Rengjøring

Derfor må du rengjøre kjøkkenvifta i desember

Fett i kjøkkenviften kan antenne og føre til brann.

HØYTID FOR BRANN: Erstatninger etter boligbranner ble 1,7 milliarder kroner i årets ni første måneder, ifølge statistikk fra Finans Norge (FNO). Desember er høytid for brann, så det er all grunn til å være på vakt.

HØYTID FOR BRANN: Erstatninger etter boligbranner ble 1,7 milliarder kroner i årets ni første måneder, ifølge statistikk fra Finans Norge (FNO). Desember er høytid for brann, så det er all grunn til å være på vakt. Foto: FOTO: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Ved brann på komfyren kan flammene lett spre seg til kjøkkenviften og viftekanalen, hvis de er fulle av fett.

Eksemplene er flere. Brann i kjøkkenvifte i Haugesund: Oljen tok fyr og antente ventilator og brannen spredde seg videre til loftsetasjen.

Brann i kjøkkenvifte på Byåsen: Flammer slo opp i ventilatoren i forbindelse med matlaging.

Brann i kjøkkenvifte i Norheimsund i Kvam.

- Fett i kjøkkenvifta kan antenne og føre til brann når gryter på komfyren avgir sterk nok varme. Særlig farlig er det dersom en gryte koker tørr og innholdet tar fyr, forklarer Sturle Hagen i Norsk brannvernforening til klikk.no

Tørrkoking, tørrsteking og overoppheting av olje/frityr er årsak til 10-15 prosent av alle boligbranner. Dette er derfor den største enkeltårsaken til boligbranner.

Norsk brannvernforening påpeker at det kan være fornuftig å rengjøre kjøkkenvifta i desember hvor det lages mye fet mat. For øvrig er anbefalingen hvert kvartal.

Løft blikket

En annen grunn til å rengjøre viften er å bli kvitt vond lukt. Er den ikke rengjort kan matosen fra julematen bli liggende lenge i huset.

Løft blikket og ta en sjekk om viften trenger litt rengjøring. Les bruksanvisningen og demonter den. Vask de delene som kan vaskes opp, enten for hånd eller i oppvaskmaskin.

Dersom du vasker opp for hånd, lyder anbefalingen å benytte varmt vann tilsatt Zalo og litt salmiakk.

De delene som kan vaskes opp i oppvaskmaskinen bruker du bare vanlig oppvaskmiddel.

Det er viktig å skylle i rent vann og tørke delene. Våtrengjør viften utvendig kan for øvrig gjøres med en mikrofiberklut fuktet med kaldt vann eller en filtklut fuktet med vann tilsatt Jif eller lignende.

Desember i brann

Erstatninger etter boligbranner ble 1,7 milliarder kroner i årets ni første måneder, ifølge statistikk fra Finans Norge (FNO).

- Desember er høytid for brann, så det er all grunn til å være på vakt nå som vi nærmer oss jul. Julen innebærer økt bruk av levende lys, vedovn og peis. Sammen med økt strømforbruk betyr dette større risiko for brann, forklarer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Boligbranner som tar liv skjer som regel om natten. Slike branner får gjerne utvikle seg en del før beboerne våkner, og da har du kort tid til å orientere deg på.

Det store flertallet av befolkningen har røykvarslere, men undersøkelser gjort i forbindelse med årets "Aksjon boligbrann" viser likevel at om lag en halv million nordmenn hver kveld går til sengs uten fungerende røykvarslere. Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (DSB) viser for øvrig at de siste 20 årene har det omkommet nesten dobbelt så mange menn som kvinner i brann.

Les også:

Slik blir du kvitt vond lukt på badet og ni andre rengjøringstips

Derfor skal du ikke bruke halogenpære på soverommet

Skal du pusse opp? Sjekk vår store inspirasjonsguide

- Glem hjemmelaget julepynt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning