hageeksperten

Slik skaper du et bed som blomstrer hele sesongen

En stor utfordring mange møter på, er å opprettholde en kontinuerlig blomstring i bedene – fra tidlig vår til sen høst. Lang blomstring er pent, men også livsnødvendig for insektene våre. Med en god plan i bunnen, kombinerer du enkelt pryd og nytte.

Et blomsterbed bør inneholde flere ulike vekster for en kontinuerlig blomstring. Bland gjerne ettårige vekster med stauder for å komplettere blomstring og farger. Ved å plante tett blir også hagestellet enklere, siden den tette beplantningen hindrer ugress. Alt du trenger å gjøre er da å fjerne visne blomsterhoder og vanne en gang iblant.
Et blomsterbed bør inneholde flere ulike vekster for en kontinuerlig blomstring. Bland gjerne ettårige vekster med stauder for å komplettere blomstring og farger. Ved å plante tett blir også hagestellet enklere, siden den tette beplantningen hindrer ugress. Alt du trenger å gjøre er da å fjerne visne blomsterhoder og vanne en gang iblant. Foto: Espen Skarphagen
Publisert

Norge er et langstrakt land med mange ulike klimasoner, noe som gir svært ulike vekst-betingelser for plantene.

Samme vekst kan oppføre seg veldig annerledes i nord og sør. Høyden over havet har også stor betydning for plantenes utvikling, og ikke minst blomstringstidspunkt.

Derfor er det viktig å gjøre egne forsøk og lokale tilpasninger der du bor. I tillegg vil det være lurt å snakke med et lokalt hagesenter eller hagelag om tips til plantevalg for å få et frodig og flott blomsterbed.

Plassering av bed

Med stor variasjon av planter, vil det være umulig å tilfredsstille alle i ett eneste blomsterbed. Noen må ha skygge, mens andre er avhengige av direkte sol for å trives.

Vårens oppgave blir å fylle bedet med ekstra kompost, samt en god miks av ulike vekster som kan fylle ut rommene blant staudene. Sommerblomster kan sås direkte ut og krever lite.
Vårens oppgave blir å fylle bedet med ekstra kompost, samt en god miks av ulike vekster som kan fylle ut rommene blant staudene. Sommerblomster kan sås direkte ut og krever lite. Foto: Espen Skarphagen

En plassering som kan ivareta størst mangfold, er plassering med halvskygge. Et flertall vekster vil også ha en næringsrik veldrenert jord, som holder litt på fuktigheten. Med et slikt utgangspunkt er det mye som kan trives.

I tillegg er det lurt å velge vekster etter sol- og jordforhold. Da blir det enklere å spille på lag med naturen, fremfor kun å følge egen smak hvor vekster kanskje tvinges inn på feil plassering.

Å mikse ettårige blomster som valmue og kornblomster med matrem, er en god start i krukker og bed. For deretter å la georginer overta og sørge for sensommerens blomstring.
Å mikse ettårige blomster som valmue og kornblomster med matrem, er en god start i krukker og bed. For deretter å la georginer overta og sørge for sensommerens blomstring. Foto: Espen Skarphagen

Les også: Slik lykkes du med plen og hekk

Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Lag en tidslinje

Ønsker du blomstring hele sesongen, er det viktig å bli kjent med plantenes oppførsel i egen hage. Det kan gjerne ta et par sesonger å finne den optimale løsningen.

I tillegg må det være god variasjon av ulike vekster som kan overlappe hverandre. I denne prosessen vil en kalender vil være et nyttig verktøy.

Noter fortløpende når de ulike vekstene blomstrer for å få en oversikt. Da vil tidspunktene med knapp blomstring bli lettere å identifisere – og så begynner jakten! For med eksakte perioder vil det bli enklere å lete opp de plantene som kan fargelegge disse tomrommene.

En lang, kontinuerlig blomstring er viktig for alle insekter. Mer urbane strøk er som en ødemark for insektene, men vi kan lage oaser som sørger for mat (og hvile) på balkongen. Storhjortetrøst-planten er super for pollinatorene våre!
En lang, kontinuerlig blomstring er viktig for alle insekter. Mer urbane strøk er som en ødemark for insektene, men vi kan lage oaser som sørger for mat (og hvile) på balkongen. Storhjortetrøst-planten er super for pollinatorene våre! Foto: Espen Skarphagen

Planting og jord

All vekst forutsetter en god jord! Gi jorden næring på våren. En organisk gjødsel og kompost vil gi et riktig mikroliv og levende jord. Et godt grunnlag vil belønnes med vekst og rikelig blomstring.

I krukker på terrassen bør det benyttes en god krukkejord som inneholder langtidsvirkende næring og kompost. Ikke gå for den rimeligste jorden som inneholder stor andel av torv. En god krukkejord vil kunne holde i mange år, og det er viktig når du skal plante flerårige vekster.

Lek med farger og former

Når du planter i krukker og bed, er det lurt å velge vekster med ulike høyder og et variert bladverk for et spennende og levende uttrykk. Det samme gjelder for ulike farger på blader og blomster. Enten du foretrekker rosa og hvite toner eller den mer gylne delen av fargepaletten, vil mørke blomster og blader skape en fin kontrast.

Blomster med ulik form skaper en fin effekt, det gjør også bruk av ulike farger innenfor samme palett. Her vises Allium i bakkant, med revebjelle og storkenebb i front. De mørke bladene fra parykkbusken utgjør en fin kontrast.
Blomster med ulik form skaper en fin effekt, det gjør også bruk av ulike farger innenfor samme palett. Her vises Allium i bakkant, med revebjelle og storkenebb i front. De mørke bladene fra parykkbusken utgjør en fin kontrast. Foto: Espen Skarphagen

I jakten på blomstrende vekster er det viktig å ikke la seg begrense. Lek med farger og former, og kombiner gjerne de trofaste staudene med ettårige sommerblomster som kan sås direkte ute.

Stauder visner ned hver vinter, og rykker tilbake til start og setter nye skudd hver vår. Med årene vil de bli større og mer robuste. En stor staude kan med fordel deles, flyttes og på den måten fylle opp andre bed i hagen. At staudene er robuste, gjør dem svært velegnet i større krukker på terrassen.

Vil du ha flerårige vekster i krukke, er det ekstra viktig med god drenering, samt å velge hardføre sorter. Planter i krukker bør tåle minimum en klimasone høyere enn der du bor. Å benytte stauder fremfor sommerblomster er enklere og rimeligere, siden du ikke må kjøpe alt nytt hvert år.

Et godt utvalg av stauder i bed og krukker vil danne et godt fundament, hvor de ettårige sommerblomstene kan være det fargerike krydderet.

Les også: Denne plantebenken av gamle vinduer lager du enkelt selv

Phlox drummondii, Cherry Caramel, er en nærmest magisk sommerblomst som blomstrer kontinuerlig frem til frosten kommer. I tillegg er den super å plukke og sette i vase, hvor den holder forbausende lenge!
Phlox drummondii, Cherry Caramel, er en nærmest magisk sommerblomst som blomstrer kontinuerlig frem til frosten kommer. I tillegg er den super å plukke og sette i vase, hvor den holder forbausende lenge! Foto: Espen Skarphagen

Overlapping og høsting av frø

Stauder har visse perioder med blomstring. Noen overlapper hverandre, mens andre blomstrer samtidig. Sår du ettårige sommerblomster mellom staudene, vil dette gi blomster over lengre tid. Velger du sorter som kjempeverbena, ringblomst, blomkarse, kornblomst, kosmos, sommerfloks og ulike urter, vil de ha en nærmest kontinuerlig blomstring frem til frosten kommer. For ny knoppsetting, bør du knipe de visne blomstene fortløpende. En annen fordel med de herlige sommerblomstene er at du kan høste frø! Disse kan du så igjen året etter, og på denne måten får vi fylt uterommet med blomstring til en rimelig penge.

35 SMARTE VALG:

Ettårige og flerårige vekster med lang blomstringstid – i både bed og krukker:

Alunrot, Bacopa, begonia, blodbeger, blomkarse, buskmure, klematis, daglilje, duehode, dvergslirekne, femtunge, fuchsia, georginer, heste-mynte, høstfloks, kjempeverbena, kornblomst, kosmos, krysantemum, kuletistel, lobelia, luktert, matrem, oktoberbergknapp, pelargonia, praktsolbrud, remonterende roser, ringblomst, sjokoladekosmos, solhatt, storhjortetrøst, storkenebb, syrin-hortensia, tagetes og zinnia.

Tips til frøsanking:

La frøene modnes så lenge som mulig på planten, før de plukkes. Modne frø har en bedre evne til å spire. La de få tørke etter høsting, slik at de er helt tørre når de lagres. Legg dem deretter mørkt og kjølig i en papirpose, eller i et kaffefilter som brettes sammen. Husk å merke med navn, eller beskrivelse av planten om du ikke vet navnet.

Se mer
Gode kombinasjoner av farger og former gjør uterommet mer spennende. Og et mørkt bladverk vil fremheve de andre fargene, slik at disse får skinne litt ekstra. Her i form av en parykkbusk.
Gode kombinasjoner av farger og former gjør uterommet mer spennende. Og et mørkt bladverk vil fremheve de andre fargene, slik at disse får skinne litt ekstra. Her i form av en parykkbusk. Foto: Espen Skarphagen
Det aller meste kan også dyrkes i krukker på terrassen, og kjempeverbena vil sørge for blomstring hele sesongen. Kattehalen (øverst til høyre) er en super staude som klarer seg godt i både krukker og bed.
Det aller meste kan også dyrkes i krukker på terrassen, og kjempeverbena vil sørge for blomstring hele sesongen. Kattehalen (øverst til høyre) er en super staude som klarer seg godt i både krukker og bed. Foto: Espen Skarphagen

Denne saken ble første gang publisert 05/05 2023.

Les også