Oppussing av bad på budsjett

Slik ble det rimelig å pusse opp badet

Badet var et forsømt rom, og trengte en solid makeover. Resultatet ble akkurat som bestilt - rimelig, praktisk og velsminket.

STOR ENDRING: Badet til høyre er blitt til badet til venstre for under 100 000 kroner.
STOR ENDRING: Badet til høyre er blitt til badet til venstre for under 100 000 kroner. Foto: Foto: Espen Grønli og privat
Sist oppdatert

Mange av oss ønsker oss et flunkende, nytt bad ved hjelp av enkle midler. Men i iveren etter å spare penger, er det viktig å ikke begå tabber som fordyrer prosjektet.

Skal du bruke fliser, vinyl eller våtromsmaling? Det meste går ann, så lenge badet er tett.

På dette badet sparte beboeren en god del på å bruke mdf, vel å merke ikke i våtsonen.

- Badet mitt er blitt forsømt over lang tid. Jeg trenger hjelp til rimelige og smarte løsninger. Oppbevaring og materialvalg er høyt prioritert, sa Marianne Endresen i Fetsund, som eier badet i denne reportasjen.

Hun fikk hjelp av Bonytthjelpens interiørarkitekt, Bernt A. Pedersen.

- Meningen var å fornye badet helt på lavbudsjett, men da måtte vi tenke vinyl på vegger og gulv og fortsatt synlige rør. Åpne rør er støvsamlere, og ser lite pene ut. Vi innså derfor raskt at det måtte bli skjulte rør samt fliser med varmekabler, sier han.

Dusjhjørnet ble fornyet, rørene ble innebygget og badet ble kledd med nye materialer, blant annet mdf, som hjalp til å holde kostnadene nede.

Fikk ideer underveis

- Da veggene ble fôret ut, fikk jeg ideen om å felle inn speilskapet fra Ikea over servanten. Jeg liker at skapet kun ser ut som en speilramme. Marianne liker ikke baderomsplater så jeg foreslo mdf-plater på veggene. Disse kan ikke brukes i våtsonen fordi materialet sveller ut, men brukt sammen med fliser, slik det ble gjort her, er en god løsning, sier interiørarkitekten.

- Fordelen med mdf-platene er at de kan males når Marianne vil ha forandring. Det er langt vanskeligere å gjøre endringer med fliser.

FØR: Det gamle badet hadde dårlig plassutnyttelse og utgått dusjhjørne. Her var det ikke det minste fristende å ta seg en dusj. Foto: Foto: Privat
FØR: Det gamle badet hadde dårlig plassutnyttelse og utgått dusjhjørne. Her var det ikke det minste fristende å ta seg en dusj. Foto: Foto: Privat Foto: Foto: Privat
KLAR VEGG: Ved dusjen ble det valgt skyvedører i glass. Det gjør rommet tettere, men er en praktisk løsning som minimerer vannsøl. Skyvedører fra Holtan Trading. Servant med skuffer er Lind Monaco fra Megaflis. I våtsonen er det benyttet avlange, store fliser på veggen og små på gulvet. For øvrig er det mdf-plater på veggene der det ikke er vannsøl.
KLAR VEGG: Ved dusjen ble det valgt skyvedører i glass. Det gjør rommet tettere, men er en praktisk løsning som minimerer vannsøl. Skyvedører fra Holtan Trading. Servant med skuffer er Lind Monaco fra Megaflis. I våtsonen er det benyttet avlange, store fliser på veggen og små på gulvet. For øvrig er det mdf-plater på veggene der det ikke er vannsøl. Foto: Foto: Espen Grønli
IKKE OPTIMALT: Kroken til venstre ble bedre utnyttet til sminkebord.
IKKE OPTIMALT: Kroken til venstre ble bedre utnyttet til sminkebord. Foto: Foto: Privat
OPPBEVARING: Vegghengte kjøkkenskap gir godt med oppbevaring. Sminkebordet i kroken er laget av en benkeplate fra Ikea. Store og små fliser skaper spenning i rommet. Det nye toalettet er vegghengt, og Marianne kommer lett til under servantmøblet. I taket er det taklampe fra Skeidar, mens det er benyttet downlights i innhugget over sminkekroken. Krakken Tolix er kjøpt brukt på nettet.
OPPBEVARING: Vegghengte kjøkkenskap gir godt med oppbevaring. Sminkebordet i kroken er laget av en benkeplate fra Ikea. Store og små fliser skaper spenning i rommet. Det nye toalettet er vegghengt, og Marianne kommer lett til under servantmøblet. I taket er det taklampe fra Skeidar, mens det er benyttet downlights i innhugget over sminkekroken. Krakken Tolix er kjøpt brukt på nettet. Foto: Foto: Espen Grønli

Benkeplaten som ble sminkebord var også et enkelt og vellykket grep, mener begge to.

- Og helt på tampen kom ideen om å lage sminkebord i kroken på motsatt vegg fra dusjsonen. Både det, og det skjulte speilskapet er geniale løsninger, sier Endresen.

- Flisene vi valgte, har nydelige fargesjatteringer og passer stort sett til alle andre farger. Jeg liker å bryte opp flatene ved hjelp av ulike størrelser på flisene, det strammer opp rommet. For å få et mer praktisk bad, foreslo jeg å flytte toalettet ved siden av dusjen. Marianne mente imidlertid at det ble for trangt for henne. Dermed kom det nye, vegghengte toalettet på sammen plass som før, sier interiørarkitekten.

Dette kostet forvandlingen:

DETTE ER MDF: Det endte med mdf-plater i stedet for baderomspanel på veggene. Platene kan lett males over ved behov, og de ser ut som panel.
DETTE ER MDF: Det endte med mdf-plater i stedet for baderomspanel på veggene. Platene kan lett males over ved behov, og de ser ut som panel. Foto: Foto: Espen Grønli
DELVIS SKJULT: Plassen over servanten er utnyttet med et innebygget speilskap som er 14 centimeter dypt. 9 centimeter er bygget inn i veggen. Skapet God Morgen er fra Ikea.
DELVIS SKJULT: Plassen over servanten er utnyttet med et innebygget speilskap som er 14 centimeter dypt. 9 centimeter er bygget inn i veggen. Skapet God Morgen er fra Ikea. Foto: Foto: Espen Grønli
SKAP VARIASJON: Det er benyttet små og store fliser for å skape variasjon. Fargen er lett å kombinere med andre farger, Ergon Alab Winter Haze fra Flisekompaniet.
SKAP VARIASJON: Det er benyttet små og store fliser for å skape variasjon. Fargen er lett å kombinere med andre farger, Ergon Alab Winter Haze fra Flisekompaniet. Foto: Foto: Espen Grønli
SMINKEKROK: Benkeplate Söderfors fra Ikea ble til praktisk sminkebord i kroken. Innbyggingen av rørene ga plass til en ekstra hylle for radio og annet som tåler å stå fremme. Speilrammen har samme farge som hylleplatene.
SMINKEKROK: Benkeplate Söderfors fra Ikea ble til praktisk sminkebord i kroken. Innbyggingen av rørene ga plass til en ekstra hylle for radio og annet som tåler å stå fremme. Speilrammen har samme farge som hylleplatene. Foto: Foto: Espen Grønli

Vegglamper x 2, kr 299

Taklampe Markslöjd fra Skeidar, kr 999

Mdf veggpanel, kr 1500

Speilskap fra Ikea, kr 2690

Dusjsett Damixa Akita, kr 2295

Servantbatteri Grohe Feel, kr 545

Servantmøbel fra Megaflis, kr 3795

Benkeplate fra Ikea, kr 395

Kjøkkenskap Ringhult fra Ikea, kr 1800

Dusjvegg med skyvedør, kr 4100

Fliser fra Fliskompaniet, kr 2189

Toalett, treplater og diverse, kr 22 000

Fugemasse, lim, maling osv., cirka kr 3000

Totalt for materialer kr 45 607

I tillegg kommer arbeider, rørlegger, elektriker, flislegger.

Les også:

Sjekk hva du kan gjøre med mdf-plater

Press prisen når du pusser opp badet

Smarte tips til rimelig innredning

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2013, og sist oppdatert 20/06 2017.

Les også