tapetinspirasjon

– I et gammelt hus, med litt skakke vegger og utenpåliggende ledninger, er tapet gull for å kamuflere skjønnhetsfeil

Med en miks av lekne tapeter og luftig, skandinavisk interiørstil har Cecilie og familien fylt det gamle huset med nytt liv.

Cecilie stortrives hjemme og finner stadig på kreative prosjekter. Lampeskjermen fra Ikea har fått liv med farget hyssing og henger nå i et hjørne av stuen. På bildet var Cecilie gravid med William.
Cecilie stortrives hjemme og finner stadig på kreative prosjekter. Lampeskjermen fra Ikea har fått liv med farget hyssing og henger nå i et hjørne av stuen. På bildet var Cecilie gravid med William. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

Å jobbe med form og farge gir meg energi. Det er mer enn en jobb, det er en livsstil, sier Cecilie Dahm Rise. Interiørdesigneren har bakgrunn fra klesbransjen og ser en klar rød tråd mellom interiør og mote.

– Det å sette sammen en ny kombinasjon av klær om morgenen eller velge nye mønstre til et interiørprosjekt, gir meg den samme følelsen.

Cecilie jobber som konseptansvarlig og produktsjef for tapetkategorien hos Malorama. Dette setter sitt preg på veggene i villaen på Stabekk utenfor Oslo, der Cecilie, mannen André og deres to barn bor.

– Jeg synes tapet tilfører veggene så mye mer enn maling. Tapet kan gi flatene struktur, mønster eller bare et diskret, dempet preg. I et gammelt hus, med litt skakke vegger og utenpåliggende ledninger, er tapet gull for å kamuflere skjønnhetsfeil. Vi har tapet i nesten alle rom, men mikser det med malte flater for et mer luftig uttrykk, forteller interiørdesigneren.

Hvem?

Cecilie Dahm Rise, André Thier med barna Josefine og William. Hun er interiørdesigner, og han er eiendomssjef.

Hva?

Sveitservilla fra 1904 på 218 kvm.

Hvor?

Stabekk i Bærum,
vest for Oslo.

Tilbake til det opprinnelige

Sveitservillaen har varsomt blitt tilpasset familiens stil og ønsker. – Vi har gjort kjøkkenet større ved å la kjøkkenbenken gå langs hele den ene veggen. Det passer oss godt å ha den ekstra benkeplassen, både når vi skal lage mat og ha sammenkomster.

Det var de store rommene og planløsningen som Cecilie og André falt for. I og med at huset har vært pusset opp i flere omganger av tidligere eiere, var det imidlertid nødvendig å gjøre noen endringer før de ble helt fornøyd.

– Vi har ønsket å få frem det gamle preget, så langt det har latt seg gjøre. Blant annet har vi fått tilbake full takhøyde, fjernet innfelte spotlys, tatt vekk panelplater på veggene og fått frem det gamle tregulvet. Dessuten byttet vi ut gulvlistene med nye som vi har tegnet selv. Lister som er 32 centimeter høye og profilerte gir et helt annet inntrykk enn glatte og smalere varianter, forklarer Cecilie.

Bader i dagslys

Trevillaen ligger høyt og lyst i et boligområde, en kjapp spasertur fra både togstasjon og butikker på Lysaker. For paret, som flyttet til Stabekk fra Oslo sentrum for å få hage og større plass, er det fint å vite at storbyimpulsene venter en kort reise unna.

– Vi kjente ikke til området fra før, men er veldig fornøyd med å bo akkurat her.

Stuen ligger i flukt med kjøkkenet, bare adskilt av et par glassdører som er en del av det originale interiøret. Her er innredningen holdt i lyse nyanser, med tregulv og enkelte andre detaljer som tilfører lunhet. Cecilie liker å ha en base som enkelt kan kombineres med mange andre farger, men tilfører det gjerne dynamikk ved å leke med ulike teksturer. Sofaen er fra Sofacompany, teppet fra Ikea, puffen fra Jotex og taklampen fra Fretex. Veggfargen er Letthet fra Jotun. 
Stuen ligger i flukt med kjøkkenet, bare adskilt av et par glassdører som er en del av det originale interiøret. Her er innredningen holdt i lyse nyanser, med tregulv og enkelte andre detaljer som tilfører lunhet. Cecilie liker å ha en base som enkelt kan kombineres med mange andre farger, men tilfører det gjerne dynamikk ved å leke med ulike teksturer. Sofaen er fra Sofacompany, teppet fra Ikea, puffen fra Jotex og taklampen fra Fretex. Veggfargen er Letthet fra Jotun.  Foto: Filippa Tredal

Huset i seg selv er så klart en viktig faktor for trivselen. – Vi har dagslys et eller annet sted i huset gjennom hele dagen, noe vi har lært å sette ekstra pris på de siste årene som har betydd mye jobbing hjemmefra, sier Cecilie.

– Jeg kjøper ikke mye nytt, for meg handler det om å sette sammen gjenstander på ulike måter og fornye det vi allerede eier. For eksempel malte jeg nylig en vase lilla; en farge jeg tidligere har brukt lite, men som jeg nå har gjenoppdaget. Den er så fin sammen med terrakotta!

– Både mannen min og jeg er opptatt av at hjemmet vårt er nettopp vårt. Hvordan vi innreder og bor angår ingen andre. Det viktigste for oss er at vi føler oss vel her, og at huset gjenspeiler hvem vi er og hva vi liker.

Hjemme hos meg

  • Hjemmet mitt må ha plass til familie og venner. Det skal være personlig og ha en balanse mellom det estetiske og det praktiske.
  • Den første boligen vi eide var en leilighet på Adamstuen, som vi total-renoverte. Jeg elsket den!
  • Alt skal ha sin plass, slik at man lett kan holde det ryddig og gjøre det enkelt for barna å finne sine ting.
  • Det siste jeg kvitter meg med er arvegods og ting med en historie og originalitet.
  • Det viktigste jeg har lært om å pusse opp er å planlegge godt, bruke gode håndverkere og ikke ha dårlig tid.

Styling: Rikke Bye-Andersen
Se flere bilder fra Cecilies hjem nedover på siden.

Spisestuen ligger i en egen del av stuen. Den har fått en lunere palett, med tapetserte vegger og kremfargede gardiner. Tapetet er Timeless Stories fra Wall Concept. Gardinene er fra Clarke & Clarke og stolene Cesca fra Knoll, mens bord og bilde er arvet.
Spisestuen ligger i en egen del av stuen. Den har fått en lunere palett, med tapetserte vegger og kremfargede gardiner. Tapetet er Timeless Stories fra Wall Concept. Gardinene er fra Clarke & Clarke og stolene Cesca fra Knoll, mens bord og bilde er arvet. Foto: Filippa Tredal
Den ene veggen i spisestuen er dekket av et mønstret velurtapet i gylne toner, som står fint til tapetet ellers i rommet. Speilet er fra Aytm, tapet fra Boråstapeter og lampeskjermen fra Habitat. Skjenken er fra Fretex, mens benk og lampefot er arvet.
Den ene veggen i spisestuen er dekket av et mønstret velurtapet i gylne toner, som står fint til tapetet ellers i rommet. Speilet er fra Aytm, tapet fra Boråstapeter og lampeskjermen fra Habitat. Skjenken er fra Fretex, mens benk og lampefot er arvet. Foto: Filippa Tredal
Siden denne delen av kjøkkenet er godt synlig fra stuen, har Cecilie og André vært opptatt av å innrede slik at det er hyggelig å se inn på. Komfyr og vask er derfor flyttet lenger inn i rommet, slik at disse ikke synes fra stuen. Denne delen av kjøkkenbenken brukes mest til brødbaking og som buffé. Spisebordet har fulgt Cecilie siden barndommen, og Flowerpot-lampene over benkene er fra &Tradition. Lampen over bordet er fra Ikea og teppet fra Jotex.
Siden denne delen av kjøkkenet er godt synlig fra stuen, har Cecilie og André vært opptatt av å innrede slik at det er hyggelig å se inn på. Komfyr og vask er derfor flyttet lenger inn i rommet, slik at disse ikke synes fra stuen. Denne delen av kjøkkenbenken brukes mest til brødbaking og som buffé. Spisebordet har fulgt Cecilie siden barndommen, og Flowerpot-lampene over benkene er fra &Tradition. Lampen over bordet er fra Ikea og teppet fra Jotex. Foto: Filippa Tredal
Kokesonen ligger innerst i kjøkkenet. Her er det godt med albuerom og benkeplass for kokken. Kjøkkenfrontene Ekestad er fra Ikea.
Kokesonen ligger innerst i kjøkkenet. Her er det godt med albuerom og benkeplass for kokken. Kjøkkenfrontene Ekestad er fra Ikea. Foto: Filippa Tredal
Kjøkkenvasken er plassert på veggen som går mellom kjøkken og stue. Her har Cecilie valgt lyse fronter i stedet for eikefronter, som er brukt ellers. Kvadratiske fliser dekker hele veggpartiet bak og markerer området. Innerst ved vinduet har en rad med høyskap fått plass i en nisje. Armaturen er fra Tapwell og flisene fra Flisekompaniet.
Kjøkkenvasken er plassert på veggen som går mellom kjøkken og stue. Her har Cecilie valgt lyse fronter i stedet for eikefronter, som er brukt ellers. Kvadratiske fliser dekker hele veggpartiet bak og markerer området. Innerst ved vinduet har en rad med høyskap fått plass i en nisje. Armaturen er fra Tapwell og flisene fra Flisekompaniet. Foto: Filippa Tredal
I gangen svinger den originale trappen seg opp til overetasjen. Trappen er malt i samme farge som panelet, og danner en ren ramme rundt tapetet med fuglemotiv. Tapetet er fra Ferm Living, teppet fra Ikea og puffen fra Jotex. Cecilie bruker for øvrig gjerne tørkede blomster i bukettene sine.
I gangen svinger den originale trappen seg opp til overetasjen. Trappen er malt i samme farge som panelet, og danner en ren ramme rundt tapetet med fuglemotiv. Tapetet er fra Ferm Living, teppet fra Ikea og puffen fra Jotex. Cecilie bruker for øvrig gjerne tørkede blomster i bukettene sine. Foto: Filippa Tredal
Entreen slår an tonen for resten av hjemmet, med stormønstret bananbladtapet på noen av veggene. Ved å dekke garderobedørene i samme tapet, oppnås det en fin helhet. Tapetet Martinique er fra CW Stockwell, blomsterbordet fra Ferm Living og knottene fra Muuto. 
Entreen slår an tonen for resten av hjemmet, med stormønstret bananbladtapet på noen av veggene. Ved å dekke garderobedørene i samme tapet, oppnås det en fin helhet. Tapetet Martinique er fra CW Stockwell, blomsterbordet fra Ferm Living og knottene fra Muuto.  Foto: Filippa Tredal
Soverommet er malt i en blågrønn nyanse, bevisst valgt fordi det er en farge som skal stimulere søvnhormoner. Sengegavlen i mørkt tre og rotting fra H&M Home står fint til veggfargen og gjør helheten lunere. Sengetøyet fra Kid Interiør. Veggfargen er NCS S 2005-B8OG.
Soverommet er malt i en blågrønn nyanse, bevisst valgt fordi det er en farge som skal stimulere søvnhormoner. Sengegavlen i mørkt tre og rotting fra H&M Home står fint til veggfargen og gjør helheten lunere. Sengetøyet fra Kid Interiør. Veggfargen er NCS S 2005-B8OG. Foto: Filippa Tredal
Badekaret er romslig og herlig å slappe av i, de gangene livet som småbarnsforeldre byr på en slik mulighet. Badekaret er fra Hafa, krakken og skapet fra Ikea.
Badekaret er romslig og herlig å slappe av i, de gangene livet som småbarnsforeldre byr på en slik mulighet. Badekaret er fra Hafa, krakken og skapet fra Ikea. Foto: Filippa Tredal
Tapetet på Josefines rom er mer enn dekorativt – det er utgangspunktet for spennende eventyr som fireåringen og foreldrene skaper sammen ved sengetid. Noen av putene i sengen har Cecilies mormor sydd. Tapetet er fra Boråstapeter, puffen fra Søstrene Grene, bordlampen fra Miffy, vegglampen fra Ferm Living og sengetøyet fra Kid Interiør. 
Tapetet på Josefines rom er mer enn dekorativt – det er utgangspunktet for spennende eventyr som fireåringen og foreldrene skaper sammen ved sengetid. Noen av putene i sengen har Cecilies mormor sydd. Tapetet er fra Boråstapeter, puffen fra Søstrene Grene, bordlampen fra Miffy, vegglampen fra Ferm Living og sengetøyet fra Kid Interiør.  Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2022, og sist oppdatert 21/03 2024.

Les også