Bruksrett over seter

Min bror skal selge eiendommen jeg har bruksrett til, og han krever at jeg skriver fra meg bruksretten for å få gjennomført salget. Hva gjør jeg?

– Gjør du dette, vil du stå på bar bakke, advarer Hyttelivs advokat Harald Ramm.

Pluss ikon
HYTTE OG BRUKSRETT: Hva bør man gjøre når hytta skal selges, og flere har bruksrett? Advokaten svarer.
HYTTE OG BRUKSRETT: Hva bør man gjøre når hytta skal selges, og flere har bruksrett? Advokaten svarer. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål:

Jeg har i alle år siden min bror overtok hjemgården og tilhørende setereiendom, hatt bruksrett til setra som fritidseiendom. Nå skal min bror selge setereiendommen, og han krever at jeg skriver fra meg bruksretten for å få gjennomført salget. Retten er tinglyst og står i grunnboka.

Kjøper er innstilt på at jeg skal få bruke setra et visst antall døgn per år og vil skrive en personlig avtale om det. Det som gjør meg usikker er hvis kjøper ikke får konsesjon, siden han kun skal bruke eiendommen til jakt og fritid.

De som hadde nest høyest bud, har husdyr på beite i denne seterdalen og har leid en annen seter der i flere tiår. Hvis jeg først skriver fra meg retten som står i grunnboka og inngår avtale med den med høyest bud, har jeg vel ingen rettigheter hvis salget ikke blir godkjent?

Kan det være et alternativ at min bror løser ut bruksretten min mot økonomisk kompensasjon?

Hilsen E.T.

Svar:

Bruksretten din er en heftelse uavhengig av hvem som er eier av seteren. Det sier seg selv at du ikke kan hevde bruksretten din overfor en som ikke blir eier av seteren fordi han ikke får konsesjon.

Jeg vil råde deg til å kontakte de som hadde nest høyeste bud og høre om de er villige til å inngå en tilsvarende avtale om bruksrett for deg som du har med den andre mulige kjøperen.

Vær klar over at den tinglyste bruksretten er et viktig forhandlingskort for deg. Jeg ville derfor ikke ha slettet denne før du har fått avklaring fra kjøper med det nest høyeste budet.

Det samme er tilfelle dersom du beslutter å fraskrive deg bruksretten mot vederlag fra din bror. Du vil stå på bar bakke dersom du ikke kan bruke bruksretten i disse diskusjonene.

Hilsen advokat Harald Ramm ved Langseth Advokatfirma

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021, og sist oppdatert 02/02 2024.

Les også