interiørinspirasjon

Huset fra 60-tallet har fullstendig endret karakter

Da Marsona og Korab skulle pusse opp huset fra 60-tallet, nøyde de seg ikke med en overfladisk makeover. Her er det blitt en gjennomgripende forandring av både interiør og eksteriør. 

Marsona på verandaen utenfor kjøkkenet. Huset, en tomannsbolig med utleiedel i underetasjen, har fått ny kledning som er vedlikeholdsfri. Spisebordet har Korab og Marsona laget selv, mens stolene og fatet er fra Kid Interiør. Vasene er fra Plantasjen. 
Marsona på verandaen utenfor kjøkkenet. Huset, en tomannsbolig med utleiedel i underetasjen, har fått ny kledning som er vedlikeholdsfri. Spisebordet har Korab og Marsona laget selv, mens stolene og fatet er fra Kid Interiør. Vasene er fra Plantasjen.  Foto: Filippa Tredal
Publisert

I dag fremstår boligen i Sarpsborg som helt ny – etter renoveringen som samboerparet satt i gang med rett etter at de overtok i 2016.

– Vi startet med å totalrenovere første etasje da vi overtok, og etter to-tre år pusset vi også opp underetasjen.

I 2019 startet vi planlegging og prosjektering av andreetasjen, som var et tilbygg som sto ferdig 2020, sier Marsona.

Utvendig har huset, i tillegg til å få enda en etasje, fullstendig endret karakter – fra typisk 60-tallsstil med liggende kledning til en moderne fasade med stående, vedlikeholdsfri kledning. Dessuten er alle vinduer blitt byttet ut; i mange tilfeller er de blitt noen størrelser større for å få inn mer lys i boligen.

– For å få et størst mulig vindu i stuen, måtte vi faktisk bygge et utstikk, forteller hun.

– Jeg er kjempeglad i luftige rom og lyse farger, og skal helst ha det så lyst som mulig. Det gir meg mye mer energi enn mørke farger.

Les også: Margit bygde drømmeleiligheten på fire uker – på bærekraftig vis!

Marsona elsker å fylle hjemmet med dagslys, og i tospann med Korab valgte hun derfor å sette inn et mye større vindu i stuen i andre etasje. Men dette innebar at de måtte bygge et utstikk for å få plass nok til vindusstørrelsen de ville ha. Både vegger og tak er malt i fargen Ascott fra Jotun, mens gulvet er klikkvinyl fra Pergo. Stolen ved vinduet er fra Ellos, mens pidestallet er fra Hugna. Gardinene er sydd på mål. 
Marsona elsker å fylle hjemmet med dagslys, og i tospann med Korab valgte hun derfor å sette inn et mye større vindu i stuen i andre etasje. Men dette innebar at de måtte bygge et utstikk for å få plass nok til vindusstørrelsen de ville ha. Både vegger og tak er malt i fargen Ascott fra Jotun, mens gulvet er klikkvinyl fra Pergo. Stolen ved vinduet er fra Ellos, mens pidestallet er fra Hugna. Gardinene er sydd på mål.  Foto: Filippa Tredal

Høyt til taket

Hvem?

Marsona Mexhuani (29) og Korab Haziri (33) med sønnene på 4 og 2 år. Marsona er teamleder hos Webhelp, mens Korab er elektriker og prosjektleder hos Installatøren.

Hva?

Tomannsbolig fra 1965
på 349 kvm, der familien benytter 1. og 2. etasje.

Hvor?

I Sarpsborg.

På nett?

@greaakerdalen på Instagram.

Ønsket om et hjem fylt av lys og luftig romfølelse har vært utgangspunktet ikke bare for fargevalget, men også for takhøyden i andre etasje. Her går taket helt opp til mønet i halvparten av etasjen, mens loftet er beholdt over den andre halvparten.

– På den måten kunne vi bruke hele høyden på soverommet vårt og i stuen, sier Marsona, som beskriver interiørsmaken sin som minimalistisk-moderne.

– Jeg kan av og til prøve meg på maksimalisme hvis jeg syns det er fint hos andre, men det føles feil her hjemme. Jeg liker at det ser ryddig ut til enhver tid, dermed passer minimalisme best for meg.

Å komme inn i stuen er som å besøke en lounge på et eksklusivt hotell. Takhøyden gjør at rommet føles luftig, noe som understrekes av de lyse flatene. Sofaen Belwood er fra Ellos, mens lenestolen er fra Ikea. Puffen med metallunderstell er fra Mio, der også sidebordet og sofabordet i marmor og eikefiner er fra. Teppet måler hele 240 x 340 cm og er fra Trendcarpet. Lampen på sidebordet og putene er fra Lille Interiør i Moss, mens bildet over sofaen er fra Desenio. 
Å komme inn i stuen er som å besøke en lounge på et eksklusivt hotell. Takhøyden gjør at rommet føles luftig, noe som understrekes av de lyse flatene. Sofaen Belwood er fra Ellos, mens lenestolen er fra Ikea. Puffen med metallunderstell er fra Mio, der også sidebordet og sofabordet i marmor og eikefiner er fra. Teppet måler hele 240 x 340 cm og er fra Trendcarpet. Lampen på sidebordet og putene er fra Lille Interiør i Moss, mens bildet over sofaen er fra Desenio.  Foto: Filippa Tredal
Avskårne blomster i glassvasen med organisk design bryter fint med de mange rette formene i stuen. Den gule skålen, som skimtes til venstre, er fra Day Home. 
Avskårne blomster i glassvasen med organisk design bryter fint med de mange rette formene i stuen. Den gule skålen, som skimtes til venstre, er fra Day Home.  Foto: Filippa Tredal

Formsterkt

Marsona har tatt de fleste interiørmessige valgene, mens Korab har holdt i det praktiske.

– Ettersom han er elektriker, har han fått ansvar for belysningen. Ellers er han stort sett alltid enig i ideene og forslagene mine. Av og til kan det bli vanskelig å overtale han til å gjøre noen endringer eller starte nye prosjekter, men det er alltid like gøy når vi ser sluttresultatet og han sier: Det ble faktisk skikkelig kult!

Og kult er utvilsomt en god beskrivelse av Marsonas uredde, lekne og samtidig sofistikerte stil. Hun har valgt å matche de store flatene med formsterke møbler, spennende designobjekter og originale løsninger. Planteveggen på badet er et godt eksempel på det.

– Jeg hadde lyst til å kline skikkelig til med noe helt annerledes. Planteveggen fant jeg inspirasjon til på Pinterest, og jeg falt pladask for ideen. Det er kunstige planter som kommer i kvadrater og klikkes sammen til ønsket størrelse. Vi har limt en planke på flisene, fra ende til ende, og satt på kroker for at den skal holde planteveggen oppe.

Kjøkkeninnredningen og hvitevarene er fra Ikea, og benkeplaten i komposittstein er fra Nerostein. 
Kjøkkeninnredningen og hvitevarene er fra Ikea, og benkeplaten i komposittstein er fra Nerostein.  Foto: Filippa Tredal
Den svarte kjøkkenkranen, fra Ikea, matches av vegghyllen og knaggrekken i serien Meert fra Fagmøbler. 
Den svarte kjøkkenkranen, fra Ikea, matches av vegghyllen og knaggrekken i serien Meert fra Fagmøbler.  Foto: Filippa Tredal
Kjøkken og spisestue er i samme rom med åpen planløsning. Spisebordet i tre er fra Ikea, og stolene med stofftrukket overdel og metallben er fra Mio. Over bordet henger en pendel fra Flos, mens vasene er fra Søstrene Grene. 
Kjøkken og spisestue er i samme rom med åpen planløsning. Spisebordet i tre er fra Ikea, og stolene med stofftrukket overdel og metallben er fra Mio. Over bordet henger en pendel fra Flos, mens vasene er fra Søstrene Grene.  Foto: Filippa Tredal

Loungefølelse

I tillegg til å finne ideer på Pinterest og nettet ellers, henter Marsona gjerne inspirasjon når hun er på reisefot.

– Gardinene i stuen er inspirert av et hotell i Amsterdam, som Korab og jeg var på rett før byggeprosessen startet.

I tillegg til soverommet, er stuen det rommet som hun er aller mest fornøyd med.

– Besøkende som kommer inn i stuen for første gang får en loungefølelse, siden resten av huset har vanlig takhøyde. Det at man kan skape ulike omgivelser i sitt eget hjem er noe av det beste med å innrede!

Styling: Mari K Olsen

For meg betyr hjemmet mitt trygghet. Det er dessuten et sted som speiler meg, og som er en del av familien vår.

Dette er faktisk det første egne hjemmet for både Korab og meg. Det er gjennom renoveringen og innredningen her jeg har lært hva jeg liker.

Jeg må ha det rent og ryddig! Det blir rot i hodet med for mange ting rundt meg.

Robotstøvsugeren er trolig det siste jeg kvitter meg med. Det er så deilig å la den gjøre jobben. 

Det aller viktigste jeg har lært om å innrede, er at det ikke trenger å være så komplisert. Jeg går fort lei, og velger derfor gjerne rimeligere ting som det er lettere å bytte ut. 

Se mer
Den grønne veggen med kunstige planter gir badet et visuelt løft. Korab og Marsona elsker veggen som de har laget selv, satt sammen av ferdige kvadrater fra Green Plant Walls. Badekaret og armaturen er kjøpt hos AliExpress, og terrazzoflisene er fra Modena. 
Den grønne veggen med kunstige planter gir badet et visuelt løft. Korab og Marsona elsker veggen som de har laget selv, satt sammen av ferdige kvadrater fra Green Plant Walls. Badekaret og armaturen er kjøpt hos AliExpress, og terrazzoflisene er fra Modena.  Foto: Filippa Tredal
Servantskapet er egentlig kjøkkenskapmoduler fra Ikea, med benkeplate i laminat. Frontene er dekorert med hjørnelister i plast for å matche de rillede veggflisene som skimtes i speilet, og deretter malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Servanten er fra Megaflis og armaturen fra VVSKupp. Speilet er laget hos en lokal glassmester, etter Marsonas eget design. Korab har festet LED-stripe rundt for stemningsfull effekt om kvelden. Innredningen og speilet, inkludert LED-stripen, kostet under kr 10 000 til sammen.
Servantskapet er egentlig kjøkkenskapmoduler fra Ikea, med benkeplate i laminat. Frontene er dekorert med hjørnelister i plast for å matche de rillede veggflisene som skimtes i speilet, og deretter malt i fargen Washed Linen fra Jotun. Servanten er fra Megaflis og armaturen fra VVSKupp. Speilet er laget hos en lokal glassmester, etter Marsonas eget design. Korab har festet LED-stripe rundt for stemningsfull effekt om kvelden. Innredningen og speilet, inkludert LED-stripen, kostet under kr 10 000 til sammen. Foto: Filippa Tredal
Soverommet bryter mot det ellers lyse interiøret i huset, med vegger og tak i Dempet Sort fra Jotun. Gardinene er bestilt på mål, mens sengetøyet er fra Kid Interiør. Pynteputene er fra Lille Interiør, og vegglampene er kjøpt hos AliExpress. Bildet på veggen er et fotografi av Marsona mens hun ventet parets yngste barn, tatt av Haslien Fotografene.
Soverommet bryter mot det ellers lyse interiøret i huset, med vegger og tak i Dempet Sort fra Jotun. Gardinene er bestilt på mål, mens sengetøyet er fra Kid Interiør. Pynteputene er fra Lille Interiør, og vegglampene er kjøpt hos AliExpress. Bildet på veggen er et fotografi av Marsona mens hun ventet parets yngste barn, tatt av Haslien Fotografene. Foto: Filippa Tredal
Marsonas tips er å legge vaskerommet til den etasjen der man oppholder seg mest – det gjør det enklere å få klesvasken unnagjort. Hun har gjort vaskerommet til et lunt og hyggelig sted å oppholde seg, med marokkanske gulvfliser fra Fagflis og mørkegrønne vegger tilpasset innredningen fra Ikea. Vaskemaskinen og tørketrommelen kommer fra Miele, mens den praktiske trekrakken er fra Ikea.
Marsonas tips er å legge vaskerommet til den etasjen der man oppholder seg mest – det gjør det enklere å få klesvasken unnagjort. Hun har gjort vaskerommet til et lunt og hyggelig sted å oppholde seg, med marokkanske gulvfliser fra Fagflis og mørkegrønne vegger tilpasset innredningen fra Ikea. Vaskemaskinen og tørketrommelen kommer fra Miele, mens den praktiske trekrakken er fra Ikea. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2023.

Les også