bærekraftig oppussing

Linn-Heidi og Martin hadde et hårete mål: Å pusse opp badet med kun brukte materialer

Varighet og ansvar var stikkordene da rekkehuset på Risløkka skulle oppgraderes. Hjemmet er fullt av brukte skatter og løsninger som er valgt for å sikre et nær sagt evig liv.

Da Linn-Heidi og Martin pusset opp var planen hele veien å ha naturlige og varige materialer som base, og omgi seg med det som er bra for dem. «Stilen er en god miks mellom Martins minimalistiske stil og min mer maksimalistiske.»
Da Linn-Heidi og Martin pusset opp var planen hele veien å ha naturlige og varige materialer som base, og omgi seg med det som er bra for dem. «Stilen er en god miks mellom Martins minimalistiske stil og min mer maksimalistiske.» Foto: Filippa Tredal
Publisert

– Omgi deg med det som er bra for deg. Uansett om det er mennesker, ting eller materialer, er det som regel de som er rene, naturlige og ærlige som gir deg best livskvalitet, mener arkitekt Linn-Heidi Halvorsen.

Kanskje noe å tenke på for noen hver?

Da Linn-Heidi og Martin kjøpte rekkehuset på Risløkka i Oslo i 2020, trengte to av de tre etasjene oppussing.

For de nye eierne var det imidlertid aldri aktuelt å kaste ut fungerende løsninger og løpe til interiørbutikken etter siste skrik. I all hovedsak er materialene som er benyttet, kjøpt brukt. Fokuset har ligget på varige og miljøvennlige overflater og materialer.

– Det var viktig for oss å velge løsninger som er robuste nok til å tåle tidens tann, både designmessig og slitasjemessig, sier Linn-Heidi.

Det er overveiende benyttet gjenbruksmaterialer, og der hun og mannen Martin har kjøpt nytt, har valget falt på naturmaterialer som heltre, linoleum og stein.

Linn-Heidi Halvorsen (36), arkitekt, og Martin Berger (33), veileder, med barna Nikki (8) og Olly (4).

Hva?

Del av tremannsbolig over tre etasjer, på 150 kvm, bygget på 1970-tallet.

Hvor?

Risløkka i Oslo.

På nett?

@marmorogballonger

Se mer

– Dette er materialer som scorer bra i et sirkulært perspektiv, og som vi håper vil følge dette husets levetid, forklarer Linn-Heidi.

I første etasje ble det lagt heltre Dinesen-gulv, mens gulvene i andre etasje ble pusset. Paret valgte å beholde skrogene til det eksisterende Ikea-kjøkkenet, men endret litt på oppsettet og snekret selv nye fronter.

Den knallrøde Mariposa-sofaen fra Vitra var et impulskjøp da Linn-Heidi og Martin flyttet sammen for første gang. Stolen er kjøpt på billigkroken hos Ikea, og bordet er et bruktkupp fra Botanisk Hage Møbelforretning. På veggen henger et Savio-trykk Martin har arvet av sin familie, kunst av Andreas Edvard Disen og bruktkupp med ukjent opprinnelse. Eiketreet er kjøpt på Fretex. 
Den knallrøde Mariposa-sofaen fra Vitra var et impulskjøp da Linn-Heidi og Martin flyttet sammen for første gang. Stolen er kjøpt på billigkroken hos Ikea, og bordet er et bruktkupp fra Botanisk Hage Møbelforretning. På veggen henger et Savio-trykk Martin har arvet av sin familie, kunst av Andreas Edvard Disen og bruktkupp med ukjent opprinnelse. Eiketreet er kjøpt på Fretex.  Foto: Filippa Tredal
<b>PLASSBYGGET:</b> En gammel peis som ble revet etterlot seg et utfordrende tomrom. Valget på å sette inn en frittstående peis. Linn-Heidi har selv tegnet den fine peisbenken med marmorplate, oppført av Kampen Mekaniske. Det perfekte møbel til lagring av ved og leker, som i tillegg binder sammen den åpne kjøkken- og stueløsningen. Bildet på benken, Ta meg imot av Anastína Eyjólfsdóttir, er blant Linn-Heidis favoritter.
PLASSBYGGET: En gammel peis som ble revet etterlot seg et utfordrende tomrom. Valget på å sette inn en frittstående peis. Linn-Heidi har selv tegnet den fine peisbenken med marmorplate, oppført av Kampen Mekaniske. Det perfekte møbel til lagring av ved og leker, som i tillegg binder sammen den åpne kjøkken- og stueløsningen. Bildet på benken, Ta meg imot av Anastína Eyjólfsdóttir, er blant Linn-Heidis favoritter. Foto: Filippa Tredal
<b>VARIGE VALG:</b> Spisestolene er norsk design fra 60-tallet, fra serien Futurum av Adolf Relling, kjøpt på auksjon på Blomqvist. Børge Mogensens Shaker spisebord er kjøpt på finn.no, mens taklampen er fra Vitra.            «Enda viktigere enn å kjøpe brukt, er det at designet får et varig preg som kan vare i mange, mange år fremover.»
VARIGE VALG: Spisestolene er norsk design fra 60-tallet, fra serien Futurum av Adolf Relling, kjøpt på auksjon på Blomqvist. Børge Mogensens Shaker spisebord er kjøpt på finn.no, mens taklampen er fra Vitra. «Enda viktigere enn å kjøpe brukt, er det at designet får et varig preg som kan vare i mange, mange år fremover.» Foto: Filippa Tredal

Bærekraftig bad

Totalrenoveringen av badet er en historie for seg selv. Linn-Heidi og Martin hadde som mål å få til et helt sirkulært oppussingsprosjekt. De lyktes nesten!

– Det ble ikke 100 prosent sirkulære løsninger, men vi kom skikkelig langt, sier Linn-Heidi.

Det er det liten tvil om: Gulvflisene er overskuddsflis kjøpt brukt fra en privatperson. Servanten er gammel og brukt. Blandebatteriet fra Vola sto opprinnelig i et offentlig bygg, som måtte gå over til touchfree-løsning under pandemien.

Les også: Margit bygde drømmeleiligheten på 4 uker – og alt skjedde på bærekraftig vis

Benkeplaten er restmarmor fra selveste Nasjonalmuseet, som familien var så heldig å få av Ellingaard. Dusjen, badekaret, toalettet og spyleknappen er alle kjøpt på finn.no av folk som har kjøpt feil varer, men som av en eller annen grunn ikke har fått brukt bytteretten. Baderomsmøbelet har Martin snekret. Bare flisene på veggene er nye. Her dukket et annet prinsipp opp for den miljøbevisste arkitekten.

<b>IMPONERENDE PROSJEKT:</b> På badet var målet helt sirkulær oppussing. De klarte det ikke 100 prosent, men nesten. Terrakottaflisene, servanten, blandebatteriene, benkeplaten, dusjen, toalettet og spyleknappen er alle kjøpt brukt. Bare veggflisene fra Vitra er nye.
IMPONERENDE PROSJEKT: På badet var målet helt sirkulær oppussing. De klarte det ikke 100 prosent, men nesten. Terrakottaflisene, servanten, blandebatteriene, benkeplaten, dusjen, toalettet og spyleknappen er alle kjøpt brukt. Bare veggflisene fra Vitra er nye. Foto: Filippa Tredal
Det er bare veggflisene fra Vitra som er nye på Linn-Heidi og Martins bad.
Det er bare veggflisene fra Vitra som er nye på Linn-Heidi og Martins bad. Foto: Filippa Tredal
«Les deg opp på materialene du tenker å bruke. Vi bør tenke på samme måte rundt oppussing og interiør som når vi handler klær.»
«Les deg opp på materialene du tenker å bruke. Vi bør tenke på samme måte rundt oppussing og interiør som når vi handler klær.» Foto: Filippa Tredal

– Enda viktigere enn å kjøpe brukt, er det at designet får et varig preg som kan vare i mange, mange år fremover. Etter mange måneders leting og autosøk måtte jeg innse at dersom terrakottaflisene skulle fungere, var jeg nødt til å gå for nye fliser jeg valgte selv, sier hun.

Bevisste valg

Det er liten tvil om at sirkulær oppussing krever litt ekstra tålmodighet.

– Å samle materialer som skal matche hverandre og en helhet, tar lang tid, så man trenger både tålmodighet og lagringsplass, innrømmer Linn-Heidi.

Flisene i sprutsonen er fra Vitra, men taklampene er gamle. De er funnet på gården som Martin stammer fra, og er trolig fra tidlig 1900-tall.
Flisene i sprutsonen er fra Vitra, men taklampene er gamle. De er funnet på gården som Martin stammer fra, og er trolig fra tidlig 1900-tall. Foto: Filippa Tredal
<b>GJORT DET SELV:</b> Skapstammene til Ikea-kjøkkenet som sto her da familien overtok, er beholdt, men flyttet litt på. Martin har selv laget nye kjøkkenfronter av kryssfinerplater i bjørk, behandlet med hardvoksolje.                          «Det var viktig for oss å velge løsninger som er robuste nok til å tåle tidens tann, både designmessig og slitasjemessig.»
GJORT DET SELV: Skapstammene til Ikea-kjøkkenet som sto her da familien overtok, er beholdt, men flyttet litt på. Martin har selv laget nye kjøkkenfronter av kryssfinerplater i bjørk, behandlet med hardvoksolje.   «Det var viktig for oss å velge løsninger som er robuste nok til å tåle tidens tann, både designmessig og slitasjemessig.» Foto: Filippa Tredal
<b>MILJØSMART:</b> Kjøkkenet har fått ny benkeplate i slitesterk, rimelig og miljøvennlig linoleum.
MILJØSMART: Kjøkkenet har fått ny benkeplate i slitesterk, rimelig og miljøvennlig linoleum. Foto: Filippa Tredal

Til de voksnes frustrasjon, men barnas glede, levde familien lenge med badekar stående i stuen. Men tiden kan også være en ressurs, mener arkitekten.

Rekkehuset på Risløkka i Oslo går over tre etasjer.
Rekkehuset på Risløkka i Oslo går over tre etasjer.

– Da får du nemlig god tid til å ta veloverveide og gode valg. Det er ingenting jeg vil forandre med badet! Det er mitt favorittrom, og det tror jeg er nettopp fordi jeg hadde så god tid til å tenke over hvordan jeg egentlig ville ha det.

Bærekraft handler ikke bare om å handle brukt, minner Linn-Heidi om:

På visningen i huset var trappen det som kostet Linn-Heidi størst bekymring. Den var kledd i laminat, med hvite gulvlister på hvert trinn, og ingen visste hva som lå under. Det tok 20 timer å pusse seg ned gjennom lag på lag med lim og maling, men til slutt kom det fine treverket frem. Det var litt skummelt å male den igjen, men den rosa trappen er nå noe av det hun er aller mest fornøyd med. – Den gir så god energi!
På visningen i huset var trappen det som kostet Linn-Heidi størst bekymring. Den var kledd i laminat, med hvite gulvlister på hvert trinn, og ingen visste hva som lå under. Det tok 20 timer å pusse seg ned gjennom lag på lag med lim og maling, men til slutt kom det fine treverket frem. Det var litt skummelt å male den igjen, men den rosa trappen er nå noe av det hun er aller mest fornøyd med. – Den gir så god energi! Foto: Filippa Tredal
Garderoben i gangen er snekret av rester fra gulvleggingen, i heltre douglasgran fra Dinesen. Garderobestangen er rett og slett et kosteskaft! 
Garderoben i gangen er snekret av rester fra gulvleggingen, i heltre douglasgran fra Dinesen. Garderobestangen er rett og slett et kosteskaft!  Foto: Filippa Tredal

– Det handler også om byggeskikk, hvilke løsninger og detaljer man velger – at det man velger også kan tas ned og gjenbrukes på nye og andre måter. Om det ikke kan gjenbrukes, må det i det minste kunne gjenvinnes og ikke bli til farlig avfall om det en dag skal rives.

SIRKULÆR ØKONOMI

Sirkulær økonomi, også kalt kretsløpsøkonomi, er et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressurser forblir i økonomien lengst mulig. Dette ønskes oppnådd ved å redusere råvarebruk, avfall, utslipp og energiforbruk til et minimum.

Kilde: Wikipedia

Bærekraft. Sirkulært. Klimavennlig. Ordene hadde lenge en eim av noe trist og traurig. Dette er i ferd med å endre seg, og stadig flere av oss blir bevisst hvilke muligheter og hvilket ansvar vi har. Slik vi faktisk må, minner arkitekten om:

– Sirkulær økonomi er faktisk det som må til for å oppnå klimamålene. Det betyr at vi alle må være veldig bevisste på hvilke valg vi tar!

LINN-HEIDIS GRØNNE TIPS

  • Ta vare på tingene dine. Det mest bærekraftige du kan gjøre er egentlig å ikke gjøre noen ting, men her må man finne en balanse. Ta vare på det som allerede er bygget, og utfør vedlikehold på en måte som gjør at hjemmet varer så lenge som mulig. Noen ganger krever det større oppgraderinger, andre ganger holder det å bytte ut et ødelagt vindu.
  • Ta bevisste og informerte valg. Les deg opp på materialene du tenker å bruke. Vi er blitt ganske flinke til å tenke bærekraft når vi handler klær. Vi bør tenke på samme måte rundt oppussing og interiør. Velg rene naturmaterialer som du kan ha i lang tid, og som er lette å gjenbruke eller gjenvinne om de en dag skal byttes ut.
  • Det beste er å kjøpe brukt. Om du kjøper nytt, tenk over livsløpet til det du kjøper!
  • Ta valg for deg selv i et langt perspektiv, ikke for andre i et salgsperspektiv. Kjenn etter hva du liker, og bruk god tid på valgene dine. Da er det større sannsynlighet for at du vil trives med dem over tid.
Pianoet er et bruktkupp fra Finn og er, i tillegg til å være et nydelig møbel, heldigvis også i bruk, primært av Martin som opprinnelig er musiker. Lampen Gatto er fra Flos, og Myren-stolen er vintage, kjøpt hos Gamle danske på Sagene i Oslo. Fotografiet er av Charlie Fjätström.
Pianoet er et bruktkupp fra Finn og er, i tillegg til å være et nydelig møbel, heldigvis også i bruk, primært av Martin som opprinnelig er musiker. Lampen Gatto er fra Flos, og Myren-stolen er vintage, kjøpt hos Gamle danske på Sagene i Oslo. Fotografiet er av Charlie Fjätström. Foto: Filippa Tredal
Mens første etasje har fått en palett med lyse, rolige farger, har familien dratt på med litt mer farge i soverommene. Her er veggen er malt med kalkmaling i fargen Rakle fra Gjøco. Taklampen er fra Vitra, sengekappen fra Granit, nattbordet fra Aytm og sengetøyet fra Kid Interiør.                        «Velg for deg selv i et langt perspektiv, ikke for andre i et salgsperspektiv.»
Mens første etasje har fått en palett med lyse, rolige farger, har familien dratt på med litt mer farge i soverommene. Her er veggen er malt med kalkmaling i fargen Rakle fra Gjøco. Taklampen er fra Vitra, sengekappen fra Granit, nattbordet fra Aytm og sengetøyet fra Kid Interiør. «Velg for deg selv i et langt perspektiv, ikke for andre i et salgsperspektiv.» Foto: Filippa Tredal
<b>GJENBRUK:</b> Ollys seng er fra Ikea, kjøpt second hand. For å gjøre den litt mer barnevennlig, har den fått påmontert en treplate som mamma har dekorert. Lampen er fra Clas Ohlsson, mens sengehimmelen fra Sebra er kjøpt brukt. 
GJENBRUK: Ollys seng er fra Ikea, kjøpt second hand. For å gjøre den litt mer barnevennlig, har den fått påmontert en treplate som mamma har dekorert. Lampen er fra Clas Ohlsson, mens sengehimmelen fra Sebra er kjøpt brukt.  Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også