boliginspirasjon

Fra verandaen sin kan Per Joar delta aktivt i bylivet

For Per Joar blir utsikten fra hjemmet hans aldri en selvfølge – og med Oslofjorden og hovedstadens nyeste bydel rett utenfor stuevinduet, forstår vi godt hvorfor.

Verandaen ligger som en fortsettelse av stuen, og mye av tiden tilbringes her når været tillater det. Modulsofaen fra Apple Bee er kjøpt hos Ballerud Hagesenter og passet på millimeteren. 
Verandaen ligger som en fortsettelse av stuen, og mye av tiden tilbringes her når været tillater det. Modulsofaen fra Apple Bee er kjøpt hos Ballerud Hagesenter og passet på millimeteren.  Foto: Filippa Tredal
Publisert

– Leiligheten er en fin ramme rundt bare å være, her kan jeg være hjemme og samtidig følge med på livet utendørs, sier Per Joar Østhus.

– Jeg er avhengig av å ha et inspirerende sted å trekke meg tilbake til, fortsetter han.

Per Joar bor i Bjørvika, nabolaget ved Oslofjorden som er blitt en attraksjon for både byborgere og tilreisende. For ham er det yrende bylivet en berikelse i hverdagen.

Etter mange år i stor villa i Sandefjord var det nettopp det urbane som trakk ham til Oslo-gryta og Munch Brygge, boligkomplekset som har fått mye omtale og vunnet Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris.

Fra sofaen kan man se rett inn i øvingssalen til Operaen, for øvrig et kulturbygg som Per Joar gjerne besøker. Vegger og tak er malt i standard hvit, og gulvet er av hvitpigmentert eik. Sofaen er fra Eilersen, mens lenestolen er fra Vitra. I hjørnet står et sidebord fra Walter Knoll. 
Fra sofaen kan man se rett inn i øvingssalen til Operaen, for øvrig et kulturbygg som Per Joar gjerne besøker. Vegger og tak er malt i standard hvit, og gulvet er av hvitpigmentert eik. Sofaen er fra Eilersen, mens lenestolen er fra Vitra. I hjørnet står et sidebord fra Walter Knoll.  Foto: Filippa Tredal
Sittegruppen er blitt en egen sone i rommet, noe som teppet fra Kymo understreker. Det modulbaserte hyllesystemet USM går langs hele endeveggen bak sofaen og rommer både bøker og musikkanlegg. Gardinene fra Kid Interiør skjermer mot både innsyn og sterke solstråler. 
Sittegruppen er blitt en egen sone i rommet, noe som teppet fra Kymo understreker. Det modulbaserte hyllesystemet USM går langs hele endeveggen bak sofaen og rommer både bøker og musikkanlegg. Gardinene fra Kid Interiør skjermer mot både innsyn og sterke solstråler.  Foto: Filippa Tredal
På den ene langsiden av allrommet står glasslampen Cosy fra Muuto på et okerfarget skap fra Montana. På veggen skimtes ett av tre Pia Myrvold-bilder som henger i stuen. 
På den ene langsiden av allrommet står glasslampen Cosy fra Muuto på et okerfarget skap fra Montana. På veggen skimtes ett av tre Pia Myrvold-bilder som henger i stuen.  Foto: Filippa Tredal

Med sin karakteristiske teglsteinsfasade har det kanskje områdets flotteste beliggenhet, og fra Per Joars leilighet i tredje etasje er det utsikt både mot operabygget, fjorden og Akerselva.

Les også: Slik vil vi bo i fremtiden

Per Joar Østhus (56), arkitekt. 

Hva?

Leilighet på 80 kvm i 3. etasje. 

Hvor?

Munch Brygge i Oslo. 

Se mer
Per Joar er opptatt av den videre utviklingen av nabolaget, blant annet den lille øya Sukkerbiten som han kan se ut mot når han sitter i sofaen. Her blir det nå omregulering til friområder med mange spennende visjoner.
Per Joar er opptatt av den videre utviklingen av nabolaget, blant annet den lille øya Sukkerbiten som han kan se ut mot når han sitter i sofaen. Her blir det nå omregulering til friområder med mange spennende visjoner. Foto: Filippa Tredal

Optimalt

Det var ikke tilfeldig at det ble nettopp Munch Brygge. For Per Joar, som er arkitekt, viste allerede prospektet tydelig at dette boligprosjektet hadde de kvalitetene han ønsket.

– Planløsningen i leiligheten er optimal, med lysinnslipp fra flere sider. Dessuten setter jeg pris på at det bare er to leiligheter per etasje i oppgangen – det er mer personlig enn å legge mange leiligheter langs en korridor.

– Kvaliteten på materialene som er brukt, er også verdt å trekke frem. Jeg pleier vanligvis å snu om på noe i en ny bolig, men her var summen av alt så riktig!

Noen endringer er det likevel blitt, blant annet å bytte til eikedører i hele boligen. Dessuten ble standardgulvet byttet til hvitpigmentert eik og gulvflisene på badet ble oppgradert.

På kjøkkenet var det opprinnelig planlagt høyskap i den ene enden, men disse ble valgt bort til fordel for en lengre benkeplate. Og underskapene er trukket litt ut fra veggen, slik at kjøkkenbenken er 80 centimeter dyp – 20 centimeter mer enn standarden.

– Det er et enkelt grep som gir mye mer benkeplass. Særlig i moderne leiligheter der kjøkkenet ofte er forholdsvis lite, merkes dette godt, sier Per Joar.

Kontrast

Interiøret er preget av en forkjærlighet for moderne design og en rogivende fargebruk.

– Å flytte fra hus til leilighet ga mulighet til å kvitte seg med en del ting og kunne få en ny start i innredningen. Det er viktig å tenke langsiktig, så her er møblene valgt ut fra å skulle holde i mange år fremover, forklarer han og legger til at han ikke har noe imot å gjøre gode kjøp.

– Hvis man kjenner sin egen smak, er det enklere å gripe mulighetene når de dukker opp.

Kjøkkenet er plassert langs hele den ene kortveggen. Den opprinnelige standardløsningen med høyskap i den ene enden ble endret, slik at kjøkkenbenken nå strekker seg hele veien. 
Kjøkkenet er plassert langs hele den ene kortveggen. Den opprinnelige standardløsningen med høyskap i den ene enden ble endret, slik at kjøkkenbenken nå strekker seg hele veien.  Foto: Filippa Tredal

I en tid der mange velger å male både vegger og tak i mørkere kulører, holder Per Joar en knapp på lyse flater. Særlig i denne boligen, der lyset utenfra på den måten utnyttes på best mulig måte. For å skape en interessant kontrast har interiøret innslag av mørke farger, som det svarte kjøkkenet og spisebordet med plate i brunsvart marmor. Alle vinduskarmer er dessuten brunsvarte.

Les også (+): Vaskerommet i kjelleren var verken praktisk eller hyggelig. Se den utrolige forvandlingen

Stuedelen i den andre enden av allrommet domineres av den grå sofaen, som er trukket litt ut på gulvet. Det frigir veggplass til oppbevaring og øker nærheten til livet utenfor.

– Å kunne sitte her hjemme og likevel føle at jeg er en del av lokalmiljøet, er noe av det beste med leiligheten. For eksempel å følge med på hva som foregår i Operaens øvingslokaler på andre siden av elven.

Styling: Mari K. Olsen

For meg er leiligheten en del av identiteten min, en plattform for å fungere i livet. 

Det første egne hjemmet var en Obos-leilighet på Sagene som hadde en veldig god planløsning, og som satte standarden for hvordan jeg helst ville ha det også i mine fremtidige hjem. 

For at hjemmet mitt skal fungere for meg, må det finnes tydelige soner, slik at stue og kjøkken ikke forstyrrer hverandre. Dessuten må det være gode lysforhold. 

Spisestuen er nok det siste jeg kvitter meg med av møbler.

Når man skal innrede, er det viktig å prioritere. Fokuser på en eller to kvaliteter som er viktige for deg, og la de lede deg videre i de andre valgene. 

Se mer
Spiseplassen er plassert mellom stue og kjøkken, og den fungerer som et bindeledd i allrommet. Spisebordet Half A Square veier 200 kg på grunn av bordplaten i stein. Både bordet og stolene er fra italienske Molteni.
Spiseplassen er plassert mellom stue og kjøkken, og den fungerer som et bindeledd i allrommet. Spisebordet Half A Square veier 200 kg på grunn av bordplaten i stein. Både bordet og stolene er fra italienske Molteni. Foto: Filippa Tredal
Benkeplaten i heltre eik står fint mot de svarte skapfrontene på kjøkkenet. På veggen mellom over- og underskap er det montert en smal Skyline-hylle fra Montana. 
Benkeplaten i heltre eik står fint mot de svarte skapfrontene på kjøkkenet. På veggen mellom over- og underskap er det montert en smal Skyline-hylle fra Montana.  Foto: Filippa Tredal
Over spiseplassen henger to eksemplarer av lampen Mito fra Occhio. Den kobberfargede overflaten og lampens justerbare LED-lyskilde gjør lampene til et blikkfang i rommet. 
Over spiseplassen henger to eksemplarer av lampen Mito fra Occhio. Den kobberfargede overflaten og lampens justerbare LED-lyskilde gjør lampene til et blikkfang i rommet.  Foto: Filippa Tredal
På soverommet står en dobbeltseng fra Dux med sengegavl fra samme produsent. Over sengen henger en plakat med et verk av Per Joars favorittkunstner Egon Schiele. Sengetøyet er fra Myyk og overkastet fra Georg Jensen Damask. Gulvlampen i hjørnet er kjøpt hos Expo Nova, mens leselampen til venstre er fra H&M Home. Til høyre for sengen står et nattbord fra Montana med lampen Binic fra Foscarini. 
På soverommet står en dobbeltseng fra Dux med sengegavl fra samme produsent. Over sengen henger en plakat med et verk av Per Joars favorittkunstner Egon Schiele. Sengetøyet er fra Myyk og overkastet fra Georg Jensen Damask. Gulvlampen i hjørnet er kjøpt hos Expo Nova, mens leselampen til venstre er fra H&M Home. Til høyre for sengen står et nattbord fra Montana med lampen Binic fra Foscarini.  Foto: Filippa Tredal
Badet er lyst og funksjonelt. Her er det ikke gjort noen endringer i forhold til standardløsningen med unntak av gulvflisene fra Mirage Norr, 60 x 60 cm, RR 01 Nat Vit. Håndkleet er fra Joop og servanten er fra Kuma.
Badet er lyst og funksjonelt. Her er det ikke gjort noen endringer i forhold til standardløsningen med unntak av gulvflisene fra Mirage Norr, 60 x 60 cm, RR 01 Nat Vit. Håndkleet er fra Joop og servanten er fra Kuma. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2023.

Les også