Hvordan kan jeg få en bedre planløsning i hjemmet?

Ser du hva som er «feil» med denne planløsningen?

Å kunne forflytte seg sømløst mellom ulike rom og aktiviteter i hjemmet, er noe de aller fleste ønsker seg. Interiørarkitekt Cecilie Claussen viser hvordan du kan få mer flyt i hjemmet.

Pluss ikon
FØR: Her er det lite flyt og travle gangbaner gjennom boligen. Sjekk forslaget til ny løsning lenger ned.
FØR: Her er det lite flyt og travle gangbaner gjennom boligen. Sjekk forslaget til ny løsning lenger ned. Foto: Cecilie Claussen
Publisert

Målet med sirkulasjon og flyt er at du skal kunne bevege deg fritt rundt i din egen bolig, uten å føle at du møter hindre eller må stoppe helt opp.

Som nevnt tidligere, er plantegningen av boligen din et godt utgangspunkt for å skape en mest mulig funksjonell planløsning.

Den er god å ha for hånden også når du skal planlegge for bedre flyt og sirkulasjon i hjemmet ditt.

Kartlegg mønsteret ditt

Det første du bør gjøre, er å begynne å legge merke til hva som irriterer deg i løpet av en dag hjemme.

Hvilke hindringer møter du på veien gjennom boligen din?

Tråkker du stadig over sko i gangen, fordi den er liten og har to dører som går innover? Må du gå igjennom stuen og forbi tv-skjermen for å komme fra kjøkkenet og til badet?

Vi mennesker har en tendens til å legge best merke til det som ikke fungerer optimalt heller enn det som går av seg selv.

I dette tilfellet er alle feil og mangler ved forflytningsmulighetene i boligen din viktig informasjon, som forteller deg hvor du bør rette fokuset.

Det er mange måter å forbedre flyten på, og når du vet hvor det trengs en innsats er det lettere å gå i gang med forbedringen.

FØR: Er du i spisestuen, må du gjennom både kjøkkenet og entreen for å komme på badet. Her er det lite flyt og travle gangbaner gjennom boligen.
FØR: Er du i spisestuen, må du gjennom både kjøkkenet og entreen for å komme på badet. Her er det lite flyt og travle gangbaner gjennom boligen. Foto: Cecilie Claussen

Les også (+): Familie fikk kjøpe gammel kjeller – nå er den ikke til å kjenne igjen

Plassering av rom og funksjoner

Planløsningen spiller en sentral rolle når du skal optimalisere for best mulig flyt og sirkulasjon i hjemmet ditt.

Plasserer du rom og funksjoner slik at de oppleves som naturlig og tilgjengelige, og at de befinner seg på riktig plass i boligen ut fra dine behov, er du på god vei.

Riktig plassering av rom og funksjoner handler også om å legge inn gangbaner som er fleksible og intuitive for alle som bor i boligen.

Dette vil legge til rette for å gjennomføre daglige rutiner på en enkel og god måte. Når det kjennes lett og naturlig å bevege seg rundt i hjemmet sitt, øker sirkulasjonen og flyten i boligen.

ETTER: Her er boligen åpnet opp, med mål om bedre flyt og sirkulasjon. Kortere vei mellom ulike rom og funksjoner gjør hverdagen mer effektiv, og du får større ro når det ikke er så mye trafikk rundt i boligen.
ETTER: Her er boligen åpnet opp, med mål om bedre flyt og sirkulasjon. Kortere vei mellom ulike rom og funksjoner gjør hverdagen mer effektiv, og du får større ro når det ikke er så mye trafikk rundt i boligen. Foto: Cecilie Claussen

Mulighet for å bevege seg i sirkel

Å bevege seg i en sirkel kan gi en opplevelse av frihet og letthet i kroppen.

Du slipper å stoppe eller snu, og du kan enkelt komme deg fra A til B og videre til C, uten å ofre gangbaner og bevegelsesmønstre en tanke.

Dette er selve definisjonen på flyt. Når du kan bevege deg sirkulært gjennom en bolig, vil den føles både lettere å ferdes i og mer oversiktlig.

Bor du i en større bolig, vil god sirkulasjon kunne bidra til å unngå trafikkork i ganger og mellom rom.

En sirkelform åpner for flere muligheter for å komme seg fra A til B i boligen, i motsetning til en mer lukket form.

Det betyr at når det er flere mennesker som skal røre på seg innad i boligen samtidig, trenger de ikke bevege seg i de samme gangbanene hver gang de skal forflytte seg.

Et enkelt grep som tilrettelegger for og oppmuntrer til sirkulær forflytning i hjemmet, er å skape en kjerne i midten, slik at man har noe å gå rundt.

Les også (+): – Badet var så lite at det egentlig bare fantes én mulighet

FØR: Fra gangen må du gjennom arbeidssonen på kjøkkenet for å komme inn til stuen. Da det kun er en lang gangbane inn til stuen, vil det være mye trafikk på samme sted, og boligen vil føles trangere enn den egentlig er.
FØR: Fra gangen må du gjennom arbeidssonen på kjøkkenet for å komme inn til stuen. Da det kun er en lang gangbane inn til stuen, vil det være mye trafikk på samme sted, og boligen vil føles trangere enn den egentlig er. Foto: Cecilie Claussen
ETTER: Ved å lage flere gangbaner inn til stuen, øker du sirkulasjonen i boligen, samt følelsen av flyt. Når du kan bevege seg sirkulært gjennom en bolig, vil den føles både lettere å ferdes i, roligere og mer oversiktlig!
ETTER: Ved å lage flere gangbaner inn til stuen, øker du sirkulasjonen i boligen, samt følelsen av flyt. Når du kan bevege seg sirkulært gjennom en bolig, vil den føles både lettere å ferdes i, roligere og mer oversiktlig! Foto: Cecilie Claussen
  • Plasser alle rom med tanke på daglig bruk og hvilke funksjoner de har. Eksempelvis bør badet være i nærheten av soverommet, slik at man effektivt og sømløst kan komme seg på badet om morgenen.
  • Velg gjerne runde møbler og møbler med organiske former. Heller flere små og lette møbler enn få store og tunge.
  • Sørg for at gangbanene både i, mellom og gjennom de ulike rommene i boligen er klare og intuitive, og gjerne med flere muligheter for å komme seg mellom de mest brukte rommene.
  • En enkel måte å sørge for sirkulære gangbaner i boligen, er å skape en kjerne som resten kan kretse rundt.
  • Plantegningen er et nyttig verktøy for å planlegge for god flyt og sirkulasjon i boligen din. Ha den tilgjengelig, og bruk de nøyaktige målangivelsene til å maksimere bruken av hver kvadrat- og kubikkmeter i hjemmet ditt.
Se mer

Riktig møblering

Møblene i boligen din, og måten du møblerer på, har mye å si for hvordan det oppleves å bevege seg rundt i den.

Det er viktig at møbleringen ikke utgjør et hinder i gangbanene dine. En god møbleringsplan bør derfor gi rom for fri bevegelse mellom de ulike rommene i boligen, og fra et møbel til et annet.

Målet er ganske enkelt at du skal kunne bevege deg rundt i hvert enkelt rom, og mellom de ulike rommene på en så sømløs og uhindret måte som mulig.

Lette, runde møbler skaper ofte bedre flyt i et rom, rett og slett fordi en rund form oppleves lettere å bevege seg rundt. Organiske former, altså former som er hentet fra naturen, skaper et visuelt uttrykk av harmoni og flyt.

Et rundt bord har ingen kanter du dunker inn i når du passerer, slik et tre- eller firkantet bord har. Det samme gjelder stoler og sofaer med avrundet rygg, de bidrar til at gangbanen forbi oppleves mer tilgjengelig.

Denne saken ble første gang publisert 01/08 2023.

Les også