Belegningsstein

Denne hagesteinen legger du enklest

Er du usikker på hvordan du legger stein, skal du velge belegningsstein.

BELEGNINGSSTEIN FOR UJEVNHETER: Fagfolk råder til å velge belegningsstein, dersom man aldri har lagt hagesten tidligere.

BELEGNINGSSTEIN FOR UJEVNHETER: Fagfolk råder til å velge belegningsstein, dersom man aldri har lagt hagesten tidligere. Foto: Foto: Anders Henriksen

Publisert Oppdatert

Går du med planer om å steinlegge i hagen og ikke helt har bestemt om du skal velge belegningsstein eller om du skal gå for heller, kan det være fornuftig å ta dine håndverksferdigheter med i regnestykket.

- Heller er nok vanskeligere å legge for den som aldri har lagt stein før, fordi det er større risiko for å få vipping på grunn av små ujevnheter, forklarer Knut Arne Aaltvedt hos Aaltvedt Stein til klikk.no.

Belegningsstein

Dersom man er nybegynner i steinleggerfaget, kan det bli en utfordring å få underlaget rett, noe som er helt avgjørende for å få et best mulig resultat.

- Belegningsstein kan derfor være lettere å få til, sier anleggsgartner Jan Nilsen.

- Men da vil også eventuelle ujevnheter bli mer synlige.

Belegning i oppkjørselen

Dersom man skal steinlegge en oppkjørsel, er det Nilsens oppfatning at man generelt skal velge belegningsstein, eller belegningsbetong som det heter på fagspråket.

- Det handler om at trykket fra bilen fordeles bedre på belegningsstein i stedet for større heller som lettere kan vippe, og i noen tilfeller også knekke.

Heller på terrassen

Ellen Schuman hos Asak Miljøstein mener at heller er like enkle å legge for en amatør som belegningsstein.

- Vi mener at det ikke er noe forskjell på belegningsstein og heller, fordi det er grunnarbeidet som er viktigst uansett. Så dersom man får vipping, er det fordi grunnarbeidet ikke er godt nok, fremhever Ellen Heieren Schumann hos Asak.

- Vi synes jo at heller på terrassen er flott

HELLER: For den som er nybegynenr og skal legge hagestein, har heller sitt fortrinn på jevne overflater hvor det ikke er ujevnheter.

HELLER: For den som er nybegynenr og skal legge hagestein, har heller sitt fortrinn på jevne overflater hvor det ikke er ujevnheter. Foto: Foto: Belegningsstein.no

Glasserte heller

GRUNNARBEIDER: Slik skal grunnen se ut før du legger hagestein.

GRUNNARBEIDER: Slik skal grunnen se ut før du legger hagestein. Foto: Ill.: Asak Miljøstein

Heieren Schumann trekker frem en ny type betongheller som har kommet og som har et belegg, litt på samme måte som glasserte fliser.

- Vi kaller det heller med coating.

Grunnarbeidet viktigst

Enten du skal legge heller eller belegningsstein, er grunnarbeidet helt avgjørende. Massene under må være godt drenerende, slik at man unngår teleproblemer.

Ifølge Heieren Schuman skal man først ha en fiberduk i bunnen, slik at de opprinnelige massene ikke blander seg med de nye massene.

- Så skal man legge et 15 centimeters bærelag av grus og kult. Dette skal stampes godt, og til slutt legger man et lag med subbus.

Les også:

Slik legger du heller i hagen

Skifer i hagen

Finn gode interiørtips i Bonytts inspirasjonsguide

Foreldre velger navn som gir status

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag