veien til optimal planløsning

Få maks ut av dagslyset i boligen din

Dagslys spiller en viktig rolle i hvor godt planløsningen din fungerer. Lyset påvirker både hvordan vi oppfatter og bruker et rom, og det kan i seg selv utgjøre en enorm forskjell i hverdagen. Denne gangen ser vi nærmere på noen grep du kan ta, for å få mest mulig ut av dagslyset i boligen din.

Det er ikke veldig kontroversielt å påstå at dagslys er en nøkkel til god bokvalitet. Da sier det seg selv at riktig og effektiv belysning, med mest mulig dagslys, er noe du bør prioritere om du skal gjøre endringer i boligen din.
Det er ikke veldig kontroversielt å påstå at dagslys er en nøkkel til god bokvalitet. Da sier det seg selv at riktig og effektiv belysning, med mest mulig dagslys, er noe du bør prioritere om du skal gjøre endringer i boligen din. Foto: Filippa Tredal og Lise Bjelland
Sist oppdatert

Vi nordmenn tilbringer nesten 90 prosent av tiden vår innendørs, og vi kan jo anta at mye av dette er i våre egne hjem.

Promoteringen av det menneskelige behovet for dagslys forsvinner ofte i formaninger om å trene, sove nok og spise sunt.

Alt dette er selvfølgelig viktig for å ha det bra, men nyere forskning viser at dagslys også påvirker helse og velvære.

Vi vet blant annet at den delen av øyet som registrerer lys, er med på å styre både døgnrytmen, flere organer og en del av hormonproduksjonen vår. I tillegg øker dagslys evnen vår til å orientere oss i et rom, og bidra til å øke både trivsel, humør og produktivitet.

Les også: Slik får du maks ut av plassen hjemme

God bokvalitet

Verdens helseorganisasjon (WHO) har etablert krav til lys, utsyn og dagslys som ett av seks grunnleggende forhold for å oppnå god helse, godt miljø og trivsel i arbeidssammenheng.

<b>INTERIØRARKITEKT CECILIE CLAUSSENFOTO:</b> Niklas Hart
INTERIØRARKITEKT CECILIE CLAUSSENFOTO: Niklas Hart

Hjemmekontor har blitt mer utbredt de siste årene, og uansett om du jobber hjemmefra eller ikke, kan vi enkelt overføre fordelene WHO peker på til hjemmemiljøet.

Det er ikke veldig kontroversielt å påstå at dagslys er en nøkkel til god bokvalitet. Da sier det seg selv at riktig og effektiv belysning, med mest mulig dagslys, er noe du bør prioritere om du skal gjøre endringer i boligen din.

Fordelene med dagslys

Dagslyset har mye å si for romfølelsen, altså hvordan vi opplever et rom og hvordan det påvirker oss.

Et allrom med få lyspunkter kan lett gi en følelse av noe trangt og klaustrofobisk, mens det å gå inn i det samme rommet når det har store vinduer i hver ende, vil gi en helt annen opplevelse.

Lange siktlinjer, altså å kunne følge en linje fra en dagslyskilde til en annen, gir en åpen og god romfølelse som mange etterstreber.

GJENNOMGÅENDE LYS: Disse plantegningene viser forskjellen på en kvadratisk og rektangulær leilighet, samt hvor mye innslipp av dagslys har å si. Leilighetene er like i antall kvadratmeter, men i den kvadratiske kan du se ut av vinduer i alle retninger når du kommer inn, noe som gir en luftigere og åpnere, mer romslig følelse. Tegning: Cecilie Claussen
GJENNOMGÅENDE LYS: Disse plantegningene viser forskjellen på en kvadratisk og rektangulær leilighet, samt hvor mye innslipp av dagslys har å si. Leilighetene er like i antall kvadratmeter, men i den kvadratiske kan du se ut av vinduer i alle retninger når du kommer inn, noe som gir en luftigere og åpnere, mer romslig følelse. Tegning: Cecilie Claussen

En stor bonus med dagslys er at det lyser opp boligen din helt uten kostnad. Dermed representerer dagslyset en betydelig energibesparelse, samt bidrar til at strømregningen din ser litt hyggeligere ut.

Hvis du velger å sette inn nye vinduer eller på andre måter åpne opp boligen din for å øke mengden dagslys, er det lurt å tenke grundig gjennom plasseringen av disse åpningene. Hva har du mest lyst til å se ut på? Kanskje ligger nabolagets lekeplass, naboens trampoline eller bålpanne rett utenfor sørveggen på boligen? Nye boliger i Norge i dag har krav til en gitt andel lysinnslipp, men det finnes ingen krav til hva beboerne skal se ut på.

Ved å åpne for at dagslyset kommer inn, får du som regel både utsikt og innsyn med på kjøpet. For å unngå å ende opp med et vindu du uansett vil dekke til med gardiner eller persienner, lønner det seg å gå en ekstra runde rundt boligen før du tar beslutningen.

Se mer

Les også (+): Skråtak, dører og vinduer gjorde soverommet vanskelig å innrede – sjekk den budsjettvennlige løsningen!

La oss derfor se nærmere på hva du kan gjøre for å få mest mulig dagslys inn i boligen din:

Glass er lysets beste venn

Glassvegger mellom rom er en flott måte å bevare og utnytte dagslyset på, som samtidig lar deg skille et rom fra et annet.

I dette hjemmet skilles kjøkken og stue av en glassvegg. Rommene hennger også fint sammen både farge- og stilmessig.
I dette hjemmet skilles kjøkken og stue av en glassvegg. Rommene hennger også fint sammen både farge- og stilmessig. Foto: Anne Bråtveit

Figuren/plantegningen «glassfelt» viser en bolig hvor vi har satt inn flere glassfelt for å åpne opp og utnytte lyset i boligen.

I tillegg til å se moderne, tidløst og vakkert ut, skaper glasset også et visuelt skille
mellom to rom. Glassfeltene lar lyset reise lenger inn i boligen, noe som øker
romfølelsen og gir de lange siktlinjene som mange ønsker seg.

I denne leiligheten leder doble, hvitsprossede glassdører inn fra stuen til soverommet. Slik blir begge rom forsynt med gjennomlys..
I denne leiligheten leder doble, hvitsprossede glassdører inn fra stuen til soverommet. Slik blir begge rom forsynt med gjennomlys.. Foto: Niklas Hart
<b>GLASSFELT:</b> Her har vi satt inn et glassfelt mellom kjøkken og entre for å utnytte spredningen av lyset. Ved at du nå har sikt ut på kjøkkenet, og ut av vinduet på kjøkkenet, vil du både få mer dagslys inn, samt øke siktlinjene dine – noe som igjen fører til økt romfølelse. Tegning: Cecilie Claussen
GLASSFELT: Her har vi satt inn et glassfelt mellom kjøkken og entre for å utnytte spredningen av lyset. Ved at du nå har sikt ut på kjøkkenet, og ut av vinduet på kjøkkenet, vil du både få mer dagslys inn, samt øke siktlinjene dine – noe som igjen fører til økt romfølelse. Tegning: Cecilie Claussen

Ofte kan det være lettere å se mulighetene for å få inn mer dagslys når du ser boligen din i fugleperspektiv. Bruk plantegningene for å få en god oversikt over hvor du kan tilrettelegge for mer dagslys.

Glass er et soleklart førstevalg for å utnytte lyset i boligen din. Finn inspirasjon i interiørmagasiner, eller be en interiørarkitekt eller glassmester om hjelp til å se på ulike valgmuligheter.

En enkel og svært effektiv måte å maksimere verdien av dagslyset i hjemmet ditt på, er å sentrere åpningene mellom rommene. Slik får lyset danse mellom rommene.

Planlegg for lange siktlinjer. Når du kan følge en linje mellom to dagslyskilder, øker du romfølelsen – og boligen oppleves luftig og åpen.

Før du skal sette inn nye vinduer eller en glassdør hjemme, sørg for å ta en ekstra runde rundt boligen utvendig. Hva er det du vil se ut på med det nye lysinnslippet, og hva eller hvem kan se inn på deg?

Se mer

Sentrere åpninger

Om du har en dagslyskilde i hvert rom i boligen din, vil det utgjøre betydelig forskjell i opplevelsen av å være der om du har sentrert døråpningene eller ikke.

Ved å plassere døråpninger rett overfor hverandre, kan dagslyset reise lenger gjennom boligen. Dermed utnytter du dagslyset bedre, i tillegg får du mer glede av det i boligen din.

I denne leiligheten varieres det mellom både brede og smalere døråpninger. Noen med glassdør, andre enten med eller uten dør.
I denne leiligheten varieres det mellom både brede og smalere døråpninger. Noen med glassdør, andre enten med eller uten dør. Foto: Niklas Hart

Er ikke døråpningene sentrert, vil dagslyset påvirke hvert enkelt rom, men ikke åpne opp og binde boligen sammen slik sentrerte døråpninger gjør.

<b>GANG:</b> Ved å øke åpningen inn til stuen får man mye mer dagslys inn i boligen. Tegning: Cecilie Claussen
GANG: Ved å øke åpningen inn til stuen får man mye mer dagslys inn i boligen. Tegning: Cecilie Claussen

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2023, og sist oppdatert 09/05 2023.

Les også