Fra upraktisk til perfekt

Kristoffer og Marius skulle egentlig bare bygge nytt bad – det endte med totalrenovering. Ett av rommene er blitt en eneste stor dagseng!

Leiligheten i den gamle bygården fra 1880 i Bergen er ikke til å kjenne igjen.

Kristoffer Saghaug har en stor interesse for design, med en særlig fokus på skandinavisk formspråk. På Instagram deler han inspirerende interiørbilder, ispedd herlige blinkskudd av katten Hermine.
Kristoffer Saghaug har en stor interesse for design, med en særlig fokus på skandinavisk formspråk. På Instagram deler han inspirerende interiørbilder, ispedd herlige blinkskudd av katten Hermine. Foto: Filippa Tredal
Publisert

Mens sibirkatten Hermine flyttet inn til en ferdig renovert leilighet sommeren 2020, hadde Marius og Kristoffer hatt seks måneder med full oppussing. De har gått såpass grundig til verks at boligen i dag har en ganske annerledes planløsning enn da de overtok i februar 2020. Selv om det begynte ganske så uskyldig …

– Vi skulle egentlig bare bygge et nytt bad, fordi det eksisterende var utrolig lite. Vi skulle også knytte pikerommet til leiligheten. Ellers var leiligheten helt ok, men med en upraktisk planløsning. Den besto av enormt mange dører og mye gangareal, typisk for en gammel bygårdsleilighet. Derfor hentet jeg inn en entreprenør for å bistå oss med hvordan planløsningen kunne bli bedre, og hvilke grep som skulle tas, forteller Kristoffer.

Spisestuen ligger i tilknytning til kjøkkenet og har dessuten et siderom der hovedentreen tidligere lå, men som nå er blendet av og møblert med en dagseng som dekker hele gulvflaten. – Vi kaller rommet for daybeden. Ideen kom fra interiørarkitekt Nina Michelsen som har hjulpet oss med veggfarger og materialvalg, forteller Kristoffer. Spisebordet er klassikeren CH337 og stolene er CH23 i eik og valnøtt, begge møbler tegnet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Lampen over bordet er 2065-modellen til Astep, mens kunsten på veggen er av Sarah Ball og Rebecca Harper. Speilet er laget av Caia Leifsdotter. Veggene og taket er malt i Sparv fra Beckers.
Spisestuen ligger i tilknytning til kjøkkenet og har dessuten et siderom der hovedentreen tidligere lå, men som nå er blendet av og møblert med en dagseng som dekker hele gulvflaten. – Vi kaller rommet for daybeden. Ideen kom fra interiørarkitekt Nina Michelsen som har hjulpet oss med veggfarger og materialvalg, forteller Kristoffer. Spisebordet er klassikeren CH337 og stolene er CH23 i eik og valnøtt, begge møbler tegnet av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Lampen over bordet er 2065-modellen til Astep, mens kunsten på veggen er av Sarah Ball og Rebecca Harper. Speilet er laget av Caia Leifsdotter. Veggene og taket er malt i Sparv fra Beckers. Foto: Filippa Tredal

– Det endte med en totalrenovering der alt ble gjort. Leiligheten ble revet, nye vegger satt opp, mens tak og vegger ble etterisolert. Det eneste som står igjen er parketten i stuene og hovedsoverommet, og to sett med doble dører.

Hvem?

Kristoffer Saghaug (39) og Marius Solberg Anfinsen (37), samt katten Hermine. Begge jobber i Frende Forsikring, Marius som kommunikasjonsrådgiver og Kristoffer som produktutvikler.

Hva?

Leilighet på 93 kvm i en bygård fra 1880.

Hvor?

Nordnes i Bergen sentrum.

Leiligheten i den gamle bygården ligger sentrumsnært til, på idylliske Nordnes. Hvem vil vel ikke ha en brosteinsbelagt gate rett utenfor inngangen?
Leiligheten i den gamle bygården ligger sentrumsnært til, på idylliske Nordnes. Hvem vil vel ikke ha en brosteinsbelagt gate rett utenfor inngangen? Foto: Filippa Tredal

I dag består hjemmet av to soverom, spisestue, stue, kjøkken og bad. Det er åpen løsning mellom kjøkkenet og spisestuen. Sistnevnte har også fått et tilknyttet rom, som tidligere var entreen. Hele den tidligere hovedinngangen ble stengt av på innsiden, og rommet er gjort om til en eneste stor dagseng.

– Vi trengte ikke to innganger til leiligheten, så nå er det den gamle kjøkkeninngangen som er veien inn i leiligheten.

Kontinental følelse

Kristoffer og Marius falt for det klassiske uttrykket, takhøyden på over tre meter, de høye, doble dørene og det faktum at leiligheten går over hele tredje etasje. At hjemmet deres ligger på sjarmerende Nordnes i Bergen sentrum, hadde også sin tiltrekningskraft.

– Nabolaget er preget av lave skuldre og en kontinental følelse, der alle snakker med alle. Rett som det er inviterer naboene på vin og god prat utenfor på plassen. Vi bor rett ved en rekke kulturtilbud som konsertarena, teater og kino, samt en rekke restauranter, kafeer, parker og butikker, forteller Kristoffer.

Han har en stor interesse for design og interiør, noe han gjerne deler på Instagram-kontoen sin, @bokstaven_k.

– Jeg har min stil og liker det skandinaviske. Det går nok igjen i hjem etter hjem. Arkitekturen i leiligheten er klassisk, så den ville jeg bryte opp med moderne møbler og interiør. Innredningen ble til underveis i løpet av de siste to årene. Jeg liker prosessen med å utvikle, prøve og endre, sier Kristoffer som også er opptatt av å tenke langsiktig.

– Jeg kjøper helst møbler i god kvalitet som varer lenge, gjerne til neste generasjon. Jeg liker ikke å bytte ut ting for ofte. Det meste kjøper jeg her i Bergen. Mye er nytt, men det er også supplert med second hand og ting fra reiser rundt om i verden.

Den gamle planløsningen var upraktisk, i dag fungerer løsningen mye bedre.
Den gamle planløsningen var upraktisk, i dag fungerer løsningen mye bedre.

Både møbler, farger og materialer er valgt ut for å skape en avslappende atmosfære, der det er godt å være enten de er alene eller har besøk.

– Vi er veldig glad i å invitere til middager eller sosiale samlinger, men liker også bare å krype opp i sofaen med en god serie på tv. Hjemmet skal være et sted å senke skuldrene og slappe av. Grønne planter og rolige, dempede farger på møbler og tekstiler bidrar til dette.

Hjemme hos meg

Hjemmet er utrolig viktig for meg, og det er her jeg får være kreativ med interiør- og kunstinteressen min, siden jeg ikke jobber med det til daglig. Det er også stedet jeg skal slappe av og våkne uthvilt, hvor jeg lager middag til hverdags og fest, og der hverdagen og familielivet skal fungere.

I 2011 kjøpte jeg min første leilighet på 32 kvm, i et nytt bygg på Nordnes. Der bodde jeg frem til vi kjøpte denne leiligheten sammen i slutten av 2019. En stor oppgradering!

Hjemmet mitt må ha god plass til oppbevaring for å rydde unna rot, og en effektiv planløsning. Dessuten må jeg ha et luftig soverom og et romslig kjøkken med mye benkeplass, samt sosiale soner som kan stenges av og åpnes opp etter behov.

Det siste jeg kvitter meg med er lenestolen Lille Petra fra &Tradition.

Jeg har lært meg at ting tar tid og fort blir dyrere enn planlagt, men invester du i kvalitet, får du det igjen i andre enden. Det er også lurt å innse at du må inngå kompromisser hvis plan A ikke lar seg gjennomføre.

Styling: Tone Kroken Foto: Filippa Tredal

Se flere bilder av leiligheten nedover på siden:

Vi bøyer oss i støvet for denne geniale ideen! Dagsengens madrass er bestilt på mål hos Bergen Bil og Båtinteriør, og trekket er fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk. Pleddet er fra H&M Home, mens putene er kjøpt hos Hjem kjære hjem i Bergen. For å gi rommet en egen karakter er det tapetsert i Indie Wood fra Timorous Beasties.
Vi bøyer oss i støvet for denne geniale ideen! Dagsengens madrass er bestilt på mål hos Bergen Bil og Båtinteriør, og trekket er fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk. Pleddet er fra H&M Home, mens putene er kjøpt hos Hjem kjære hjem i Bergen. For å gi rommet en egen karakter er det tapetsert i Indie Wood fra Timorous Beasties. Foto: Filippa Tredal
I tillegg til den herlige dagsengen i spisestuen, innbyr også stuen til hvile og kos. Sofaen Loft er fra Vipp, i taket henger en lampe fra Normann Copenhagen, og på gulvet ligger et teppe fra Carpet Vista. Lenestolen er CH22 av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Det lave bordet er et bruktfunn, mens det grønne bordet er fra Ikea. I hjørnet står lampen Snoopy fra Flos. Over sofaen henger et bilde av franske Lou Ros. – Jeg kjøpte det fordi det minnet meg om Marius, sier Kristoffer.
I tillegg til den herlige dagsengen i spisestuen, innbyr også stuen til hvile og kos. Sofaen Loft er fra Vipp, i taket henger en lampe fra Normann Copenhagen, og på gulvet ligger et teppe fra Carpet Vista. Lenestolen er CH22 av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Det lave bordet er et bruktfunn, mens det grønne bordet er fra Ikea. I hjørnet står lampen Snoopy fra Flos. Over sofaen henger et bilde av franske Lou Ros. – Jeg kjøpte det fordi det minnet meg om Marius, sier Kristoffer. Foto: Filippa Tredal
– Jeg ville ikke at det skulle føles helt som et vanlig kjøkken, derfor har jeg hengt opp kunst på veggene. Vi er veldig glad i å lage mat, spesielt i helgene, mens vi tar oss et glass vin og hører på god musikk, forteller Kristoffer. Det plassbygde kjøkkenet fra Michelsens Interiørentreprenør er nytt, men har et klassisk preg. Håndtakene i eik og børstet stål er fra Brandt Collective og benkeplaten fra Silestone. Koketoppen med integrert vifte er fra Bora og øvrige hvitevarer fra Siemens. Taklampene er fra Wever & Ducre, gulvflisene fra Bergersen Flis og på endeveggen henger et bilde av Lee Simmons, kjøpt hos Later Editions. Også her er vegger og tak malt i kuløren Sparv fra Beckers. 
– Jeg ville ikke at det skulle føles helt som et vanlig kjøkken, derfor har jeg hengt opp kunst på veggene. Vi er veldig glad i å lage mat, spesielt i helgene, mens vi tar oss et glass vin og hører på god musikk, forteller Kristoffer. Det plassbygde kjøkkenet fra Michelsens Interiørentreprenør er nytt, men har et klassisk preg. Håndtakene i eik og børstet stål er fra Brandt Collective og benkeplaten fra Silestone. Koketoppen med integrert vifte er fra Bora og øvrige hvitevarer fra Siemens. Taklampene er fra Wever & Ducre, gulvflisene fra Bergersen Flis og på endeveggen henger et bilde av Lee Simmons, kjøpt hos Later Editions. Også her er vegger og tak malt i kuløren Sparv fra Beckers.  Foto: Filippa Tredal
På veggen der kjøkkenbenken nå står, var det tidligere en dør inn til soverommet. Bildet over vasken er av Nettle Grellier, mens vegglampen er fra franske DCW éditions.
På veggen der kjøkkenbenken nå står, var det tidligere en dør inn til soverommet. Bildet over vasken er av Nettle Grellier, mens vegglampen er fra franske DCW éditions. Foto: Filippa Tredal
Skafferiskapet er en favoritt på kjøkkenet. – Der får vi plass til store mengder servise, tørrvarer og kjøkkenutstyr som kaffemaskin og brødrister.
Skafferiskapet er en favoritt på kjøkkenet. – Der får vi plass til store mengder servise, tørrvarer og kjøkkenutstyr som kaffemaskin og brødrister. Foto: Filippa Tredal
Hovedsoverommet vender ut mot bakgården. Den 180 cm brede sengen skaper fin symmetri med garderoben på andre siden, som har samme bredde og plassering. Sengegavlen fra Melimeli er trukket i smaragdgrønn fløyel, mens sengen med grønt linstoff er kjøpt hos Duxiana i Bergen. Sengetøyet i lyseblå egyptisk bomull er fra Geismars, de store putetrekkene fra Abate og overkastet fra H&M Home. Lampen er fra Valerie Objects, og de spesialtilpassede rullegardinene fra Luxaflex, kjøpt hos Berle i Bergen. Et foto av Nils Olav Bøe henger ved sengen. 
Hovedsoverommet vender ut mot bakgården. Den 180 cm brede sengen skaper fin symmetri med garderoben på andre siden, som har samme bredde og plassering. Sengegavlen fra Melimeli er trukket i smaragdgrønn fløyel, mens sengen med grønt linstoff er kjøpt hos Duxiana i Bergen. Sengetøyet i lyseblå egyptisk bomull er fra Geismars, de store putetrekkene fra Abate og overkastet fra H&M Home. Lampen er fra Valerie Objects, og de spesialtilpassede rullegardinene fra Luxaflex, kjøpt hos Berle i Bergen. Et foto av Nils Olav Bøe henger ved sengen.  Foto: Filippa Tredal
Benken benyttes til å legge frem klær til dagen etter. Både tak, vegger og skap er malt i Kaktus fra Beckers.
Benken benyttes til å legge frem klær til dagen etter. Både tak, vegger og skap er malt i Kaktus fra Beckers. Foto: Filippa Tredal
Badet ble utvidet i forbindelse med at avsatsen til baktrappen ble inkludert i leiligheten. Servanten er fra Duravit og kranen fra Tapwell. Det spesiallagde speilet er fra Michelsens Interiørentreprenør, og veggene er malt i fargen Snäckskal fra Beckers.
Badet ble utvidet i forbindelse med at avsatsen til baktrappen ble inkludert i leiligheten. Servanten er fra Duravit og kranen fra Tapwell. Det spesiallagde speilet er fra Michelsens Interiørentreprenør, og veggene er malt i fargen Snäckskal fra Beckers. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2022.

Les også