HYTTELIVS EKSPERT SVARER

Lytt mellom hyttene: – Noen steder er det som om lyden kommer rett inn, og vi kan nesten høre hva naboen snakker om. Hva kan vi gjøre?

Hytteeier leter etter en løsning å foreslå for naboen. Hyttelivs bygg-ekspert Øivind Lie-Jacobsen svarer.

Pluss ikon
Hytteeier fortviler over at det er svært lytt mellom hyttene. Så lytt at de kan høre naboen prate. Se hva Hyttelivs byggekspert foreslår som løsning.
Hytteeier fortviler over at det er svært lytt mellom hyttene. Så lytt at de kan høre naboen prate. Se hva Hyttelivs byggekspert foreslår som løsning. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Vi har en vertikaldelt tomannshytte som ble bygget på 1980-tallet. Vi er fornøyde med alt, bortsett fra lydisolasjonen mellom hyttene.

Noen steder i hytta er det som om lyden kommer rett inn, og vi kan nesten høre hva naboen snakker om. Vi har tenkt å diskutere problemet med naboen, og eventuelt foreslå forbedringer, men da må vi først sjekke hvilke muligheter som finnes. Lar det seg gjøre å lydisolere bedre?

H.L.K.

Svar:

Hvis det er svært lytt, kan dette skyldes manglende isolasjon i veggen, eller at den ikke er tett. Her kan det være gliper i overgangen mot de andre veggene, gulvet og taket. Lyden bærer godt, selv igjennom små sprekker.

Veggen kan også være dårlig isolert i utgangspunktet, eller isolasjonen kan ha seget sammen. Det første og enkleste tiltaket er å plukke av listverket og tette med akrylmasse i overgangen rundt hele veggen. Hvis det ikke hjelper, kan dere plukke av panelet og legge inn lydisolasjonsplater. Deretter gipsplater, gjerne to lag. Gips har en god lyddempende effekt (se illustrasjon).

LYDDEMPENDE EFFEKT: Å legge inn lydisolasjonsplater, etterfulgt av to lag gipsplater, vil kunne gi en god lyddempende effekt, ifølge Hyttelivs ekspert.
LYDDEMPENDE EFFEKT: Å legge inn lydisolasjonsplater, etterfulgt av to lag gipsplater, vil kunne gi en god lyddempende effekt, ifølge Hyttelivs ekspert. Foto: illustrasjon, Øivind Lie-Jacobsen

Hvis naboen også opplever dette som et problem, blir selvsagt effekten enda bedre om disse tiltakene gjøres på begge sider.

Øivind Lie-Jacobsen

EKSPERTHJELP: Se flere spørsmål og svar her

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2022.

Les også