BONYTTHJELPEN

Familie fikk kjøpe gammel kjeller – nå er den ikke til å kjenne igjen

Interiørarkitekten forvandlet en ubrukt, mørk kjeller til vokseplass for familiens lyse håp, med smart oppbevaring og plass til både barn og ting.

Pluss ikon
<b>FØR:</b> Større vinduer, varme i gulvet, skreddersydde løsninger og bøttevis med hvitmaling var det som skulle til for å forvandle den mørke kjelleren til et praktisk barnerom og tv-stue. Foto: privat
FØR: Større vinduer, varme i gulvet, skreddersydde løsninger og bøttevis med hvitmaling var det som skulle til for å forvandle den mørke kjelleren til et praktisk barnerom og tv-stue. Foto: privat Foto: Privat
Sist oppdatert

Familien Bjørge Sydengen bor sentralt i Oslo.

Familien på fire trengte mer plass, men ville ikke flytte.

Da de fikk muligheten til å kjøpe kjellerareal i den gamle bygården, slo de til.

– Vi ønsket oss et morsomt barnerom og en tv-stue med god oppbevaringsplass, sier Ingrid Bjørge Sydengen til Bonytt.

Barnas paradis

En arkitekt tegnet en praktisk romløsning som ga dem to soverom, et bad og en stue. Tanken er at kjelleren blir barnas domene, men siden de bare er fem og syv år skal det først og fremst fungere som en plass der hele familien kan være.

EKSPERTEN: Interiørarkitekt Ida Lundqvist.
EKSPERTEN: Interiørarkitekt Ida Lundqvist.

– Derfor måtte vi tenke ut en løsning som fungerer nå og på sikt, forteller interiørarkitekt Ida Lundqvist som hjalp familien med prosjektet.

– Hvordan er det løst?

– Familien hadde tenkt nøye gjennom behovene på forhånd og visste at de ville ha køyeseng og plassbygde løsninger for oppbevaring. Køyesengene måtte ha plass nok til at en voksen kunne sitte på sengekanten og lese godnatthistorier. Ingrid har vokst opp med båt og hadde mange innspill til hvordan man kan utnytte hver krik og krok.

– Hvilke lure løsninger?

– Det er gjesteseng i skuffen under køya, skap i fotenden av nederste køye og bokhyller langs veggen. Den nederste delen av stigen er også laget som sittebenk med oppbevaring til guttenes lego. I stuen har vi tegnet en bokreol som rammer inn to dører, og har plass til både tv, akvarium og masse papirer og ting som gjerne må være i en kjeller.

– Hva med fremtiden?

– I dag liker guttene best å sove sammen, det er trygghet i flertall, men på sikt vil de få hvert sitt rom, samtidig som stuen skal være et sted for dem å ha venner på besøk, avslutter interiørarkitekten.

Stort prosjekt

Etter utvidelsen har familien nå fått 28 ekstra kvadratmeter i boligen, noe som naturlig nok har bidratt til å øke boligverdien.

– Vi har fått ca 28 kvadratmeter ekstra i p-rom. Verdien økte en del, men utbyggingen var kostbar fordi vi endret bærestrukturen i 1. etasje, forteller Ingrid Bjørge Sydengen om prosjektet.

Familien måtte nemlig grave seg en meter ned og støpe nytt gulv, isolere yttervegg, støpe nytt gulv, fikse himlingen. De laget også et nytt bad med varmekabler i underetasjen. Etasjen over ble også totalrenovert.

Men dette var ikke en del av Bonytthjelpens prosjekt, som satte prikken over i-en.

SKREDDERSYDD: Bakveggen er malt i fargenduck egg/S5010-B50G, Inni stegene til stigen er det LED-lys, sånn at barna kan gå trygt ned om natten. I forlengelsen av den plassbygde hylla til leker er det laget en garderobe av kjøkkenskap fra Ikea. Denne har en dybde på 40 cm, for å unngå at klær forsvinner bak i skapet.
SKREDDERSYDD: Bakveggen er malt i fargenduck egg/S5010-B50G, Inni stegene til stigen er det LED-lys, sånn at barna kan gå trygt ned om natten. I forlengelsen av den plassbygde hylla til leker er det laget en garderobe av kjøkkenskap fra Ikea. Denne har en dybde på 40 cm, for å unngå at klær forsvinner bak i skapet. Foto: Filippa Tredal
Den ene veggen i stuen har dører mot barnerommet og badet. Her ble det laget plassbygde hyller på hele veggen. – Å ramme inn dørene med bokhyller gjør at de blir bedre integrert i rommet, sier interiørarkitekt Ida Lundqvist.
Den ene veggen i stuen har dører mot barnerommet og badet. Her ble det laget plassbygde hyller på hele veggen. – Å ramme inn dørene med bokhyller gjør at de blir bedre integrert i rommet, sier interiørarkitekt Ida Lundqvist. Foto: Filippa Tredal
Kjellervinduene slipper inn godt med dagslys selv om de bare er akkurat store nok til å være godkjent rømningsvei. Byantikvaren ga ikke tillatelse til større vindu, men ved å male rommene i ren hvitt, S 0500-N, blir mest mulig av dagslyset reflektert. Under vinduene ble det akkurat plass til to skrivebord fra Ikea. Stolene er fra Søstrene Grene.
Kjellervinduene slipper inn godt med dagslys selv om de bare er akkurat store nok til å være godkjent rømningsvei. Byantikvaren ga ikke tillatelse til større vindu, men ved å male rommene i ren hvitt, S 0500-N, blir mest mulig av dagslyset reflektert. Under vinduene ble det akkurat plass til to skrivebord fra Ikea. Stolene er fra Søstrene Grene. Foto: Filippa Tredal
Den nye stuen er mest brukt til tv-titting, selv om familien også har tv i dagligstuen. Møblene hadde familien fra før, sofa fra Bolia, bord fra Muuto og sittesekk fra Silly U. På veggene henger en blanding av kunst, plakater og barnas verk. Bokhyllen er Hay for Ikea, blomsterpotte fra Ferm Living.
Den nye stuen er mest brukt til tv-titting, selv om familien også har tv i dagligstuen. Møblene hadde familien fra før, sofa fra Bolia, bord fra Muuto og sittesekk fra Silly U. På veggene henger en blanding av kunst, plakater og barnas verk. Bokhyllen er Hay for Ikea, blomsterpotte fra Ferm Living. Foto: Filippa Tredal

Dette kostet forvandlingen

Plassbygde møbler: kr 69 000

Skap og møbler: kr 10 000

Taklampe: kr 1950

Maling: kr 2000

Totalt: kr 82 950

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2020, og sist oppdatert 24/03 2023.

Les også