i pakt med naturen

- Tomta vår har sitt eget fjell! Vi bestemte oss for å kalle det Champagne­toppen

Planen var opprinnelig å pusse opp eneboligen fra 1959. Arkitektene overtalte dem imidlertid til å rive huset og bygge nytt – i samme stil, bare mer moderne.

Det er ikke rart at utsikten er noe av det familien setter aller mest pris på ved hjemmet sitt! Loungestolen Eames lounge chair er kjøpt på finn.no. Gulvlampen er limited edition fra Louis Poulsen, og sidebordet er fra Menu. Sjiraffen er kjøpt i Marrakech.
Det er ikke rart at utsikten er noe av det familien setter aller mest pris på ved hjemmet sitt! Loungestolen Eames lounge chair er kjøpt på finn.no. Gulvlampen er limited edition fra Louis Poulsen, og sidebordet er fra Menu. Sjiraffen er kjøpt i Marrakech. Foto: Kristin Støylen
Publisert

Gro Linn og Lars Elias falt pladask for villaen på Bogneset. Fra det idylliske neset har man fantastisk utsikt vestover mot Ålesund by og havet. Sørover ser man mot Sunnmørs­alpene og fjorden, og vestover mot fjellene. Det rolige nabolaget ender i en blindvei uten gjennomgangstrafikk, og folk som har vokst opp her kaller den bare «Lyckliga Gatan».

Gro Linn Gamst og villaen i barnhousestil.
Gro Linn Gamst og villaen i barnhousestil. Foto: Kristin Støylen

– Det er en så god og trygg stillhet her. Det var nok det første vi la merke til, sier Gro Linn Gamst, og mimrer tilbake til den første visningen på stedet.

– Deretter så vi den fantastiske takvinkelen, som står der som en bauta. Og da vi rundet hjørnet, fikk vi øye på berget. Tenk at tomta har sitt eget fjell! Vi bestemte oss umiddelbart for at det skulle få navnet Champagne­toppen. Fra første stund følte jeg en utrolig ro i kroppen, og visste at dette stedet måtte vi bare ha!

Da de overtok våren 2018, var planen egentlig å renovere villaen fra 1959.

Hvem?

Gro Linn Gamst (48), Lars Elias Uksnøy (52) og Jonas Gamst Løland (18). Gro Linn jobber som internasjonal salgssjef i 62NORD, Lars Elias er marinbiolog og revisjonsleder i DNV. 

Hva?

Villa i barnhousestil tegnet av Skalér Arkitektkontor. Huset er på 250 kvm og går i den kommunale matrikkelen under navnet Betzybo.

Hvor?

Bogneset i Ålesund.

– Vi visste selvsagt at vi hadde kjøpt et hus som måtte renoveres, men det skulle skje med respekt. Vi ville ta vare på de mange kvalitetene vi var begeistret for, som takvinkelen på 40 grader, forteller Lars Elias.

Paret gikk ivrig i gang med å lage tegninger og planer for hvordan et av de eldste husene på Bogneset skulle få nytt liv. Kanskje var de litt naive i prosessen, innrømmer han:

Foto: Kristin Støylen

– Vi hadde funnet drømmehuset på drømmetomta, og da var det ikke like lett å se alt som måtte gjøres for at et seksti år gammelt hus skulle få dagens standard.

PLAN B

Det gikk ganske raskt opp for dem at huset trengte mer stell enn først antatt. Etter hvert kom de til et punkt der de måtte vurdere om det rett og slett var mest fornuftig å rive og bygge nytt. Svaret falt på ja.

– Å rive var opprinnelig ikke meningen, ønsket har alltid vært å finne et hus og gjøre det til vårt, i stedet for å bygge helt nytt. Da det likevel ble slik, ønsket vi at det nye skulle speile det gamle, forteller Gro Linn.

Arkitektkontoret Skalér ble engasjert for å hjelpe familien med å bygge et nytt drømmehus på muren til det gamle. Den nye delen fikk den samme skarpe takvinkelen som det opprinnelige huset.

– Vi ville videreføre sjelen til huset og bevare særpreget. Naboene sier at de kjenner igjen huset – det er det samme som før, bare med et litt mer moderne uttrykk. Da føler vi at vi har lyktes, sier paret.

Byggeprosessen ble en positiv opplevelse.

– Man hører jo historier om husbygging der forhold går opp i limingen, og at folk blir totalt utslitte. For oss har prosessen tvert imot gitt energi. Det kan jo ha sammenheng med at vi er i en alder der vi vet at ting tar tid, og at alt ikke nødvendigvis blir slik man hadde tenkt, forteller Lars Elias.

Spisestuen er i eik. Bordet fra Skovby/Møbler & Miljø kan trekkes ut og lage plass til hele 22 gjester! Rundt bordet står Wegners klassiske Y-stoler. Den nordiske stilen brytes opp av et teppe kjøpt via Facebook, fra en venn i Marrakech.
Spisestuen er i eik. Bordet fra Skovby/Møbler & Miljø kan trekkes ut og lage plass til hele 22 gjester! Rundt bordet står Wegners klassiske Y-stoler. Den nordiske stilen brytes opp av et teppe kjøpt via Facebook, fra en venn i Marrakech. Foto: Kristin Støylen

– Vi hadde realistiske forventninger til byggeprosessen, og ikke minst: Vi brukte masse tid på å planlegge alt, helt ned til den minste stikkontakten.

NORDISK OG NATURLIG

Huset har to etasjer pluss en loftstue.
Huset har to etasjer pluss en loftstue.

De fleste av møblene i huset har vært med dem i en årrekke. Siden Gro Linn og Lars Elias traff hverandre i voksen alder, hadde de allerede det de trengte – og mer til. Det viktigste har vært å skape et velkomment hjem, med plass til alle.

– Med våre til sammen fire voksne barn har vi blitt en ny og kjempefin familie, og huset skal romme oss alle, pluss gjester. Hvis man opplever hjemmet vårt som lunt og innbydende, så har vi truffet!

Fra arbeidsplassen sin har Gro Linn spektakulær utsikt over Sunnmørsalpene og fjorden. Skrivebordet er fra Jysk. Stolen, Hans Brattruds klassiker Scandia fra 1957, regnes som et av høydepunktene i norsk og skandinavisk designhistorie.
Fra arbeidsplassen sin har Gro Linn spektakulær utsikt over Sunnmørsalpene og fjorden. Skrivebordet er fra Jysk. Stolen, Hans Brattruds klassiker Scandia fra 1957, regnes som et av høydepunktene i norsk og skandinavisk designhistorie. Foto: Kristin Støylen

Gro Linn liker en dempet, tidløs stil og har en forkjærlighet for norske klassikere. Jobben medfører en del reisedøgn, og som kontrast til det lyse og nordiske har lamper og tepper blitt med hjem fra reiser, blant annet fra Marrakech.

– Stilen vår er helt klart nordisk. Den er moderne, men har funnet balanse så den ikke føles for stram. Treverket og de varme tonene på veggene skaper lunhet. Det er viktig for oss med svale farger som gir ro. Bjørkefineren i skråtaket i loftstuen er blant elementene jeg er aller mest fornøyd med!

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 11 2022

Kjøkkenet er Kviks Prato. Lampene over kjøkkenøya er fra Herstal, og hyllen er fra String. Barkrakkene falt Gro Linn for da hun så dem i favorittkafeen, det lokale kaffebrenneriet Jacu i Ålesund. Stolene var spesiallaget til stedet og har logoen deres innfrest i læret. Hun følte seg heldig da hun fikk kjøpe to av dem.
Kjøkkenet er Kviks Prato. Lampene over kjøkkenøya er fra Herstal, og hyllen er fra String. Barkrakkene falt Gro Linn for da hun så dem i favorittkafeen, det lokale kaffebrenneriet Jacu i Ålesund. Stolene var spesiallaget til stedet og har logoen deres innfrest i læret. Hun følte seg heldig da hun fikk kjøpe to av dem. Foto: Kristin Støylen

HJEMME HOS OSS

Hjemmet vårt betyr masse. Det er her jeg henter energi, lader og samler på gode minner. Når det er sagt, kunne jeg bodd mange steder og har mange drømmer. Hjemmet er der hjertet er!

Det beste med å flytte er å få ryddet bort alt man ikke trenger, og starte med ny giv. For mange ting tar energi.

Det siste jeg kvitter meg med er Scandia-stolen min. Jeg hadde opprinnelig flere, som jeg dessverre solgte – noe jeg angrer på. For meg er den det ultimate møbel, en stol som holder seg over tid.

Det viktigste jeg har lært er å være trofast mot stilen min. Vi blir så fort inspirert og dynges ned av ideer. Det er lett å la seg rive med og hoppe på nye retninger. Da gjelder det å holde fokus på linjen man har valgt, så det ikke blir for mye hurra-meg-rundt!

Den luftige loftsstuen brukes både som kontor og yogarom. Her innbyr en raus sofa fra Fagmøbler til avslapning mens man nyter utsikten over Ålesund by. Fra terrassen har man herlig kveldssol helt til solen går ned. Gulvteppet er fra Slettvoll og det hvite bordet fra LK Hjelle.
Den luftige loftsstuen brukes både som kontor og yogarom. Her innbyr en raus sofa fra Fagmøbler til avslapning mens man nyter utsikten over Ålesund by. Fra terrassen har man herlig kveldssol helt til solen går ned. Gulvteppet er fra Slettvoll og det hvite bordet fra LK Hjelle. Foto: Kristin Støylen
Fra soverommet fører store skyvedører ut til en sørvendt terrasse, perfekt for late sommerdager med morgenkaffen. Rommet er malt i fargen Granskygge fra Jotun, som står ekstra fint til det vakre eikegulvet. Taklampene er kjøpt på en reise til Marrakech. Vegglampene er fra Ellos og sengeteppet fra H&M Home.
Fra soverommet fører store skyvedører ut til en sørvendt terrasse, perfekt for late sommerdager med morgenkaffen. Rommet er malt i fargen Granskygge fra Jotun, som står ekstra fint til det vakre eikegulvet. Taklampene er kjøpt på en reise til Marrakech. Vegglampene er fra Ellos og sengeteppet fra H&M Home. Foto: Kristin Støylen
Soverommet er tilknyttet et bad, som deles av med en skyvedør. Den åpne garderobeløsningen i eik er <br/>fra Ikea. 
Soverommet er tilknyttet et bad, som deles av med en skyvedør. Den åpne garderobeløsningen i eik er
fra Ikea. 
Foto: Kristin Støylen
Den rødbrune fargen Daydream fra Jotun gir gangen et lunt, men moderne preg. Benkene er fra Ellos, det store speilet fra Bohus og knaggrekken fra Loca.
Den rødbrune fargen Daydream fra Jotun gir gangen et lunt, men moderne preg. Benkene er fra Ellos, det store speilet fra Bohus og knaggrekken fra Loca. Foto: Kristin Støylen
Også badet er holdt i nordisk og naturlig stil, med store grå skiferfliser fra Fagflis. Badekaret og armaturen er fra Viking Bad. Søppelspannet er fra Vipp.
Også badet er holdt i nordisk og naturlig stil, med store grå skiferfliser fra Fagflis. Badekaret og armaturen er fra Viking Bad. Søppelspannet er fra Vipp. Foto: Kristin Støylen
Det ble plass til både dusj og badekar på badet. Servantskapene i eik fra Kvik understreker den naturlige stilen. Speilet med integrert belysning er kjøpt hos Viking Bad.
Det ble plass til både dusj og badekar på badet. Servantskapene i eik fra Kvik understreker den naturlige stilen. Speilet med integrert belysning er kjøpt hos Viking Bad. Foto: Kristin Støylen

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023.

Les også