiligheten når vi flytter inn – hva gjør vi da, og kan vi da kreve reduksjon i pris eller liknende?

Hilsen voksent par

SKJEGGETE KANNIBAL: Skjeggkreet har gjort livet surt for titusenvis av boligeiere
SKJEGGETE KANNIBAL: Skjeggkreet har gjort livet surt for titusenvis av boligeiere Foto: Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Svar:

Hei!

Skjeggkre og sølvkre er heldigvis ufarlige for mennesker og bygninger, men oppleves ofte som ekle å ha i boligen. De siste årene har det kommet flere gode metoder for å bekjempe skjeggkre/sølvkre, og i de fleste tilfeller kan dette nå bekjempes ved å legge ut giftig åte.

Det er lite grunn til å droppe et kjøp fordi det har vært skjeggkre i boligen. Mange eksperter mener at skjeggkre i løpet av fire-fem år vil finnes i 40-50% av alle norske boliger.

Skal mye til for å få prisavslag

Tidligere er det gitt prisavslag for verditap ved boliger der det forekommer skjeggkre. Etter en Høyesterettsdom i 2021 om temaet, skal det nå veldig mye til å få noe prisavslag for verditapet. Rett og slett fordi man mener dette ikke utgjør noe særlig verditap lenger, siden det i nesten alle tilfeller kan bekjempes.

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han har særlig kompetanse innen fast eiendom, konkurs, arv og skifte.
EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han har særlig kompetanse innen fast eiendom, konkurs, arv og skifte. Foto: Elin Eike Worren

Det man derimot kan få, er erstatning for den kostnaden det er å bekjempe dem. Men det kommer veldig an på hvor stor kostnaden er. Hvis kostnaden er relativt beskjeden, vil man ikke ha krav på prisavslag fra selger.

Selger har opplysningsplikt

Selgere skal opplyse i prospektet om det forekommer skjeggkre eller lignende i boligen. Hvis dette ikke er opplyst om, og dere likevel oppdager skjeggkre i boligen når dere flytter inn, er det viktig å reklamere til selger og selgers eierskifteforsikringsselskap med en gang.

Deretter må dere finne ut hva slags tiltak som kan gjøres, og hvor mye det koster. Det kan ofte gjøres i samarbeid med eget forsikringsselskap, som i mange tilfeller også vil dekke kostnaden.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 02/04 2024.

Les også