Frosne vannrør

Et vannrør frøs på hybelen min. Er det jeg eller utleier som må betale rørleggeren?

– Jeg slo ned varmen dra jeg dro på ferie, og mens jeg var borte, frøs et vannrør på kjøkkenet. Nå krever huseieren at jeg skal betale rørleggeren. Kan han kreve det? Og burde jeg ha tegnet egen forsikring? spør student. Advokaten svarer.

Pluss ikon
RØRLEGGER: Å spare på strømmen er ikke smart dersom det fører til frosne vannrør. Men hvem skal dekke utgiftene til rørlegger på en hybel?
RØRLEGGER: Å spare på strømmen er ikke smart dersom det fører til frosne vannrør. Men hvem skal dekke utgiftene til rørlegger på en hybel? Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg bor på hybel i et privathus, og da jeg reiste hjem på juleferie, skrudde jeg ned varmen ganske kraftig. Strømmen er jo dyr, så jeg tenkte det var smart. Men det var det visst ikke.

Mens jeg var borte, frøs nemlig et vannrør på kjøkkenet, og nå krever huseier, som jeg leier hybelen av, at jeg skal betale for utgiftene knyttet til å få en rørlegger til å fikse problemet.

Er det jeg eller han som har ansvar for å dekke disse kostnadene?

Burde jeg kanskje ha tegnet egen forsikring? Det har jeg ikke …

Hilsen student

Svar:

Hei!

Noen utleiere har spesifikke bestemmelser i leiekontrakten om hvilke plikter man har til å sikre eiendommen, men de fleste har det ikke. Da er det i så fall husleielovens regler som gjelder.

Etter husleieloven har leietaker et generelt ansvar for å ta vare på det man leier, eller «behandle husrommet med tilbørlig aktsomhet», som det heter i loven.

Leietakers ansvar

Det er viktig å huske på at man som leietaker bruker en annens eiendom. Skader som oppstår som en følge av leietakerens bruk eller forsømmelser, må leietaker erstatte. Det innebærer at dersom vannrør har frosset fordi du skrudde av varmen, må du dekke utbedringen selv.

ADVOKATEN: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv.
ADVOKATEN: Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn DA. Han er ekspert på privat eiendomsrett, skilsmisse og arv. Foto: Elin Eike Worren

Ut ifra beskrivelsen din virker det ikke som om det har blitt noen følgeskader av dette, men hvis de frosne rørene hadde medført en lekkasje med tilhørende vannskader, hadde også utbedring av vannskadene vært ditt ansvar.

Det er derfor veldig viktig å sørge for at det står på nok varme til at slikt ikke skjer. Kostnaden ved skade blir vanligvis langt høyere enn det lille man eventuelt har spart i strøm.

Forsikring hjelper sjelden

Mange utleiere har en forsikring som dekker skader på leieobjektet, herunder frosne vannrør. Men en slik forsikring er i utgangspunktet til fordel for utleier, ikke for deg.

Hvis din utleier har en slik forsikring, kan utleier melde skaden dit. Men forsikringsselskapet ville sannsynligvis etterpå fremmet erstatningskrav mot deg for den utgiften de ble påført.

I tillegg har ofte slike forsikringer en høy egenandel, som utleier kan krever erstattet av deg.

Hybel og innboforsikring

Når det gjelder forsikring du kan tegne, er jeg ikke kjent med at det finnes en forsikring for leietakere som ville dekket frosne vannrør. Men du burde likevel tegne egen innboforsikring.

Ditt innbo og løsøre er ikke dekket av utleiers egen innboforsikring. Selv om innboforsikringen neppe ville dekket selve skaden på vannrøret, ville den dekket vannskader på for eksempel møbler.

Men også her er det viktig å huske på at dekningen kan helt eller delvis falle bort hvis skaden er forårsaket av at varmen var skrudd av.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les også flere spørsmål og ekspertsvar om hus og hjem.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2024.

Les også