Bonytthjelpen

Dette slitne roterommet ble et moderne drømmebad

Ved å bytte plass på bad og vaskerom, er hverdagen blitt bedre for familien. Mangelen på dagslys er det ingen som tenker på.

Pluss ikon
<b>FØR:</b> Kjellerboden på syv kvadratmeter hadde opplegg for vaskerom, men ble også brukt til oppbevaring, noe som førte til mye rot og dårlig utnyttelse av plassen.
FØR: Kjellerboden på syv kvadratmeter hadde opplegg for vaskerom, men ble også brukt til oppbevaring, noe som førte til mye rot og dårlig utnyttelse av plassen. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Vi hadde et veldig lite bad, mens vaskerommet lå i en stor bod som bare ble et roterom, sier boligeieren til Bonytt.

Hun behøvde hjelp til å finne en bedre løsning for våtrommene i boligen, og fikk hjelp av sivilarkitekt Elisabeth Fougner.

– Å skape gode soner for badekar, dusj, toalett og servant er utfordrende i nesten alle bad, men her kunne vi vurdere flere løsninger. Plasseringen av toalettet var det vi brukte mest tid på, og vi endte med å ha det der veggen uansett måtte utkasses til bakenforliggende rør.

– Den største utfordringen var likevel å sørge for at badet fikk nok funksjonell belysning i et rom uten dagslys, samtidig som familien ønsket seg en mørk og eksotisk atmosfære, sier Fougner.

HJALP FAMILIEN: Interiørarkitekt Elisabeth Fougner.
HJALP FAMILIEN: Interiørarkitekt Elisabeth Fougner. Foto: Niklas Hart

– Hvordan løste du det?

– Tilstrekkelig med kunstig belysning kan i stor grad veie opp for dagslys i et rom man ikke bruker til såkalt «varig opphold». Vi har tilført takspotter pluss ekstra lamper ved speilet, samt atmosfærelys ved badekaret. Et hvitmalt tak og et stort speil over vasken gjør sitt for å reflektere lyset i rommet. Speilet gir i tillegg økt romfølelse.

– Hvordan fungerer det nye badet?

– Jeg er veldig fornøyd med at så mange funksjoner har fått plass på syv kvadratmeter, likevel fremstår badet som et rolig og rommelig sted å være. Rommet har fått to soner – med dusj og bad i den ene enden, og toalett og vask i den andre.

– Dusjnisjen er nesten som et privat rom i rommet, med knagger for håndklær på motsatt vegg fra dusjen, slik at man kan tørke seg og ta på badekåpe før man går ut. Dermed kan også flere bruke badet samtidig. I tillegg er det lagt inn fall mot sluk i dusjen for å unngå unødig vannsøl, selv uten dusjdør.

FØR: Familien ønsket også større plass og mer organisert bad
FØR: Familien ønsket også større plass og mer organisert bad Foto: Privat
ETTER: Servantskapet Viskan Solid fra INR, med fronter i svartlakkert eik, er hele 120 centimeter langt. Servanten i porselen og armaturen er fra Tapwell, mens speilet er bestilt på mål hos glassmester og levert med ramme i svart stål. Spottene i taket er fra UniCone og pendlene fra &amp;Tradition. Sprutsonen har samme flis som gulvet og er fra Flisekompaniet. Kurven er fra Ha det på badet.
ETTER: Servantskapet Viskan Solid fra INR, med fronter i svartlakkert eik, er hele 120 centimeter langt. Servanten i porselen og armaturen er fra Tapwell, mens speilet er bestilt på mål hos glassmester og levert med ramme i svart stål. Spottene i taket er fra UniCone og pendlene fra &Tradition. Sprutsonen har samme flis som gulvet og er fra Flisekompaniet. Kurven er fra Ha det på badet. Foto: Espen Grønli

Nesten blitt for bra

Boligeieren, som ikke ønsker navnet sitt på trykk, er over seg av begeistring over resultatet. Faktisk er det nesten blitt for bra.

Håndverkere: kr 300 000

Møbler: kr 60 000

Belysning: kr 15 000

Fliser: kr 33 000

Totalt: kr 408 000

Se mer

– Vi har fått løsninger, fliser og lamper som ikke er på alle bad. Det er blitt så fint at det nesten er et problem, nå vil vi jo pusse opp resten på samme måte, sier hun.

– Jeg er veldig fornøyd med at så mange funksjoner har fått plass på syv kvadratmeter, likevel fremstår rommet som et rolig og rommelig sted å være, sier arkitekt Fougner om resultatet.

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre

Se flere bilder under:

Ettersom veggen bak dusj og badekar er en yttervegg, måtte den etterisoleres. Det gjorde det enkelt å planlegge bruk av vegghengt armatur til badekaret, samt å bygge en nisje til såper og sjampo i dusjen, uten at det medførte ekstrakostnad. Dusjarmatur er fra Tapwell, såper fra Frama og natursvamp fra Ha det på badet.
Ettersom veggen bak dusj og badekar er en yttervegg, måtte den etterisoleres. Det gjorde det enkelt å planlegge bruk av vegghengt armatur til badekaret, samt å bygge en nisje til såper og sjampo i dusjen, uten at det medførte ekstrakostnad. Dusjarmatur er fra Tapwell, såper fra Frama og natursvamp fra Ha det på badet. Foto: Espen Grønli
Sisternehyllen over det vegghengte toalettet brukes til koselig pynt. Krukke, kurv og dekorasjoner kommer fra Ha det på badet, mens plakaten er fra Desenio.
Sisternehyllen over det vegghengte toalettet brukes til koselig pynt. Krukke, kurv og dekorasjoner kommer fra Ha det på badet, mens plakaten er fra Desenio. Foto: Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2021, og sist oppdatert 15/04 2023.

Les også