pynt til jul

Lær av stylisten. Aina Sollie-Steen viser tre ulike måter å pynte stuebordet til jul

Aina og kjæresten Henning sverger til naturlig julepynt. Og som stylist har naturlig nok Aina en plan når hun pynter til jul i kjærestens store allrom.

I videoen over viser Aina deg tre måter å pynte til jul på stuebordet,
Publisert

– Julen er en høytid som betyr mye, særlig for barna. Vi voksne synes vel at selve julaften er så fylt med praktiske oppgaver at det ofte overgår nytelsen, så det er gjerne dagene før og etter som er de beste, sier Aina Sollie-Steen, interiørstylist kjent fra blant annet Sommerhytta på TV2. – De små, hellige stundene vi skaper plass til i julemåneden, er de mest verdifulle for oss.

Aina har også svingt med juletryllestaven i det store allrommet hjemme hos kjæresten Henning. Det store allrommet er en storstue i ordets rette forstand, med sine 100 kvm og fem meters takhøyde. Peisen er rommets naturlige midtpunkt, og stuen er møblert rundt den. På dagtid strømmer lyset inn i rommet gjennom hele 23 vinduer, i kontrast til den late stemningen som brer seg på kveldstid, når peisen er tent og man kryper opp i hver sin sofa eller godstol.

Den varme tonen i merbaugulvet som var her fra husets opprinnelse i 2003, ble inspirasjonen da møblene for et par år siden skulle skiftes ut. Valget falt på to lenestoler trukket i rustfarget fløyel, med tilhørende sofa og sjeselong i svart stoff. Møblene er sentrert midt på gulvet og rammet inn av et stort teppe, en møblering som gir mulighet for å bevege seg rundt «øya». Det gjør også at rommet oppleves som åpent og velkomment.

Det åpne allrommet er på nesten 100 kvm. En liten «boks» i rommet utgjør inngangspartiet. På toppen ligger en hems innredet som lounge for dem som vil være litt for seg selv, men samtidig ha oversikt over hva som skjer i stuen og på kjøkkenet. Sofabordet i massivt tre er et bruktkupp.
Det åpne allrommet er på nesten 100 kvm. En liten «boks» i rommet utgjør inngangspartiet. På toppen ligger en hems innredet som lounge for dem som vil være litt for seg selv, men samtidig ha oversikt over hva som skjer i stuen og på kjøkkenet. Sofabordet i massivt tre er et bruktkupp. Foto: Margaret M. de Lange

Sammen med varme tresorter og tekstiler blir helheten lun, varm og eksotisk. I julen brennes det daglig i den store peisen, og julemusikk og soul strømmer fra høyttalerne i hele desember. Unntaket er søndagene.

– Da fylles rommet ensidig av klassisk musikk, og aller helst Chopin! Musikk og felles aktiviteter gir oss julestemning, sier Henning. Ofte går det i tegning, maling eller andre kreative sysler.

Les også: I år feirer Rikke og Magnus jul i nyoppusset hjem

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 13 2020

Få julelukten inn i huset! Tørkede appelsinskiver, stjerneanis og kanelstenger fyller rommet med deilig lukt. Fester du på en silkesnor eller farget hyssing, blir det også lekker juletrepynt.

Det naturlige er alltid det beste. Ta inn grankvister eller furugreiner som pynt på peishylle og i karmer. Om du sprayer de litt med hårlakk før du tar dem inn i huset, drysser de mindre og holder hele julen. Større kvister kan også fungere som mini-juletrær, som kan pyntes med julekuler og annen pynt. Slik lager du tørkede appelsinskiver: Skjær skiver av appelsinen og tørk dem i stekeovnen på 100 grader, 2 timer på hver side.
Få julelukten inn i huset! Tørkede appelsinskiver, stjerneanis og kanelstenger fyller rommet med deilig lukt. Fester du på en silkesnor eller farget hyssing, blir det også lekker juletrepynt. Det naturlige er alltid det beste. Ta inn grankvister eller furugreiner som pynt på peishylle og i karmer. Om du sprayer de litt med hårlakk før du tar dem inn i huset, drysser de mindre og holder hele julen. Større kvister kan også fungere som mini-juletrær, som kan pyntes med julekuler og annen pynt. Slik lager du tørkede appelsinskiver: Skjær skiver av appelsinen og tørk dem i stekeovnen på 100 grader, 2 timer på hver side. Foto: Margaret M de Lange
For øyne og gane Lag et fat med noe som både smaker og ser godt ut. Små, enkle vaser med en liten furukvist i hver, og det blir jul. Hvordan dekorere et fat - se Ainas video øverst i saken. Julens smaker og dufter er samlet i skåler fra Nella Vita Stoneware. Det store messingfatet er fra Lama.
For øyne og gane Lag et fat med noe som både smaker og ser godt ut. Små, enkle vaser med en liten furukvist i hver, og det blir jul. Hvordan dekorere et fat - se Ainas video øverst i saken. Julens smaker og dufter er samlet i skåler fra Nella Vita Stoneware. Det store messingfatet er fra Lama. Foto: Margaret M de Lange
Lanternen på bordet er fra Anouska, og bollen er fra Slettvoll. De små vasene er en privat samling.
Lanternen på bordet er fra Anouska, og bollen er fra Slettvoll. De små vasene er en privat samling. Foto: Margaret M de Lange
Det store treet er flerårig, men ellers sverger både Henning og Aina til naturlig julepynt. – Kongler, granbar og røde epler er enkle, men tidløse elementer som bidrar til å sette stemningen. Og selvfølgelig levende lys! Lenestolene er fra Slettvoll, fløyelsputene fra Lama og puffen fra Home & Cottage. På peisen står et speil med treramme og en lanterne fra Anouska. Vintageteppet er fra CarpetVista.
Det store treet er flerårig, men ellers sverger både Henning og Aina til naturlig julepynt. – Kongler, granbar og røde epler er enkle, men tidløse elementer som bidrar til å sette stemningen. Og selvfølgelig levende lys! Lenestolene er fra Slettvoll, fløyelsputene fra Lama og puffen fra Home & Cottage. På peisen står et speil med treramme og en lanterne fra Anouska. Vintageteppet er fra CarpetVista. Foto: Margaret M. de Lange
Søte, små vaser har fått selskap av krydret julepynt og vintergrønt. Trebrettet er fra Anouska, og messinglykten er fra Lama.
Søte, små vaser har fått selskap av krydret julepynt og vintergrønt. Trebrettet er fra Anouska, og messinglykten er fra Lama. Foto: Margaret M. de Lange

Denne saken ble første gang publisert 05/12 2022.

Les også