På tvers av kontintenter

– Vi har hørt om folk som har hvitt kjøkken med tanke på gjensalg. Den tanken er veldig fjern for oss

Norske Camilla og meksikanske Gustavo møttes på jobb i Mexico City. 13 år senere bor de i Oslo, i en klassisk leilighet med hint av begge kontinenter.

Både kjøkkeninnredningen og messingplaten i sprutsonen er fra Oak & Kitchen, mens håndtakene er fra Armac Martin. Innredningen i bakgrunnen har fargen Blek Sand, mens veggfargen er Kalk, begge fra Jotun. Lysekronen er vintage, mens barstolene fra Northern er kjøpt hos Konstabel på Torshov. Parkettgulvet fra Frevini Studio er kjøpt hos Bella.
Både kjøkkeninnredningen og messingplaten i sprutsonen er fra Oak & Kitchen, mens håndtakene er fra Armac Martin. Innredningen i bakgrunnen har fargen Blek Sand, mens veggfargen er Kalk, begge fra Jotun. Lysekronen er vintage, mens barstolene fra Northern er kjøpt hos Konstabel på Torshov. Parkettgulvet fra Frevini Studio er kjøpt hos Bella. Foto: Mint Agency
Publisert

Det var vel kanskje ikke Norge Gustavo så for seg som sitt fremtidige bosted, selv om han jobbet som rådgiver på den norske Ambassaden i Mexico.

– Men han ble sendt for å hente meg på flyplassen da jeg kom over for å jobbe som praktikant der, og vi endte opp med å feste til langt utpå morgenkvisten, ler Camilla. Det ble de to, og det ble etter hvert Norge. For 13 år senere har livet tatt paret til denne festen av en leilighet på Majorstua i Oslo.

Dette er den type hjem hvor man trekkes mot enhver gjenstand og blir nysgjerrig på historien bak, og på de som bor der. For under det første lyse laget av klassisk og skandinavisk stil, er det mye som vitner om et spennende liv på ulike kontinenter. Her finner vi tradisjonell meksikansk urfolkskunst mikset med norsk samtidskunst, et mangfoldig bibliotek tydelig inspirert av gamle hotellbibliotek, et kjøkken med finesse i alle ledd og enorme vintage lysekroner. Camilla og Gustavo mestrer kombinasjonen av lekent og dekadent, mangfoldig og interessant, til fingerspissene.

Gustavo og Camilla på kjøkkenet – rommet de er blitt aller mest fornøyd med. 
Gustavo og Camilla på kjøkkenet – rommet de er blitt aller mest fornøyd med.  Foto: Mint Agency

– Vi er begge estetisk orienterte og opptatt av kunst, arkitektur, interiør og mote – noe som trolig reflekteres i leiligheten. Jeg er nok hakket mer interiørinteressert enn Gustavo, og definitivt den som bruker mest tid på research, men vi har helt klart vært to i prosessen her, sier Camilla.

– Det vi har samlet gjennom mange år gjør at hjemmet vårt føles som oss. Det er også en påminnelse om ting vi har gjort sammen eller steder vi har bodd, forteller Gustavo.

Ny planløsning

De har begge bodd mye i utlandet, i forskjellige land, og ble overrasket over hvor konformativt og likt alt i Norge var da de flyttet tilbake.

Camilla Berge (34) og Gustavo Rangel (39). Begge er utdannet statsvitere.

Hva?

Klassisk og elegant bygårdsleilighet på
100 kvm fra 1904.

Hvor?

Majorstua i Oslo.

Se mer

– Vi har hørt om folk som har skaffet seg hvitt kjøkken, selv om de egentlig ønsket seg noe annet, med tanke på gjensalg av leiligheten. Den tanken er veldig fjern for oss, sier Camilla.

Det var takhøyden og de originale klassiske detaljene de først falt for, i tillegg opplevdes romfølelsen bedre enn i tilsvarende boliger de hadde sett på. Gangen var heller ikke kun en lang, smal tarm, og alle rom hadde god størrelse. Leiligheten var i grei stand, men kjøkkenet var litt eldre og lå for seg selv ut mot bakgården. Dessuten opptok en stor spisestue et helt rom. De valgte derfor å flytte kjøkkenet for å få en mer sosial løsning i form av et allrom. Det gamle kjøkkenet ble gjort om til bibliotek og tv-stue. Og det som tidligere var pikerom i denne ærverdige leiligheten, ble til et kombinert kontor og gjesterom.

Camilla og Gustavo har endret planløsningen slik at kjøkken, stue og spisestue er blitt til ett stort allrom. Her ser man den lekne, men elegante miksen av det rene skandinaviske uttrykket sammen med hint av Latin-Amerika. Spisestuebordet er gammelt, fra Home & Cottage, mens stolene er nye Syveren-stoler av Arne Jacobsen i konjakkfarget lær. Teppet under spisestuen er fra Eske Interiør, kjøpt for over ti år siden, og det under sofabordet er fra en nedlagt interiørbutikk. Over spisestuen henger et verk fra skyggeserien til kunstneren Lars Morell, som er en venn av paret. Til høyre henger tegninger av venninnen Elin Forsberg.
Camilla og Gustavo har endret planløsningen slik at kjøkken, stue og spisestue er blitt til ett stort allrom. Her ser man den lekne, men elegante miksen av det rene skandinaviske uttrykket sammen med hint av Latin-Amerika. Spisestuebordet er gammelt, fra Home & Cottage, mens stolene er nye Syveren-stoler av Arne Jacobsen i konjakkfarget lær. Teppet under spisestuen er fra Eske Interiør, kjøpt for over ti år siden, og det under sofabordet er fra en nedlagt interiørbutikk. Over spisestuen henger et verk fra skyggeserien til kunstneren Lars Morell, som er en venn av paret. Til høyre henger tegninger av venninnen Elin Forsberg. Foto: Mint Agency

Hele oppussingsprosessen har vært godt planlagt. Det ble gjort mye research på hvordan de ønsket at leiligheten skulle se ut, før de satte i gang. Heldigvis har de begge en tålmodig tilnærming.

Varige valg

– Vi venter heller med å kjøpe noe enn å gå for noe halvveis, og vi kjøper ofte ting på salg eller som er brukt, sier Gustavo. Samtidig sparer de gjerne for å kunne få ting laget. Bokhyllene, skapsengen og skrivepulten begynte alle med tegninger som Camilla hadde i hodet.

Paret er med andre ord lite glad i bruk og kast-mentaliteten. – De fleste møblene og tingene vi har, har vi hatt siden vi kjøpte vår første leilighet – eller før det. Kvalitet er viktig for oss, vi vil at ting skal vare, sier Gustavo.

Etter tips fra venner tok de kontakt med Oak & Kitchen da kjøkkenet skulle bygges, og her ble det umiddelbart klaff. Firmaet foreslo en buet kjøkkenøy, og var også med på notene da paret ønsket ubehandlet messing i sprutsonen, selv om de aldri hadde levert dette tidligere.

Paret flyttet kjøkkenet for å få en mer sosial løsning.
Paret flyttet kjøkkenet for å få en mer sosial løsning.

– Kjøkkenet er kanskje det rommet vi er aller mest fornøyd med. Her har en tidligere ubrukt spisestue nå blitt til hjertet i hjemmet, med en diger kjøkkenøy – et perfekt samlingspunkt på fest, forteller Camilla. Siden Gustavo elsker å lage mat, og de begge liker å invitere gjester over på festligheter, er kjøkkenet hyppig i bruk slik de hadde håpet.

Selv om leiligheten preges av både eksklusive løsninger, kunst og design, synes paret at det aller viktigste er å skape en atmosfære hvor både de selv og gjestene føler seg avslappet og hjemme.

– Vi vil at hjemmet vårt skal føles sosialt, personlig og interessant. Det må ikke bli for seriøst og stivt selv om det er fint. Nå føler vi at vi har klart å skape et hjem som oppleves funksjonelt, og som ikke ser ut som alle andres!

For at hjemmet vårt skal fungere, må det være både koselig og funksjonelt. Vi er begge glad i kunst, så det har fått en veldig naturlig plass – i form av store malerier og små skulpturer og keramikk.

Vi har lært at det tar tid å skape et hjem, så det hjelper å forholde seg til det som en langvarig, pågående prosess. Det er også lett å bli overveldet av inntrykk. Instagram og Pinterest kan ofte være til mer forvirring enn hjelp, det er lett å ende opp med det samme som alle andre når algoritmene viser deg det samme alle andre ser.

Vi inspireres mest av ting rundt oss. Det kan være alt fra en kombinasjon av farger på fasaden til et bygg, til en hotellbar eller et bibliotek. Reiser og kunst er også en inspirasjonskilde, spesielt til fargevalg.

Se mer
Daybeden er kjøpt på Finn for snart ti år siden, og putene er fra Eske Interiør. Marmorbordet er fra Ox Denmarq og vegglampen fra Watt & Veke, kjøpt på utsalg til et selskap som driver med boligstyling. Kunsten som henger over hverandre, til høyre for vinduet, heter Fox Darling og er fra Got It For Cheap. Den brune krukken er kjøpt på salg i en butikk i Vibes gate som skulle legges ned, og messingpuffen er fra Kremmerhuset. Lysekronen er vintage.
Daybeden er kjøpt på Finn for snart ti år siden, og putene er fra Eske Interiør. Marmorbordet er fra Ox Denmarq og vegglampen fra Watt & Veke, kjøpt på utsalg til et selskap som driver med boligstyling. Kunsten som henger over hverandre, til høyre for vinduet, heter Fox Darling og er fra Got It For Cheap. Den brune krukken er kjøpt på salg i en butikk i Vibes gate som skulle legges ned, og messingpuffen er fra Kremmerhuset. Lysekronen er vintage. Foto: Mint Agency
Stolen Paulistano forelsket paret seg i på vinbaren Territoriet da de flyttet tilbake til Norge. Maleriet av Liv Tandrevold Eriksen er kjøpt på QB Gallery. 
Stolen Paulistano forelsket paret seg i på vinbaren Territoriet da de flyttet tilbake til Norge. Maleriet av Liv Tandrevold Eriksen er kjøpt på QB Gallery.  Foto: Mint Agency
Vasen på bordet er fra et meksikansk kunstnerkollektiv. Tekannen er japansk, og den lilla koppen er av den meksikanske kunstneren Perla Valtierra.
Vasen på bordet er fra et meksikansk kunstnerkollektiv. Tekannen er japansk, og den lilla koppen er av den meksikanske kunstneren Perla Valtierra. Foto: Mint Agency
Det tidligere kjøkkenet har blitt til et koselig bibliotek, som paret bruker mye tid i. Rommet er inspirert av bibliotekbarene i gamle hoteller, og den plassbygde bokhyllen, laget av Ben Adams, er definitivt stjernen i rommet. Han er for øvrig en møbelsnekker paret ikke kan få fullrost nok. Sofaen er en gammel Bolia-sofa, og bordet er en gammel eggekasse fra Somerset i England, som Camilla har hatt som stuebord siden hun tok bachelorgraden der. Teppet er kjøpt i Guatemala, og taklampen er fra Flos. Kunsten over sofaen er laget av den norsk-meksikanske samtidskunstneren Javier Barrios.
Det tidligere kjøkkenet har blitt til et koselig bibliotek, som paret bruker mye tid i. Rommet er inspirert av bibliotekbarene i gamle hoteller, og den plassbygde bokhyllen, laget av Ben Adams, er definitivt stjernen i rommet. Han er for øvrig en møbelsnekker paret ikke kan få fullrost nok. Sofaen er en gammel Bolia-sofa, og bordet er en gammel eggekasse fra Somerset i England, som Camilla har hatt som stuebord siden hun tok bachelorgraden der. Teppet er kjøpt i Guatemala, og taklampen er fra Flos. Kunsten over sofaen er laget av den norsk-meksikanske samtidskunstneren Javier Barrios. Foto: Mint Agency
Fra biblioteket ser man inn i det som tidligere var pikerommet, nå kontor og gjesterom. Lenestolen er Jonas Ihreborns Seventy, og på veggen henger et verk med en meksikansk kunstform laget av urfolksgruppen Huichol, hvor tråder eller perler presses ned i voks. Denne er laget av Lourdes Diaz Medina.
Fra biblioteket ser man inn i det som tidligere var pikerommet, nå kontor og gjesterom. Lenestolen er Jonas Ihreborns Seventy, og på veggen henger et verk med en meksikansk kunstform laget av urfolksgruppen Huichol, hvor tråder eller perler presses ned i voks. Denne er laget av Lourdes Diaz Medina. Foto: Mint Agency
Den ene veggen har en integrert vegghylle, malt i samme farge som resten av veggen, Deco Blue fra Jotun. Hyllen fungerer både som bar og oppbevaring av LP-plater.
Den ene veggen har en integrert vegghylle, malt i samme farge som resten av veggen, Deco Blue fra Jotun. Hyllen fungerer både som bar og oppbevaring av LP-plater. Foto: Mint Agency

Camilla og Gustavos beste tips!

  • Kartlegg hvilke behov du har, og hvordan du faktisk lever (vær ærlig!). Det er mye lettere å få hjemmet til å fungere for deg om det faktisk gjenspeiler din levemåte.
  • Tenk gjennom hva du selv liker, ikke på hva alle andre synes er fint eller hva som er en trend akkurat nå.
  • Bland stiler og teksturer. Om alt er fra samme sted eller i samme materiale, ser det ofte mer ut som et platt showroom enn et hjem.
  • Skriv ned alt du ikke liker ved boligen din på en liste. Det er utrolig hva man venner seg til etter hvert, og da er det nyttig å ha en liste man kan vende tilbake til, når man skal gjøre noen grep, for å minne deg selv på hva som egentlig fungerer dårlig.
  • Ikke prøv å få ferdig alt med en gang. Bo deg inn, og se hvordan du faktisk bruker boligen og hvilke behov du har. Kanskje skal sofaen stå et helt annet sted enn du først hadde forestilt deg?
I det som tidligere var pikerommet, er det nå gjesterom som enkelt kan stues bort. Fleksibiliteten en skapseng gir er noe Gustavo og Camilla virkelig anbefaler. Her er sengen slått opp. Skrivebordet har nedfellbare ben, som oppbevares under sengen når denne er slått ned. Kontorstolen er fra Hay.
I det som tidligere var pikerommet, er det nå gjesterom som enkelt kan stues bort. Fleksibiliteten en skapseng gir er noe Gustavo og Camilla virkelig anbefaler. Her er sengen slått opp. Skrivebordet har nedfellbare ben, som oppbevares under sengen når denne er slått ned. Kontorstolen er fra Hay. Foto: Mint Agency
Sengeløsningen, og skrivebordet som oppbevares under den, er laget av møbelsnekker Ben Adams hos Lost Coast Woodwork & Design. Gardinen er bestilt via Puffen Interiør og sydd av Soft Living. Vinduskarmen er malt i fargen Diva FR1195 fra Fargerike, veggene i Como Time 11 fra Flügger. 
Sengeløsningen, og skrivebordet som oppbevares under den, er laget av møbelsnekker Ben Adams hos Lost Coast Woodwork & Design. Gardinen er bestilt via Puffen Interiør og sydd av Soft Living. Vinduskarmen er malt i fargen Diva FR1195 fra Fargerike, veggene i Como Time 11 fra Flügger.  Foto: Mint Agency
Soverommet har fått veggfargen My Retreat Time 08 fra Flügger. Taklampen er fra Flos, mens sengeteppet er bryllupsgave fra venner. 
Soverommet har fått veggfargen My Retreat Time 08 fra Flügger. Taklampen er fra Flos, mens sengeteppet er bryllupsgave fra venner.  Foto: Mint Agency
Se hvordan det intrikate flisgulvet møter det lekre fiskebensgulvet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Mønsteret på gulvflisene er tegnet opp av Camilla og var flisleggerens mareritt. Selve flisene er fra TopCer, kjøpt på Fagflis.
Se hvordan det intrikate flisgulvet møter det lekre fiskebensgulvet. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Mønsteret på gulvflisene er tegnet opp av Camilla og var flisleggerens mareritt. Selve flisene er fra TopCer, kjøpt på Fagflis. Foto: Mint Agency
En av tingene paret falt for på visning var at gangen ikke kun var en smal, lang tarm, men romslig og med potensial. Skapet på endeveggen er Pax fra Ikea, som har fått dekorlister og er malt i fargen Kalk fra Jotun, slik som resten av rommet. Teakkommoden er fra Finn, og den rosa vasen er laget av kunstneren KC Tidemand, kjøpt på QB Gallery. Lysekronen er vintage, og den svarte benken er fra 101 Copenhagen.
En av tingene paret falt for på visning var at gangen ikke kun var en smal, lang tarm, men romslig og med potensial. Skapet på endeveggen er Pax fra Ikea, som har fått dekorlister og er malt i fargen Kalk fra Jotun, slik som resten av rommet. Teakkommoden er fra Finn, og den rosa vasen er laget av kunstneren KC Tidemand, kjøpt på QB Gallery. Lysekronen er vintage, og den svarte benken er fra 101 Copenhagen. Foto: Mint Agency

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2023.

Les også