Flerbruksrommet

Ingen i familien ville ta kjellerstuen i bruk - nå sloss de om å være der!

Det nye kjellerrommet skulle fylle fire behov: overnattingsplass til venner og familie, et behagelig sted for en filmkveld, en ekstra lekseplass – og yogarom for mor og hennes treningsvenninne.

Ønsker man en mer privat følelse, kan man enkelt henge opp et tekstil og skjerme seg litt i de enkle himmelsengene.
Ønsker man en mer privat følelse, kan man enkelt henge opp et tekstil og skjerme seg litt i de enkle himmelsengene. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen
Publisert

Da Aina Sollie Steen og barna flyttet inn i tomannsboligen på Nordstrand i 2019, var hun sjeleglad for at den kom med kjellerstue. Hun så for seg at det ekstra rommet ville bli hyppig brukt til alt fra tv-kvelder til russetreff. I stedet viste det seg at ingen i familien ville ta kjelleren i bruk – heller ikke Aina selv.

– Da måtte jeg jo spørre meg selv hvorfor. Og svaret kom i grunnen med det samme. Rommet opplevdes som avsides og kaldt, ikke lunt og hyggelig.

En perfekt anledning til å vise hva hun var god for som interiørdesigner, tenkte Aina og utfordret seg selv: Skap et rom som er så fristende at det blir slåsskamp om det!

Dermed satte hun i gang. Drømmen var et ordentlig flerbruksrom.

Aina bruker kjellerstuen like mye som de tre ungdommene i huset.
Aina bruker kjellerstuen like mye som de tre ungdommene i huset. Foto: Sveinung Bråthen
At de to 90 cm brede sengene har himling, kunne kanskje virke som et litt voldsomt valg til det smale rommet, men for Aina var det et bevisst ledd i sonetenkingen. – De gir følelsen av litt privatliv uten å sperre av fysisk. Ønsker man å stenge seg inne, kan man enkelt henge opp et tekstil. Sengene og bordene er fra Fagmøbler, og den gule puffen er fra ellos.no. Kurvfatet og bastlampen er fra Savannen.
At de to 90 cm brede sengene har himling, kunne kanskje virke som et litt voldsomt valg til det smale rommet, men for Aina var det et bevisst ledd i sonetenkingen. – De gir følelsen av litt privatliv uten å sperre av fysisk. Ønsker man å stenge seg inne, kan man enkelt henge opp et tekstil. Sengene og bordene er fra Fagmøbler, og den gule puffen er fra ellos.no. Kurvfatet og bastlampen er fra Savannen. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen

– Pandemisituasjonen har jo virkelig lært oss å leve med sambruk og flerbruk. Den filosofien setter jeg pris på, og den kan vi med fordel fortsette med. Det er jo ikke antallet kvadratmeter som avgjør kvaliteten, men hvordan et rom brukes. Det gjelder å se kvaliteter – og jobbe med dem, sier hun.

En sone for alt

Det nye kjellerrommet skulle fylle fire behov: overnattingsplass til venner og familie, et behagelig sted for en filmkveld, en ekstra lekseplass – og yogarom for mor og hennes treningsvenninne.

Selv om Aina i utgangspunktet ikke er en veldig fargeglad person, måtte fargebruken bli viktig i rommet, innså hun raskt.

Hvem? Aina Sollie Steen, interiørdesigner, kunstner og stylist, med sine tre tenåringsbarn Sofia, Selma og Pelle. Hva? Klassisk kjellerstue på ca. 22 kvm, i halv tomannsbolig fra 1954. Hvor? Nordstrand i Oslo.

– Jeg visste at jeg måtte jobbe med sonedeling i rommet, og at fargene skulle gjøre den største delen av jobben. Derfor valgte jeg to farger fra hver sin ende av fargesirkelen. Jeg ville vise at et rom fint kan deles uten fysiske skiller, uten å plassbygge noe, og med et relativt lavt budsjett.

Bevisst fargebruk og møblering

Det rektangulære rommet er delt inn i en varm og en kald sone. I den varme sonen er taket malt i samme farge som langveggene, mens endeveggen har fått en hakket dypere tone for å optimalisere lengdefølelsen i rommet. Resultatet er at den varme sonen føles litt som å krype inn i en hule. I den kalde sonen er taket beholdt hvitt, og sonen oppleves mer åpen. Man får nærmest følelsen av å bevege seg mellom små miniatyrverdener – alt i det samme rommet.

De to himmelsengene kan kanskje virke som et noe uvanlig valg til et langt og smalt rom, men Aina har plukket dem ut helt bevisst:

– Saccosekker! Å, jeg er en sucker for sånne, sier Aina. Hun ble lykkelig da hun kom over disse beanbagene med ryggstøtte, hakket mer behagelige enn sekkene hun hadde på ungdomsrommet, og minst like fine. Modellen heter Razz og er fra puskupusku.com. Gasspeisen er fra Tenderflame og gulvteppet fra Ellos. 
– Saccosekker! Å, jeg er en sucker for sånne, sier Aina. Hun ble lykkelig da hun kom over disse beanbagene med ryggstøtte, hakket mer behagelige enn sekkene hun hadde på ungdomsrommet, og minst like fine. Modellen heter Razz og er fra puskupusku.com. Gasspeisen er fra Tenderflame og gulvteppet fra Ellos.  Foto: Fotograf Sveinung Bråthen

– De bidrar også til følelsen av små rom i rommet, uten fysiske skiller. Ønsker man mer privatliv, kan man bare henge opp et tekstil. Sengene brukes ikke bare til søvn, de er også deilige å slenge seg i om man vil lese bok eller surfe på iPaden, sier hun.

Smarte løsninger

Rent sengetøy oppbevares alltid i skuffer under senga, og er til enhver tid klart om det kommer overnattingsgjester. Sengesettet er fra Princess.
Rent sengetøy oppbevares alltid i skuffer under senga, og er til enhver tid klart om det kommer overnattingsgjester. Sengesettet er fra Princess. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen

Oppbevaring er selvsagt også viktig i en kjellerstue, og både under sengene, skjult i bordet, i det gamle skapet og i skuffer i konsollbordet er det ekstra gjemmesteder. Ekstra smart er skuffen under sengen, der Aina alltid sørger for at det ligger puter og duner med nyvasket sengetøy på.

– Jeg hater å re opp senger når jeg er trøtt, og det er så deilig at det ligger der klart til bruk. Det senker stress, sier Aina.

Fleksible møbler gjør også at rommet enkelt skifter funksjon. De to småbordene passer like godt som nattbord som til laptopen, eller som avlastningsbord for potetgullskålen på filmkvelden. Den store sofaen som sto i rommet før, ble solgt på Finn til fordel for senger og to behagelige sittesekker. Disse er enkle å flytte når mor trenger rommet som yogastudio.

Konsollbordet mellom sengene har også ekstra oppbevaringsplass i praktiske skuffer.
Konsollbordet mellom sengene har også ekstra oppbevaringsplass i praktiske skuffer. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen
Rett som det er må saccosekkene og bordet flyttes bort, for kjellerstuen er også et treningssenter i miniatyr, perfekt til gode yogaøkter foran peisen.
Rett som det er må saccosekkene og bordet flyttes bort, for kjellerstuen er også et treningssenter i miniatyr, perfekt til gode yogaøkter foran peisen. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen

– Erfaringen tilsa at ingen av ungdommene mine samles til felles filmkvelder uansett. Kommer det mange på besøk, kan vi rulle ut ekstra madrasser og hente puter i sengene.

Den smarte gasspeisen egner seg like godt som stemningsskaper til yogatimen som til kosekvelden. Vinduene i den kalde delen slipper inn brukbart med lys til kjellervinduer å være, men en gardin i samme farge som veggen sørger for at rommet også kan mørklegges til filmkvelden. Kort fortalt har den kjedelige kjellerstuen med relativt enkle grep gått fra neglisjert utpost til populært oppholdsrom.

– Eller som yngstemann sa: Tenk at vi har fått vårt eget spahotell i kjelleren! Riktignok har han vel aldri vært på spa, men noe må jeg jo ha gjort riktig …

SMARTE SONER

Sonedeling balanserer rommet og gjør at det oppleves visuelt ryddigere, forteller Aina. Her er hennes beste tips:

Bruk farger i stedet for fysiske skiller. Jobb gjerne med komplementærfarger, varme versus kalde, for opplevelsen av avstand mellom sonene. Ta utgangspunkt i fargene som ligger rett over hverandre i fargesirkelen. Dette er farger som automatisk vil spille hverandre gode og gi liv til rommet. Slik kan du skape fine kontraster, ikke mellom lyst og mørkt, men mellom varmt og kaldt.

Tepper er gode hjelpemidler for å lage «øyer» i rommet og markere soner. I stedet for å investere i ett stort kan du sette to mindre, like tepper sammen, det gir en mer fleksibel løsning. 

Du kan også bruke noe som henger fra taket, for eksempel en lampe, til å definere den aktuelle sonen.

Men du kan lett også lage et fysisk skille med en skinne i taket og gardin som romdeler, innlemmet i det valgte fargetemaet, om du foretrekker det.

FØR: Det var egentlig ikke noe galt med den tradisjonelle kjellerstuen, men den ble sjelden brukt.
FØR: Det var egentlig ikke noe galt med den tradisjonelle kjellerstuen, men den ble sjelden brukt. Foto: Privat
Bordet har skjulte kvaliteter, og det fungerer også som oppbevaringsplass for mors treningsstrikker og manualer.
Bordet har skjulte kvaliteter, og det fungerer også som oppbevaringsplass for mors treningsstrikker og manualer. Foto: Fotograf Sveinung Bråthen
Skulle det dukke opp flere til filmkvelden, kan ekstra madrasser rulles ut på gulvet
Skulle det dukke opp flere til filmkvelden, kan ekstra madrasser rulles ut på gulvet Foto: Fotograf Sveinung Bråthen

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023.

Les også