BONYTTHJELPEN

Stuen var steril og upersonlig – sjekk hva de gjorde

Familien flyttet fra en stor enebolig til en ny, hvit leilighet, og fryktet den skulle oppleves som steril og upersonlig. De ville også «gjemme» tv-en. Heldigvis visste interiørdesigneren råd!

Pluss ikon
<b>FØR:</b> Leiligheten var helt ny og hvitmalt. Mot de lyse veggene ble det ekstra tydelig at den store, svarte tv-skjermen, som familien ellers har stor glede av, tok en i overkant sentral plass i rommet.
FØR: Leiligheten var helt ny og hvitmalt. Mot de lyse veggene ble det ekstra tydelig at den store, svarte tv-skjermen, som familien ellers har stor glede av, tok en i overkant sentral plass i rommet. Foto: Privat
Sist oppdatert

Leiligheten ligger i et nybygg i Fetsund, og familien hadde så vidt flyttet inn. Tre av fem barn hadde flyttet hjemmefra, og det store familiehuset var solgt.

– Vi ønsket oss en personlig, lun og hjemmekoselig leilighet. Og hvordan plassere tv-en uten at den blir for dominerende, sier boligeieren til Bonytt.

De fikk hjelp av interiørarkitekt interiørdesigner Birgit Torkildsby for å gjøre leiligheten mer hjemmekoselig.

EKSPERTEN: Interiørdesigner Birgit Torkildsby
EKSPERTEN: Interiørdesigner Birgit Torkildsby Foto: Privat

– Problemstillingen var, som den ofte er i flunkende nye leiligheter, å få det til å bli hjemmekoselig og personlig for de fire som bor her. Familien er glad i å se tv og ville gjerne beholde den store skjermen, uten at den tok for mye fokus i det åpne allrommet, sier interiørdesigner Birgit Torkildsby om prosjektet.

– Hvordan løste du det?

– Hovedgrepet ble å spesialdesigne en bokhylle med tv-skjermen i midten. Den skulle være symmetrisk, men ha ulike størrelser på hyllene for å gjøre inntrykket i stuen mer levende, og for å få plass til bøker, pynt og minner.

– Dermed er det pynten og det personlige som får skinne, mens skjermen kamufleres. Siden rommet har store vindusflater, var oppbevaring et ekstra behov, noe vi løste ved å lage skap nederst i hyllen.

FØR:
FØR: Foto: Privat
ETTER: I det åpne allrommet var det viktig at tv-en ikke skulle ta for mye fokus. Interiørdesigner Birgit Torkildsby tegnet derfor en spesiallaget bokhylle rundt. Rustikk Grågrønn fra Nordsjö, for å kamuflere skjermen litt.
ETTER: I det åpne allrommet var det viktig at tv-en ikke skulle ta for mye fokus. Interiørdesigner Birgit Torkildsby tegnet derfor en spesiallaget bokhylle rundt. Rustikk Grågrønn fra Nordsjö, for å kamuflere skjermen litt. Foto: Filippa Tredal. Styling: Birgit Torkildsby

– Fortell om farger og materialbruk?

– Leiligheten har fantastisk utsikt mot jorder og Glomma, så vi tok utgangspunkt i det da vi lagde fargepaletten til allrommet. Den består nå gjennomgående av duse og varme naturfarger.

– Siden boligen har store vinduer og mange harde flater, tilførte vi tynne gardiner som enkelt kan trekkes for. De storegulvteppene bidrar til å markere allrommets ulike soner, samt motvirke klang og akustikk.

Bokhylle og vegger: ca. kr 50 000 (inkludert materialer og maling)

Spesialsydde gardiner i stue og kjøkken: kr 15 700

Tapet: kr 2000

Til sammen: ca. kr 67 700

NB! Møbler kommer i tillegg.

Se mer

Boligeieren er strålende fornøyd med resultatet.

– Det har blitt hjemmekoselig og personlig, og det ser ikke lenger ut som en visningsleilighet, sier hun til Bonytt.

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre

Se flere bilder under:

Et sprinkleranlegg i taket vanskeliggjorde først plasseringen av bokhyllen, som interiørdesigneren ville skulle gå fra gulv til tak. Løsningen ble å lage et hull i bokhyllens «tak», som ivaretar brannsikkerheten og samtidig delvis skjuler installasjonen. – Den plassbygde hyllen og de mørke naturfargene gjør rommet lunt og levende, samtidig som den store tv-en kamufleres og det blir plass til bøker, pynt og minner, sier Interiørdesigner Birgit Torkildsby
Et sprinkleranlegg i taket vanskeliggjorde først plasseringen av bokhyllen, som interiørdesigneren ville skulle gå fra gulv til tak. Løsningen ble å lage et hull i bokhyllens «tak», som ivaretar brannsikkerheten og samtidig delvis skjuler installasjonen. – Den plassbygde hyllen og de mørke naturfargene gjør rommet lunt og levende, samtidig som den store tv-en kamufleres og det blir plass til bøker, pynt og minner, sier Interiørdesigner Birgit Torkildsby Foto: Filippa Tredal
Naturen utenfor var utgangspunkt for fargevalgene i leiligheten. Den lille nisjen i rommets bakkant er kledd i honningfarget tapet, Kao Honey MAG108 fra Khrôma/Intag. Skapet har Synnøve, i likhet med skinnsofaen fra LK Hjelle, kjøpt på finn.no.
Naturen utenfor var utgangspunkt for fargevalgene i leiligheten. Den lille nisjen i rommets bakkant er kledd i honningfarget tapet, Kao Honey MAG108 fra Khrôma/Intag. Skapet har Synnøve, i likhet med skinnsofaen fra LK Hjelle, kjøpt på finn.no. Foto: Filippa Tredal
Kjøkkenet sto allerede i leiligheten da familien overtok, og her er det ikke gjort mange endringer. Barkrakkene fra Mater er kjøpt som utstillingsmodeller.
Kjøkkenet sto allerede i leiligheten da familien overtok, og her er det ikke gjort mange endringer. Barkrakkene fra Mater er kjøpt som utstillingsmodeller. Foto: Filippa Tredal
For å skille kjøkkenet fra resten av allrommet, har veggen fått en grønnere farge, Nordisk Lys Grønn fra Nordsjö. Den tar opp det organiske utenfra og de grønne urtene på kjøkkenet, ikke minst markerer den en forskjell på arbeids- og avslapningssone.
For å skille kjøkkenet fra resten av allrommet, har veggen fått en grønnere farge, Nordisk Lys Grønn fra Nordsjö. Den tar opp det organiske utenfra og de grønne urtene på kjøkkenet, ikke minst markerer den en forskjell på arbeids- og avslapningssone. Foto: Filippa Tredal
Spisebordet fra Hødnebø ble med fra den tidligere boligen. Det var opprinnelig oljet, men er nå vokset svart. Også PH-lampen ble med på flyttelasset. Alle øvrige møbler er kjøpt på finn.no eller som utstillingsmodeller. 
Spisebordet fra Hødnebø ble med fra den tidligere boligen. Det var opprinnelig oljet, men er nå vokset svart. Også PH-lampen ble med på flyttelasset. Alle øvrige møbler er kjøpt på finn.no eller som utstillingsmodeller.  Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2021, og sist oppdatert 15/04 2023.

Les også