HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Jeg ønsker å kjøpe tomta, men det er umulig å få kontakt med grunneieren

Grunneieren er kjent for å være svært vanskelig å samarbeide med. Det er også noe av grunnen til at jeg ønsker å få kjøpt ut tomta. Men han er helt umulig å få kontakt med. Hva kan jeg gjøre? spør hytteeier. Hyttelivs advokat Harald Ramm svarer.

Pluss ikon
ILLUSTRASJONSBBILDE: Området på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
ILLUSTRASJONSBBILDE: Området på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre. Foto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Jeg kjøpte en hytte i november 2018. Hytta står på punktfestet grunn. Jeg ønsker nå å kjøpe tomta, men grunneieren svarer ikke på noen henvendelser. Jeg ringte 21. februar i år, og fikk beskjed om å sende sms, da de ikke ville svare på telefonen.

Jeg gjorde det samme dag, men fikk ikke noe svar, så jeg sendte e-post om saken 8. april. Jeg la da med kartutsnitt med to forslag over hvor stor tomt jeg ønsket å kjøpe. Jeg fikk heller ikke denne gangen noe svar. 14. juni sendte jeg saken som rekommandert sending, men har fremdeles ikke fått noe svar. Hvilke rettigheter har jeg til å få kjøpt tomta rundt hytta?

Grunneieren er kjent for å være svært vanskelig å samarbeide med. Det er også noe av grunnen til at jeg ønsker å få kjøpt ut tomta.

A.M.

Svar

Retten til å kreve innløsning av festerett fremgår av tomtefesteloven § 32, første ledd: «Festaren kan krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus eller fritidshus når det er gått 30 år av festetida – om ikkje kortare tid er avtalt – eller når festetida er ute.

Etter at det er gått 30 år av festetida, kan festaren også krevje å få innløyse ei festetomt til bustadhus kvar gong det er gått to nye år, og ei festetomt til fritidshus kvar gong det er gått ti nye år." Det fremgår av festeavtalen din inngått 1. januar 2003, og at den avløser festekontrakten fra 27. juni 1963. Det vil si at kravet til festetid er oppfylt etter 60 år (30+10+10+10) og at festeretten dermed kan innløses pr. 27. juni 2023.

Jeg viser likevel til unntaket fra innløsningsretten som blant annet gjelder i de tilfeller der grunneieren driver jord- eller skogbruk og

« … inntekta frå festetomtene etter tenkt lovleg regulering på innløysingstida til saman utgjer meir enn eit årleg minstebeløp, som frå 1. januar 2006 er 15 000 kroner og deretter ved kvart årsskifte blir justert i samsvar med utviklinga i konsumprisindeksen frå Statistisk sentralbyrå»

Det vil si at grunneieren kan nekte innløsning dersom summen av festeinntekter oppfyller minimumsbeløpet indeksregulert. I så fall har dere uansett rett til forlengelse i ubegrenset fremtid.

Harald Ramm

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2022.

Les også