inspirasjon

Slik skaper du et soverom som passer akkurat deg og dine behov

Skal soverommet ditt være en kombinert loungesone eller arbeidsplass, eller rett og slett bare en harmonisk oase der søvnen står i fokus? Interiørarkitekt Amalie Klev deler sine beste råd for å skape akkurat det soverommet du trenger.

La sengen få spille hovedrollen om soverommet skal gi best mulig søvnopplevelse. Her (øverst) er sovesonen markert i farger fra Nordsjös nyeste fargekart, med blant annet grønntonen Intense Paris og den brune kuløren Dazzling Visby.
La sengen få spille hovedrollen om soverommet skal gi best mulig søvnopplevelse. Her (øverst) er sovesonen markert i farger fra Nordsjös nyeste fargekart, med blant annet grønntonen Intense Paris og den brune kuløren Dazzling Visby. Foto: Produsenten
Publisert

Skal soverommet ditt være en kombinert loungesone eller arbeidsplass, eller rett og slett bare en harmonisk oase der søvnen står i fokus?

Interiørarkitekt Amalie Klev deler sine beste råd for å skape akkurat det soverommet du trenger.

LOUNGESONEN - skap en oase for egentid

MØBLER: Ved å tilføre soverommet et element vi oftest finner i en stue, som en god lenestol, sofa eller dagseng, kan soverommet få en egen loungsone. I tillegg er det naturlig å ha et avlastningsbord eller et oppbevaringsmøbel tilknyttet denne sonen. Visuelt er det mest ryddig med lukket oppbevaring, gjerne kombinert med et par bokhyller. Har du begrenset med plass kan du gi sengen loungekvaliteter, som å ha den i sittehøyde med polstret gavl i tekstil for ekstra god sittekomfort.

Interiørarkitekt Amalie Klev <br>hos Alex Ark.
Interiørarkitekt Amalie Klev
hos Alex Ark.
Foto: Privat

FARGER: Hold gjerne malte flater i en lys tone, eksempelvis en knekt hvitfarge eller en lys grønnyanse, og bruk den samme nyansen på tunge gardiner – eventuelt introduser en ny farge. Tenk gjennom hvilke farger du trekkes mot når du er på hoteller og restauranter. Husk at en fargeprøve kan oppleves annerledes og sterkere når den dekker en hel vegg. Gå derfor gjerne et hakk lysere, og testmal et område for å se hvordan fargen blir i dagslyset.

BELYSNING: En god generell belysning, som kan dimmes, gir flere muligheter. Du kan bruke kun dimmet belysning i taket, eller skru denne helt av og kun bruke dekorbelysning i form av bordlamper, gulvlamper og/eller vegglamper.

Belysning i ulike høyder gir rommet flere dimensjoner. Har du en bordlampe som ikke kan dimmes, kan du enten kjøpe en lyskilde med lavere watt eller velge app-baserte og dimbare smartpærer.

LYDDEMPING: En tetningslist rundt døren skjermer for lyd fra nærliggende rom. Gulvtepper og tekstiler vil også bidra til å absorbere lyd.

TEKSTILER: Forsøk å skape en god helhet ved at loungemøbelets stoff spiller på lag med gardin og/eller sengegavl. Se og test alltid møblementet i butikk eller showroom før bestilling, eller lån med deg tekstilprøver hjem.

En bokhylle, gjerne som integrert del av oppbevaringen på soverommet, gir plass til godt lesestoff for den som vil trekke seg litt tilbake på dagtid. Sengesett Tanya i bomullsflanell, 140 x 200 cm, kr 699, Høie.
En bokhylle, gjerne som integrert del av oppbevaringen på soverommet, gir plass til godt lesestoff for den som vil trekke seg litt tilbake på dagtid. Sengesett Tanya i bomullsflanell, 140 x 200 cm, kr 699, Høie. Foto: Produsenten
En bukett med avskårne blomster, gjerne med svak behagelig duft, gjør at soverommet føles mer som et oppholdsrom. Glassvase, Ø 19,5 x h 20 cm, kr 399, Ernstform.
En bukett med avskårne blomster, gjerne med svak behagelig duft, gjør at soverommet føles mer som et oppholdsrom. Glassvase, Ø 19,5 x h 20 cm, kr 399, Ernstform. Foto: Produsenten
Den elegante lenestolen Dandy i eik, rotting og lær er fristende å slå seg ned i, b 94 x d 83 x h 89 cm, <br>kr 47 550, Garsnas.
Den elegante lenestolen Dandy i eik, rotting og lær er fristende å slå seg ned i, b 94 x d 83 x h 89 cm,
kr 47 550, Garsnas.
Foto: Produsenten

INTIM STEMNING: Vi opplever mindre miljøer som mer intime enn store åpne partier, og et stort soverom trenger soner. Et enkelt grep er å plassere et gulvteppe under loungestolen for å ramme inn denne sonen tydeligere.

ARBEIDSPLASSEN – når hjemmekontoret er nabo med søvnen

SKILL JOBB OG SØVN: Du skal helst ikke se jobb når du skal sove, og du bør helst ikke se muligheten for søvn når du jobber. Skap et tydelig skille ved å ha arbeidspulten i en annen sone av soverommet, eksempelvis integrert i garderoben. I mindre rom bør du jobbe med synsvinklene: Plasser seng og arbeidspult rygg mot rygg, gjerne adskilt med en gardin montert i taket for å understreke skillet. Arbeidsbord hvor bordplaten enten brettes eller skyves ut fra lukket oppbevaring (som skap), er også en fin og kompakt løsning.

Det veggmonterte skrivebordet Loop i eik og messing kan felles inn når det ikke er i bruk, b 104 x d 47 x h 54 cm, kr 6000, Wedowood.
Det veggmonterte skrivebordet Loop i eik og messing kan felles inn når det ikke er i bruk, b 104 x d 47 x h 54 cm, kr 6000, Wedowood. Foto: Produsenten

FARGER: Det kan være lurt å bevege seg mot lyse farger, siden dagslyset i stor grad absorberes av mørke farger og dermed gjør kontrasten mellom skjerm og bakgrunn større. Dette kan kompenseres med belysning, men ingenting kan utligne rikelig med dagslys – som en lysere farge vil reflektere bedre.

BELYSNING: Med en god generellbelysning settes ingen begrensninger for rommets funksjoner. I sonen hvor arbeidspulten er plassert, kan du tilføre ekstra arbeidslys i form av en avlang pendel, bordlampe eller vegglampe for å lyse opp flaten ytterligere, og for å få mindre skygger. Dette er like viktig når man jobber digitalt som når man jobber med penn og papir.

Gjør hjemmekontoret til et innbydende sted som du ønsker å bruke, og sørg for gode lysforhold. Plasser gjerne skrivebordet ved vinduet der dagslyset slippes inn, og skjerm for innsyn og solstråler med lette gardiner. Hvite lingardiner, 140 x 250 cm, kr 1299, Bemz.
Gjør hjemmekontoret til et innbydende sted som du ønsker å bruke, og sørg for gode lysforhold. Plasser gjerne skrivebordet ved vinduet der dagslyset slippes inn, og skjerm for innsyn og solstråler med lette gardiner. Hvite lingardiner, 140 x 250 cm, kr 1299, Bemz. Foto: Produsentene

TEKSTILER: Bevisst bruk av tekstiler på sengegavl, gardiner, tepper eller vegg-til-vegg-teppe myker opp rommet i møte med alle andre slette flater, og gjør godt for akustikken. Tekstiler, på lik linje med valg av garderobefronter, bør være noe som kan «smelte inn» om veggfargen endres. Unngå tungt trendbaserte eller flyktige farger med en utløpsdato. Et fargevalg som holder seg godt de neste 30 årene er godt for både økonomien og kloden.

Når seng og skrivebord deler rom, er det smart å dele av slik at det blir to soner. Heng for eksempel gardiner ned fra taket for å skjerme av sengen, og vær sjenerøs med tekstilene for å gi sovedelen en myk og lun atmosfære. Sengeteppet i vaffelvevd bomull måler 180 x 250 cm, kr 699,
Når seng og skrivebord deler rom, er det smart å dele av slik at det blir to soner. Heng for eksempel gardiner ned fra taket for å skjerme av sengen, og vær sjenerøs med tekstilene for å gi sovedelen en myk og lun atmosfære. Sengeteppet i vaffelvevd bomull måler 180 x 250 cm, kr 699, Foto: H&M Home
En romdeler er en smart løsning når du vil skape mindre, avgrensede soner på soverommet. Dynetrekk Duetto, 150 x 210 cm, kr 1995, Mille Notti. Skjermvegg Screen 100, kr 26 550, Artek.
En romdeler er en smart løsning når du vil skape mindre, avgrensede soner på soverommet. Dynetrekk Duetto, 150 x 210 cm, kr 1995, Mille Notti. Skjermvegg Screen 100, kr 26 550, Artek. Foto: Mille Notti

SOVESUITEN – skap et fredfullt og søvndyssende rom!

FARGER: Middels lyse farger, eller mindre intense farger, inviterer til ro og hvile. Kulørsterke toner krever mer av rommets øvrige materialer, størrelse og lysforhold, slik at det bevarer en viss letthet. Unngå farger som har for mye svart i seg, da det kan oppleves forminskende og tyngende. Men det beste er å velge farger som gir akkurat DEG hvilepuls og velvære.

SENGEN I FOKUS: Har du nok plass er det fint å ha passasje på begge sider av sengen, samt holde god avstand til dører og vinduer. På mindre soverom er det smart med flerfunksjonelle løsninger, som å gi sengegavlen en integrert nattbordhylle eller ekstra oppbevaringsplass.

Steng lyset ute med Smooth mørkleggingsgardin i ekstra bred versjon, 270 x 300 cm, kr 1099, ellos.no. 
Steng lyset ute med Smooth mørkleggingsgardin i ekstra bred versjon, 270 x 300 cm, kr 1099, ellos.no.  Foto: Ellos

TEKSTILER: Velg tekstiler som føles gode mot huden! Gardinene bør spille på lag med farger og materialer ellers i rommet, med mindre du bevisst introduserer en ny farge som et virkemiddel. En nett og lys gardin slipper inn dagslys uten å invitere til innsyn, mens en tettvevd mørkleggingsgardin holder dagslyset ute. Ved å montere en gardinlist i taket, blir takhøyden forlenget. En utenpåliggende skinne er den enkleste løsningen, siden en innfelt skinne krever nedsenkning av taket. Med en dobbeltskinne kan du ha en luftig og semitransparent gardin nærmest vinduet, og en mørkleggingsgardin over.

DISKRET GARDEROBE: På mindre soverom kan garderoben integreres som en nisje eller walk-in garderobe, om det er plass til det. En møbelsnekret garderobe vil utnytte arealet og skape sammenhengende linjer. På et større soverom kan garderoben i seg selv fungere som skillevegg mellom sovesone og resten av rommet.

BELYSNING: Dimbar generellbelysning er helt grunnleggende, og lyssett hjørner i stedet for rommets midte. Det finnes også mange fine utenpåliggende spotter, både enkeltstående og doble, hvor ledningen kan trekkes i en ledningslist og males i takfargen. Dersom lyskilden er integrert, bør du sjekke at lyskilden er dimbar, da dette ikke er noe som kan byttes senere. Dekorbelysning bør planlegges etter den generelle belysningen.

DET LILLE EKSTRA: La noen få utvalgte objekter, eller gjenstander med høy affeksjonsverdi, krydre rommet. Det oppleves dessuten rogivende med færre elementer å se på. Eukalyptus har for øvrig en sval duft som også gir ro.

Utnytt sengegavlen til mer enn bare å lene hodet mot, råder interiørarkitekt Amalie Klev. Her fra et av Alex Arks prosjekter, en leilighet på Lindern i Oslo, som Amalie har vært prosjektleder for. Foto: Pernille Münster
Utnytt sengegavlen til mer enn bare å lene hodet mot, råder interiørarkitekt Amalie Klev. Her fra et av Alex Arks prosjekter, en leilighet på Lindern i Oslo, som Amalie har vært prosjektleder for. Foto: Pernille Münster Foto: Pernille Münster
La gjerne garderoben gå i ett med resten av rommet, og tilfør heller velvalgte detaljer som dekor, som taklampen Apiales 6, Ø 50 x h 29 cm, kr 12 600, Nuura.
La gjerne garderoben gå i ett med resten av rommet, og tilfør heller velvalgte detaljer som dekor, som taklampen Apiales 6, Ø 50 x h 29 cm, kr 12 600, Nuura. Foto: Produsentene

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2023.

Les også