julehuset

– Hele familien elsker julen og alle dens tradisjoner. Vi starter gjerne med dekorering og planlegging allerede i begynnelsen av november

Alle skal føle seg velkomne i den store, ærverdige Nøtterøy-villaen til familien Teigen. Her pyntes det til jul etter alle kunstens regler, med nostalgi og historie i fokus.

– Jeg er opptatt av å lage et skikkelig julehus der alle føler seg hjemme og velkomne, sier Linda Kristin Gaasholt Teigen. .Spisestolene er fra Englesson, mens papirstjernene i vinduet er fra Kid Interiør.,
– Jeg er opptatt av å lage et skikkelig julehus der alle føler seg hjemme og velkomne, sier Linda Kristin Gaasholt Teigen. .Spisestolene er fra Englesson, mens papirstjernene i vinduet er fra Kid Interiør., Foto: Filippa Tredal
Publisert

På Rosanes, en liten spasertur fra Tønsberg sentrum, ruver en gigantisk murvilla i nyklassisk stil. Villa Rosanes ble bygget av skips­reder Otto Keyser Thoresen i 1885. Huset på enorme 790 kvadratmeter har beholdt mange av sine originale detaljer, noe eierne som overtok den historiske bygningen for tre år siden, vet å sette pris på.

Linda Kristin, mannen Magne og datteren Ella Regine bor i andre og tredje etasje i bygningen, og de voksne døtrene Camilla og Une Kristin kommer gjerne på besøk i ferier. I første etasje bor Linda Kristins foreldre.

– En løsning som er hyggelig for alle, forteller Linda Kristin. De stortrives på idylliske Nøtterøy i landlige omgivelser ved sjøen, med nærhet til båthavn, park og flott turterreng, og samtidig alt innen kort rekkevidde.

Hvem?

Linda Kristin Gaasholt Teigen (50), kreativ leder/designer i Kid Interiør, Magne Teigen (56), seniorrådgiver i Bufdir, og datteren Ella Regine (17).Døtrene Camilla og Une Kristin har flyttet hjemmefra, men er hjertelig til stede i ferier.

Hva?

Villa Rosanes, en murvilla i nyklassisk stil på 790 kvm, bygget av skipsreder Otto Keyser Thoresen i 1885.

Hvor?

Rosanes på Nøtterøy.

– Ikke minst er det et utrolig hyggelig nabolag, noe som veier tungt og kanskje er det aller viktigste!

Nytt og gammelt

Siden familien overtok har de forsøkt å sette sitt preg på den historiske villaen ved å tapetsere og male, men med dyp respekt for og hensyn til de historiske detaljene. Det er nettopp dem de setter størst pris på ved huset, sier Linda Kristin, og sikter blant annet til de originale rosettene og gipslistene, de dekormalte takene og den sjenerøse takhøyden.

– Stilen min er ganske maksimalistisk, varierende og leken. Jeg liker forskjellige stiler, og jeg kunne gjerne innredet en hytte på fjellet, en leilighet i New York og et funkishus. Alle hjemmene ville blitt veldig ulike, men fellesnevneren ville vært varme og hygge.

For at hjemmet hennes oppleves som lunt og trivelig, er det Linda Kristin er mest opptatt av. Hun blander gjerne gammelt og nytt, som krydres med skatter funnet på familiens mange reiser. De fleste av møblene i huset har fulgt familien i årevis, og de bytter sjelden ut ting.

Den grønne marmorpeisen og den antikke Knole-sofaen kom for alvor til sin rett da William Morris-tapetet fikk sin plass i stuen. Over peisen henger et maleri signert Elsa Lystad i 1948, kjøpt på Finn. Juletrepynten er samlet gjennom mange år.
Den grønne marmorpeisen og den antikke Knole-sofaen kom for alvor til sin rett da William Morris-tapetet fikk sin plass i stuen. Over peisen henger et maleri signert Elsa Lystad i 1948, kjøpt på Finn. Juletrepynten er samlet gjennom mange år. Foto: Filippa Tredal

– Jeg leker meg heller med veggfarger, kunst, blomster og tekstiler som puter, tepper og pledd. Jeg ommøblerer ofte for å fornye uttrykket, og stemning og årstider er viktig for meg, sier Linda Kristin. Som kreativ leder og designer hos Kid Interiør vet hun definitivt hva hun snakker om.

Jul på Rosanes

Den ærverdige villaen er som skapt for selskapeligheter, og her bor da også en jule­elskende familie som gjerne starter både planlegging og dekorering allerede i be­­gynnelsen av november.

– Vi elsker julen og alle dens tradisjoner, forteller Linda Kristin.

LINDAS KRISTINS BESTE TIPS:

Følg hjertet, og innred personlig!

Let etter skatter når du er på reise i inn- og utland.

Omgi deg med farger som oppleves behagelige for deg.

Blomster og stearinlys gir varme og liv til rommet.

Har du plass til det, flytt sofaen ut fra veggen for bedre romfølelse.

Først på programmet står utvendig lyssetting, samt innpakking av de til sammen 72 kalendergavene til jentene. Disse henges opp som fristende dekorelement i siste del av november. I begynnelsen av desember kommer det 4,5 (!) meter høye juletreet på plass i hallen, og det skapes jul i de fleste rom.

Noen juleinnslag er obligatoriske, som krumkakene bakt etter bestemors oppskrift, og den nærmest seremonielle pyntingen av juletreet. Noen dager før julaften arrangeres pakkelek med hele storfamilien. Og så kommer den store dagen:

– Julaften samles vi for å se på de svenske tegnefilmene klokken 15. Det er hellig, og det følger med et glass champagne! Dette er tradisjon, og vi tenker på den mest «julete» damen vi har kjent, nemlig tante Anne-Marit. Det utbringes en ekstra skål til henne når Den lille oksen Ferdinand vises på skjermen, sier Linda Kristin.

Et par dager før nyttårsaften anses julen som over, og ryddes ned.

– Slik at vi kan starte med blanke ark og ryddig hjem når januar setter inn!

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 13 2022

Stuen er malt i fargen Cashmere fra Jotun. Sofaen er fra Eilersen, og sofabordet er designklassikeren Noguchi Table fra Vitra. Den runde puffen er fra Kid Interiør og taklampen fra Jotex. Det store bildet på veggen er malt av Linda selv. 
Stuen er malt i fargen Cashmere fra Jotun. Sofaen er fra Eilersen, og sofabordet er designklassikeren Noguchi Table fra Vitra. Den runde puffen er fra Kid Interiør og taklampen fra Jotex. Det store bildet på veggen er malt av Linda selv.  Foto: Filippa Tredal
Det vakre, historiske tapetet The Brook er fra William Morris & Co. 
Det vakre, historiske tapetet The Brook er fra William Morris & Co.  Foto: Filippa Tredal
Kransen over komfyren har Linda laget selv av einerkvister fra hagen. 
Kransen over komfyren har Linda laget selv av einerkvister fra hagen.  Foto: Filippa Tredal
Keramikkserviset er fra Mateus. Dessertskålene er gamle, kjøpt på Finn, i likhet med de antikke likørglassene. Vannglassene og serviettene med brodert kant er fra Kid Interiør.
Keramikkserviset er fra Mateus. Dessertskålene er gamle, kjøpt på Finn, i likhet med de antikke likørglassene. Vannglassene og serviettene med brodert kant er fra Kid Interiør. Foto: Filippa Tredal
Kjøkkeninnredningen i fargen kalkgrå er fra Huseby. Komfyren og kjøkkenviften er fra Falcon.
Kjøkkeninnredningen i fargen kalkgrå er fra Huseby. Komfyren og kjøkkenviften er fra Falcon. Foto: Filippa Tredal
Den romslige kjøkkenøya er utstyrt med Quooker-kran, som serverer kokende vann rett fra springen. – Den brukes hver dag og er vår beste investering, sier Linda.
Den romslige kjøkkenøya er utstyrt med Quooker-kran, som serverer kokende vann rett fra springen. – Den brukes hver dag og er vår beste investering, sier Linda. Foto: Filippa Tredal
Det ensfargede sengetøyet er fra Mille Notti, og benken ved fotenden er fra Ikea. Skoene og vesken er skatter kjøpt i India. Julestrømpen er fra Kid Interiør.
Det ensfargede sengetøyet er fra Mille Notti, og benken ved fotenden er fra Ikea. Skoene og vesken er skatter kjøpt i India. Julestrømpen er fra Kid Interiør. Foto: Filippa Tredal
Soverommet er malt i fargen Nordic Breeze fra Jotun. Maleriet på hyllen er laget av Lindas datter Une. Papirstjernen og juletreet er fra Kid Interiør. 
Soverommet er malt i fargen Nordic Breeze fra Jotun. Maleriet på hyllen er laget av Lindas datter Une. Papirstjernen og juletreet er fra Kid Interiør.  Foto: Filippa Tredal
Sengetøyet er fra Kid Interiør. Skulpturene på nattbordet er Namji dolls, kjøpt i Essaouira i Marokko.
Sengetøyet er fra Kid Interiør. Skulpturene på nattbordet er Namji dolls, kjøpt i Essaouira i Marokko. Foto: Filippa Tredal
Badet var pusset opp av tidligere eiere og har fått stå urørt. Gulv og benkeplate er i marmor, den håndlagde baderomsinnredningen fra Neptune i heltre. Et godt valg som passer huset, og slikt var det ingen grunn til å tukle med!
Badet var pusset opp av tidligere eiere og har fått stå urørt. Gulv og benkeplate er i marmor, den håndlagde baderomsinnredningen fra Neptune i heltre. Et godt valg som passer huset, og slikt var det ingen grunn til å tukle med! Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2022.

Les også