julelys ute

Naboens blinkende lys gjør oss gale! Kan vi kreve at hun flytter de?

– Naboens julelys ute blinker bokstavelig talt rett inn stuevinduet vårt! Gledesdreper kaller hun oss når vi klager. Er det noen regler som tilsier at vi faktisk kan kreve at hun flytter julelysene? spør kvinne. Se hva advokaten svarer.

Pluss ikon
FOR MYE; FOR NÆRT? Et juletre med blinkende julelys rett utenfor stuevinduet har skapt en nabokrangel. Advokat Anders G. Haug hos advokatfirmaet Dehn gir råd.
FOR MYE; FOR NÆRT? Et juletre med blinkende julelys rett utenfor stuevinduet har skapt en nabokrangel. Advokat Anders G. Haug hos advokatfirmaet Dehn gir råd. Foto: Ekspertportrett Elin Eike Worren, illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Nå er det jul igjen, og det er så koselig! Egentlig elsker jeg julen, men nå har naboen hengt opp blinkende julelys som blinker bokstavelig talt rett inn stuevinduet vårt.

Vi blir gale av de blinkende lysene og har bedt henne flytte dem. Men hun kaller oss bare gledesdrepere, og mener hun kan gjøre som hun vil.

Er det noen regler om lys fra naboen som tilsier at vi faktisk kan ha krav på at hun flytter julelysene?

Hilsen nabo

Svar:

Hei!

Hvis du bor i et borettslag eller et eierseksjonssameie, kan det være egne regler i vedtektene om lys. I så fall må dere kontrollere om vedtektene sier noe om dette.

Hvis vedtektene er tause om temaet, har hverken borettslagsloven eller eierseksjonsloven spesifikke bestemmelser om lys.

Spørsmålet reguleres i så fall av de generelle reglene om at man ikke må bruke boligen på en måte som er til urimelig skade eller ulempe for naboen.

Hvis du bor i et borettslag eller eierseksjonssameie, bør du ta opp problemstillingen med styret.

Naboloven om lys fra naboen

Hvis du ikke bor i borettslag eller eierseksjonssameie, har du ikke noe styre å klage til. Men de samme prinsippene gjør seg likevel gjeldende. Det er i så fall naboloven som gjelder.

Heller ikke der finnes det spesifikke regler om sjenerende lys, men lysene kan rammes av nabolovens generelle bestemmelse om at man ikke kan gjøre noe som er til urimelig skade eller ulempe for naboen.

Felles for disse tre lovene er altså at det er en skjønnsmessig vurdering av i hvor stor grad lysene er en ulempe for naboen. Det skal ganske mye til for at slike lys rammes, særlig der det er en midlertidig installasjon som jo julelys er. Hvis julelysene er av et slikt omfang at du mister nattesøvnen, er det fort utenfor hva som er akseptabelt.

Snakk med naboen igjen!

Det finnes lite rettspraksis på området. Slike saker havner generelt ikke i retten fordi julen er over innen man rekker å få saken behandlet.

Den raskeste og mest fornuftige fremgangsmåten er en dialog med naboen. Selv om dere allerede har forsøkt en dialog med naboen her, anbefaler jeg å forsøke en gang til.

Naboen bør på en hyggelig måte gjøres oppmerksom på om at hun ikke kan «gjøre som hun vil». Hun er pliktig til å ikke påføre naboene sine urimelige ulemper.

Det bør være en smal sak å flytte lysene til et annet sted, hvis det medfører at de ikke lenger sjenerer naboene.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les også (+) flere ekspertsvar om vanlige nabokrangler

Denne saken ble første gang publisert 05/01 2024.

Les også