eksperten hjelper deg

Førstehjelp for slitne inneplanter

Mørketiden kan være litt lei, og våre kjære inneplanter har lett for å henge med hodet. Med en hjelpende hånd, og litt tilrettelegging, vil de holde motet oppe frem til lyset vender tilbake. Her er enkle grep som kan hjelpe dem over kneika!

Rene planteblader, uten støv, vil absorbere lyset bedre. Og i mørketiden blir dette ekstra viktig. Sørg derfor for å dusje plantene jevnlig, og la dem stå et sted med best mulig tilgang på dagslys. Vekstlys kan være et godt alternativ for å spe på de korte dagene. Terrakottapotten Hoff i fargen Raw Grey er fra Bergs Potter.
Rene planteblader, uten støv, vil absorbere lyset bedre. Og i mørketiden blir dette ekstra viktig. Sørg derfor for å dusje plantene jevnlig, og la dem stå et sted med best mulig tilgang på dagslys. Vekstlys kan være et godt alternativ for å spe på de korte dagene. Terrakottapotten Hoff i fargen Raw Grey er fra Bergs Potter. Foto: Produsenten
Publisert

Vi fyller hjemmene våre med stadig flere planter med svært ulike behov. I blomsterhandelen er utvalget stort, dermed vil det fort kunne være representanter fra alle verdensdeler i en norsk stue. Den store utfordringen vil da være å gi alle optimalt stell.

Kjenn din plante

Start med å kartlegge hvor plantene dine kommer fra, og hva de trenger for å trives. Det er store forskjeller mellom vekster som normalt lever dypt inne i en dunkel jungel og kaktuser som trives med å bade i sol hele dagen. Med denne innsikten kan vi samle vekster med noenlunde like krav, og dermed forenkle videre tilrettelegging med vann og lys.

Bli kjent med plantene dine! Slik at du legger merke til eventuell matthet i bladene, eller om de henger litt mer med hodet enn normalt. Vær også oppmerksom på brune flekker, tørre bladspisser, blader som blir gule og faller av, eller nye skudd og tilvekster som blir blasse eller deformerte. Disse signalene er plantenes måte å si ifra om at noe er galt. Klarer vi å gjenkjenne tegnene i tide, vil vi kunne sette inn tiltak for å unngå mer permanente skader.

Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør, som også deler sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Utnytt lyset

Alle planter trenger lys og vann for å overleve. Utnytt det lille dagslyset som finnes maksimalt. Trekk de mest lyskrevende vekstene nærmere vinduene, og sørg for rene vinduer uten gardiner som skygger. I tillegg er det lurt å dusje plantene jevnlig for å unngå støv på bladene. Med rene vinduer og blader vil lyset lettere kunne trenge inn til klorofyllet i bladene, der magien skjer.

Tilfør ekstra lys

En annen hjelp kan være å tilføre ekstra lys. Lyset fra vanlig lamper er ikke tilstrekkelig for god vekst. Heldigvis finnes det supre vekstlys basert på LED-teknologi. Dette vil gi god effekt – uten høyt forbruk av strøm! Vekstlyset kan fås som lengre lyslister eller enkle pærer, som kan skrues inn i vanlige lamper. Et godt vekstlys vil oppleves som kaldere enn tradisjonelle lyspærer, fordi det inneholder mer blått og rødt lys. Plantene er nemlig avhengige av en viss fargesammensetning i lyset for å kunne oppnå god vekst. Det kan også være lurt å benytte en timer, som gir 12–14 timer med lys per dag – en daglengde de fleste plantene vil trives med.

Mange planter lider under mørketiden, og gule blader kan være et tegn på lysmangel. Plasser planten nærmere vinduet, eller suppler med ekstra vekstlys for å sikre god utvikling av nye blader.
Mange planter lider under mørketiden, og gule blader kan være et tegn på lysmangel. Plasser planten nærmere vinduet, eller suppler med ekstra vekstlys for å sikre god utvikling av nye blader. Foto: Espen Skarphagen

Samle i grupper

Gjennom den kalde årstiden er inneklimaet vårt som regel varmt, tørt og lysfattig. Dette vil et fåtall av vekstene trives med. Et smart grep er å samle planter i grupper, noe som i tillegg vil øke luftfuktigheten i området rundt vekstene, siden alle bidrar med fordampning fra bladene. Når krukkene står samlet, blir også jobben med å vanne enklere. Husk at de aller fleste plantene liker lett tørke mellom hver vanning! Dette er spesielt viktig i den mørke årstiden hvor utviklingen ofte stagnerer.

Nå vil stadig flere ha inneplanter med særpreg, som organisk frodighet, spennende bladverk, vekster som klatrer eller henger, store blader med og uten tegninger, samt farger. Disse plantene kommer vi til å se mer til fremover: 

Coleus

Calathea

Philodendron, i ulike varianter

Hoya, med stor variasjon

Kroton

Alocasia

Aglaonema

Streptocarpus

Begonia

Gullranke

+ sukkulenter i ulike former

Se mer

Senk temperaturen

Når vi dyrker planter, er balansen mellom lysmengde og temperatur avgjørende for å lykkes. Senkes temperaturen med kun noen få grader, vil behovet for lys være mindre. En lavere temperatur vil i tillegg gi mindre tørr luft. Bonusen med temperaturjustering er at det også er bra for strømregningen!

Vinteren er ikke tid for å ta stiklinger, men et vekstlys lurer plantene med lengre dager, og dermed setter de røtter på kort tid. Mindre vekster kan enkelt plasseres i en hylle med plantelys over, og dyrkes uten dagslys.
Vinteren er ikke tid for å ta stiklinger, men et vekstlys lurer plantene med lengre dager, og dermed setter de røtter på kort tid. Mindre vekster kan enkelt plasseres i en hylle med plantelys over, og dyrkes uten dagslys. Foto: Espen Skarphagen

Gjødsling og stell

De fleste vekstene går inn i en hvileperiode om vinteren. Da kan vi redusere eller stoppe gjødslingen, slik at vi ikke stimulerer plantene til å vokse. Med lite lys vil bladene vinkles mot nærmeste vindu eller lyskilde. Dette er plantens måte å fange mest mulig lys på. Unngå å snu plantene, men la dem få utnytte det lyset som finnes, uten å måtte bruke krefter på å snu bladene mot lyset på nytt.

I mørketiden går de fleste planter på sparebluss og er litt svekket. Akkurat som oss mennesker kan de lettere bli angrepet av sykdom når «immunforsvaret» er nede. Vær derfor ekstra oppmerksom hvis det skulle være lus, trips eller spinnmidd på bladene. De kommer ofte til syne på undersiden av bladene og i bladfestene. En dusjflaske med grønnsåpevann vil da være til god hjelp. Jevnlig dusjing med grønnsåpevann kan også ha en viss forebyggende effekt.

Philodendron er som regel lettstelt og finnes i et stort utvalg. Siden de kommer fra jungel og steder med dunkel belysning, vil de ofte klare seg greit med dagslyset vi har tilgjengelig. Her vises varianten «Pink Princess». Foto: Plantasjen
Philodendron er som regel lettstelt og finnes i et stort utvalg. Siden de kommer fra jungel og steder med dunkel belysning, vil de ofte klare seg greit med dagslyset vi har tilgjengelig. Her vises varianten «Pink Princess». Foto: Plantasjen Foto: Produsentene
Det finnes enormt utvalg av Hoya, og det er ikke uten grunn denne slekten blir stadig mer populær. Mange er lettstelte og har spennende farger og vekstform, som denne Hoya krohniana «Eskimo».
Det finnes enormt utvalg av Hoya, og det er ikke uten grunn denne slekten blir stadig mer populær. Mange er lettstelte og har spennende farger og vekstform, som denne Hoya krohniana «Eskimo». Foto: Espen Skarphagen
Begonia ferox er en plante med stor personlighet! De tøffe, piggete bladene er et blikkfang uansett hvor denne rariteten står plassert. Variasjonene av Begonia er større enn mange tror. 
Begonia ferox er en plante med stor personlighet! De tøffe, piggete bladene er et blikkfang uansett hvor denne rariteten står plassert. Variasjonene av Begonia er større enn mange tror.  Foto: Espen Skarphagen
Palettblad eller Coleus har vært svært populær de siste årene, men mange synes det er vanskelig å overvintre dem. Ekstra vekstlys holder veksten kompakt, slik at den beholder den fine fargen på bladene.
Palettblad eller Coleus har vært svært populær de siste årene, men mange synes det er vanskelig å overvintre dem. Ekstra vekstlys holder veksten kompakt, slik at den beholder den fine fargen på bladene. Foto: Espen Skarphagen
Alocasia «Pink Dragon» er en annen herlig plante med flotte blader, som lett blir et blikkfang. Med litt ekstra lys og jevnlig dusj vil de klare seg fint gjennom vinteren.
Alocasia «Pink Dragon» er en annen herlig plante med flotte blader, som lett blir et blikkfang. Med litt ekstra lys og jevnlig dusj vil de klare seg fint gjennom vinteren. Foto: Plantasjen
Den kjente og kjære Aloe vera fungerer godt til pryd og nytte. Som andre sukkulenter er denne lettstelt, og vil gjerne ha godt med lys for å beholde den fine fasongen. La den få tørke opp mellom hver vanning, og plasser den gjerne litt kjøligere i vintermånedene. Potten Hoff i fargen Emerald Green er fra Bergs Potter.
Den kjente og kjære Aloe vera fungerer godt til pryd og nytte. Som andre sukkulenter er denne lettstelt, og vil gjerne ha godt med lys for å beholde den fine fasongen. La den få tørke opp mellom hver vanning, og plasser den gjerne litt kjøligere i vintermånedene. Potten Hoff i fargen Emerald Green er fra Bergs Potter.
Calathea triostar har et ekstra fargesprakende bladverk i rødt, hvitt og grønt. Denne trives med en vokseplass som er lys, uten direkte sol, men det viktigste for disse vakre skapningene er en høy luftfuktighet. Potten Hoff i fargen Quartz Rose er fra Bergs Potter. 
Calathea triostar har et ekstra fargesprakende bladverk i rødt, hvitt og grønt. Denne trives med en vokseplass som er lys, uten direkte sol, men det viktigste for disse vakre skapningene er en høy luftfuktighet. Potten Hoff i fargen Quartz Rose er fra Bergs Potter.  Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2023.

Les også