fremtidens boformer

Siri og Claus flyttet fra 270 kvm til et levende laboratorium

Da ekteparet flyttet fra et stort hus til en treroms i boligprosjektet Living Lab på Vollebekk, ble de samtidig med på å forme fremtidens boliger.

LEVER KOMPAKT: Det tok Siri og Claus hele sommeren 2021 på å rydde, kaste og flytte ut av den 270 kvm store boligen i Moss. Nå har de alt de trenger på 62 kvm i Living Lab. Her er de med på å forme fremtidens boliger.
LEVER KOMPAKT: Det tok Siri og Claus hele sommeren 2021 på å rydde, kaste og flytte ut av den 270 kvm store boligen i Moss. Nå har de alt de trenger på 62 kvm i Living Lab. Her er de med på å forme fremtidens boliger. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

– Mitt favorittsted er nok lyshagen. Jeg starter gjerne dagen med et kvarter her før jeg går opp og jobber, sier Claus Hornslien.

– Det er luksus å tasse ned hit med tøfler og en kaffekopp. Jeg merker at det gir meg energi, spesielt i vinterhalvåret.

Han sitter i «Hagen» i Living Lab på Vollebekk, omgitt av grønne planter og strålende dagslys.

Da de seks barna forlot redet, var Claus og kona Siri Blindheim klare for noe nytt.

De solgte sitt 270 kvadratmeter store hus i Moss og flyttet inn i en leilighet på 62 kvadratmeter på Vollebekk.

Her bor de i en treroms med soverom, kontor og stue med kjøkkenløsning. I tillegg har de tilgang til store fellesarealer som de deler med de andre beboerne.

Les også: Slik mener ekspertene vi vil bo i fremtiden

<b>SOL HELE ÅRET:</b> Rommet som Incube forsker i heter «Hagen». Lyskuben, som er montert i taket, har en avansert teknologi som skal simulere naturlig sollys. Prototypen styres med en mobilapp hvor man kan tilpasse lysstyrken og velge forhåndsinnstillinger for optimal bruk. Dette er Claus' favorittsted.
SOL HELE ÅRET: Rommet som Incube forsker i heter «Hagen». Lyskuben, som er montert i taket, har en avansert teknologi som skal simulere naturlig sollys. Prototypen styres med en mobilapp hvor man kan tilpasse lysstyrken og velge forhåndsinnstillinger for optimal bruk. Dette er Claus' favorittsted. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Vi har lenge drømt om å bo et sted med mer fellesskap, der man kan dele med hverandre og bo sammen med en miks av kulturer, unge og eldre. En kveld jeg satt og jobbet, dukket plutselig annonsen fra Living Lab opp. Jeg søkte bare for moro skyld. Kort tid etter ble vi innkalt til et intervju, forteller han.

Hvordan skal vi bo i fremtiden, hvordan utnytter vi plassen best mulig og hvordan kan vi bruke ny teknologi i fremtidens bolig?

ÅPENT KJØKKEN: Siri og Claus er glad i å lage mat og trives på kjøkkenet. Kjøkkenet er fra Sigdal, og ventilatoren er fra Røroshetta, en av samarbeidspartnerne til Living Lab. – Modellen heter Sense og er en virkelig bra, helautomatisk ventilator, som regulerer selv styrke og når den skal starte og slutte. Den måler også gasser og urenheter i luften, og starter automatisk hvis det er behov, forteller paret.
ÅPENT KJØKKEN: Siri og Claus er glad i å lage mat og trives på kjøkkenet. Kjøkkenet er fra Sigdal, og ventilatoren er fra Røroshetta, en av samarbeidspartnerne til Living Lab. – Modellen heter Sense og er en virkelig bra, helautomatisk ventilator, som regulerer selv styrke og når den skal starte og slutte. Den måler også gasser og urenheter i luften, og starter automatisk hvis det er behov, forteller paret. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Dette er noen av spørsmålene som Obos og de andre aktørene i Living Lab ønsker å finne ut av.

Selv om Living Lab primært er en boligblokk, er det også et levende laboratorium på seks etasjer.

De ulike etasjene har ulike temaer der forskjellige forhold skal testes ut. Det kan være nye boformer, fellesløsninger eller bruk av ny teknologi og nye tjenester knyttet til det å bo.

Middager, film og fest

Gjennom intervjuer og digitale workshops ble interessene til de som søkte seg til Living Lab kartlagt, og da Siri og Claus flyttet inn 1. oktober i 2021, hadde de allerede blitt kjent med flere av naboene.

– Basert på beboernes interesser, ble det dannet ulike grupper, og Claus og jeg ble en del av matlagingsgruppen. Sammen har vi laget mat til alle i blokka flere ganger, og vi har arrangert både 17. mai-frokost og grillfest på takterrassen, forteller Siri.

FELLESOMRÅDER: Området på bakkeplan er grunnstammen i det sosiale fellesskapet i Living Lab.
FELLESOMRÅDER: Området på bakkeplan er grunnstammen i det sosiale fellesskapet i Living Lab. Foto: Synne Dahl

– Alle spleiser, og alle som vil kan være med. Noen ganger har vi også filmkvelder eller tar et glass vin sammen i fellesområdene. Dette er jo en ypperlig boform for enslige, mener Siri.

Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling

HJEMMEKONTOR: Ekteparet driver selskapet Mestringspilotene sammen og har kontor hjemme. Skrivebordet Rodulf er fra Ikea, der er også oppbevaringsboksene fra.
HJEMMEKONTOR: Ekteparet driver selskapet Mestringspilotene sammen og har kontor hjemme. Skrivebordet Rodulf er fra Ikea, der er også oppbevaringsboksene fra. Foto: Yvonne Wilhelmsen
LUFTIG SOVEROM: Soverommet er lyst og luftig. Stumtjeneren er kjøpt brukt på Fretex, mens nattbordet er Gladom fra Ikea. Over sengen henger en kopi av et kunstverk laget av danske Poul Pava, også kjøpt brukt. Det gule gulvteppet er fra CosaConcept.
LUFTIG SOVEROM: Soverommet er lyst og luftig. Stumtjeneren er kjøpt brukt på Fretex, mens nattbordet er Gladom fra Ikea. Over sengen henger en kopi av et kunstverk laget av danske Poul Pava, også kjøpt brukt. Det gule gulvteppet er fra CosaConcept. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Testing, testing

Området på bakkeplan er grunnstammen i det sosiale fellesskapet i Living Lab. Det har en fleksibel, åpen planløsning med blant annet innvendig hage, kjøkken og vaskestue, og adkomst til uterom i bakgården som deles med resten av borettslaget.

Men uten mobiltelefon kommer du ikke langt. Siri og Claus bruker digitale nøkler, og de tester også annen teknologi via apper og skjermer. Målet med å teste er å lære hva som fungerer i virkeligheten, utvikle ideer i fellesskap og finne ut av hvordan fremtidens bolig kan bli enda bedre og mer bærekraftig.

Siden starten av 2022 har flere testbrukere i Living Lab blant annet målt og konkurrert om å ha størst reduksjon i eget karbonavtrykk. Siri og Claus er blant «prøvekaninene».

FELLESOMRÅDE: – Vi har lenge drømt om å bo et sted med mer fellesskap, der man kan dele med hverandre og bo sammen med en miks av kulturer, unge og eldre, forteller Claus.
FELLESOMRÅDE: – Vi har lenge drømt om å bo et sted med mer fellesskap, der man kan dele med hverandre og bo sammen med en miks av kulturer, unge og eldre, forteller Claus. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Vi som bor her forplikter oss til å svare på ett spørreskjema hver måned, vi er med i ulike workshops og tester ulik teknologi, sier Claus.

– Vi har blant annet testet appen «Carbonator» der vi kan måle bruken av strøm, internett, vann og oppvarming. Basert på forbruket foreslår klimaappen tiltak som kan redusere forbruket. Det har gjort oss mer bevisste, og det er en test det føles meningsfylt å være en del av.

Populære fellesområder

Siri og Claus tar oss med på en omvisning i fellesområdene. Det som tidligere var en fellesdusj som ingen brukte, har nå blitt til en «delebod» der det står en stor koffert, et par ski, leker og verktøy som beboerne kan låne.

Vi stopper foran et stort rom med vinduer fra gulv til tak.

– Vaskestuen er et av de mest populære rommene i fellesområdene. Det er lyst og fint her, og et sted det er naturlig å slå av en prat med naboene. Mitt favorittsted er nok lyshagen, men vi bruker også fellesrommet mye. I kveld skal vi teste interaktiv trening med yoga der, forteller Siri.

<b>NABOLAGSVASKERIET:</b> I første etasje har Obos Living Lab sammen med Common Vask bygget et fellesvaskeri for beboerne. Her står vaskemaskiner og tørketromler, bygget med bærekraftig teknologi. Man booker vask digitalt og velger enten å vaske selv, eller å få tøyet hentet, vasket og levert på døren.
NABOLAGSVASKERIET: I første etasje har Obos Living Lab sammen med Common Vask bygget et fellesvaskeri for beboerne. Her står vaskemaskiner og tørketromler, bygget med bærekraftig teknologi. Man booker vask digitalt og velger enten å vaske selv, eller å få tøyet hentet, vasket og levert på døren. Foto: Yvonne Wilhelmsen
SOSIALT OMRÅDE: Siri og Claus har holdt kurs i felleslokalene, og de har også arrangert 80-årslag for Siris far her.
SOSIALT OMRÅDE: Siri og Claus har holdt kurs i felleslokalene, og de har også arrangert 80-årslag for Siris far her. Foto: Synne Dahl

Metropolis arkitektur og design har stått for interiøret i de tre første etasjene i Living Lab, der konseptet med fleksible, sosiale møteplasser og fellesløsninger er utprøvd. De har brukt andre materialer, utforminger og løsninger enn det som er vanlig å ha i nybygde prosjektleiligheter.

– Vi ønsket ikke et sterilt forskningslaboratorium der alt er hvitt, så vi har jobbet mye med materialer og farger for å skape et miljø beboerne trives i, forteller interiørarkitekt Lene Axelsson.

Noen viktige stikkord er at både fellesområder og leiligheter skal være hyggelige, nøkterne og bærekraftige, samt ha fleksible løsninger.

– For å skape en varme mot det teknologiske og innovative, har vi blant annet brukt kork, bambus, kryssfiner og linoleum sammen med betong. Vi må tørre å tenke nytt i fremtidens boliger.

Se mer

Ekteparet driver selskapet Mestringspilotene sammen, og de har allerede hatt flere kurs i fellesområdet. Nylig arrangerte de også 80-årslaget til Siris far i lokalene.

Etter middagen kunne faren og samboeren trekke seg tilbake i gjesteleiligheten som beboerne har tilgang til i øverste etasje.

– Vi har tegnet en leiekontrakt på tre år her, og hvis vi skal kjøpe noe senere, blir det noe tilsvarende. Dette er en livsstil som passer oss. Det er som en minilandsby, med en miks av folk og kulturer. Vi setter stor pris på å bo et sted der vi har et personlig forhold til naboen, kan stille opp for hverandre og låne noe når det trengs, sier Siri.

LEVENDE LABORATORIUM: Obos Living Lab ligger på Vollebekk i Oslo.
LEVENDE LABORATORIUM: Obos Living Lab ligger på Vollebekk i Oslo. Foto: Synne Dahl

I Obos Living Lab på Vollebekk i Oslo utforskes fremtidens boliger. I boligblokken er det 34 utleieleiligheter, fordelt på seks etasjer, og totalt 50 beboere – som representerer mennesker i forskjellige livsfaser og med ulike bakgrunner.

Etasjene har hvert sitt tema. Bakkeplan inneholder fellesrom og -funksjoner som alle deler. I andre etasje utforskes nye boformer, der beboerne deler rom, funksjoner, gjenstander og tid med hverandre. I tredje etasje finner du leiligheter med fleksible planløsninger, der møbler og vegger enkelt kan flyttes og tilpasses ulike behov. I fjerde, femte og sjette etasje er det tidstypiske leiligheter der det skal testes ny teknologi, tekniske løsninger og nye boligtjenester. På toppen ligger en felles takterrasse for alle beboerne.

Living Lab er først og fremst et hjem, men samtidig har beboerne forpliktet seg til å delta på et visst antall workshops og andre former for erfaringsutveksling mens de bor der. Sammen med Obos, akademia og samarbeidspartnere som Ikea, Veidekke, Common, Drømmekjøkkenet, Kratfted, Måndalen, Røroshetta, Unlock, Function Solutions, Salto Systems, Elko, Eaton og Incube skal beboerne være med på å teste nye ideer, konsepter og løsninger. Målet er å finne ut hva som faktisk virker, og hvordan boligen kan hjelpe oss å leve gode liv i fremtiden.

Obos Living Lab sto ferdig i slutten av september 2021, og de første beboerne flyttet inn 1. oktober 2021.

Se mer
FELLES UTEROM: Utenfor fellesområdene i første etasje er det en terrasse. Det finnes også en egen takterrasse.
FELLES UTEROM: Utenfor fellesområdene i første etasje er det en terrasse. Det finnes også en egen takterrasse. Foto: Synne Dahl

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2023, og sist oppdatert 04/07 2023.

Les også