gjør det selv

En vakker og naturlig julekrans lager du enkelt selv

Hvem ønsker seg vel ikke en frodig julekrans? Det er faktisk ikke så vanskelig å lage den selv. Her er blomsterdekoratørens oppskrift.

For en luftig krans med litt spill i form, tekstur og farge, bruk gjerne flere sorter av vintergrønt. Sett sammen blankt, matt, stort og smått, samt gjerne ulike nyanser av grønt, og lag din personlige krans.
For en luftig krans med litt spill i form, tekstur og farge, bruk gjerne flere sorter av vintergrønt. Sett sammen blankt, matt, stort og smått, samt gjerne ulike nyanser av grønt, og lag din personlige krans. Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

– Til store kranser er det en fordel å bruke grønt med litt volum. Plukk i naturen eller kjøp i blomsterbutikk. sier hageekspert og blomsterdekoratør Espen Skarphagen.

(Se bilder og steg lenger ned i artikkelen.)

– For en fyldig og jevn krans, kutt alt i relativt korte biter før du fester til underlaget. Min favoritt er vintergrønn ertesypress, Chamaecyparis pisifera «Squarrosa», som man fint kan dyrke mange steder i Norge. Den er herdig til H4.

Kransen bindes på en halmkrans, som er stabil og enkel å jobbe med og gir et godt feste til vikletråden. Et tips her er å velge en type grønt som skal spille hovedrollen, og la det andre være «krydderet». Men velg helst vintergrønt som ikke drysser når det blir tørt.

En krans symboliserer evigheten, uten begynnelse og slutt. Dette er viktig å tenke på når du skal binde en krans med grønt. For best resultat og enklest jobb bør alt det grønne ligge i samme retning. Slik vil du enkelt kunne skjule skjøten under det grønne der du startet. I denne store kransen har vi brukt en hovedvekt av ertesypress og supplert med eukalyptus, oliven og sølvtråd (Calocephalus).

Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han deler jevnlig sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han deler jevnlig sine grønne tips på skarpihagen.no og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Du trenger:

Vintergrønt etter ønske
Halmkrans i ønsket størrelse
Vikletråd En god saks
Blomstertråd

Se steg for steg tips under bildene.

Slik gjør du: Surr vikletråden et par runder rundt halmkransen. Klipp opp grønt i mindre biter.
Slik gjør du: Surr vikletråden et par runder rundt halmkransen. Klipp opp grønt i mindre biter. Foto: Filippa Tredal
Legg en rad på tvers av kranskanten, og hold godt fast med den ene hånden mens du legger vikletråden over nedre deler av stilkene. Vikle gjerne et par ganger rundt kransen og stram godt. Neste rad med grønt legges over stilkene på første rad, slik at disse skjules. Gjenta med et par surringer med vikletråd og stram til. Gjenta prosessen til du får ønsket uttrykk. Løft til slutt opp det grønne, slik at de siste stilkene kan stikkes under den første runden med grønt.
Legg en rad på tvers av kranskanten, og hold godt fast med den ene hånden mens du legger vikletråden over nedre deler av stilkene. Vikle gjerne et par ganger rundt kransen og stram godt. Neste rad med grønt legges over stilkene på første rad, slik at disse skjules. Gjenta med et par surringer med vikletråd og stram til. Gjenta prosessen til du får ønsket uttrykk. Løft til slutt opp det grønne, slik at de siste stilkene kan stikkes under den første runden med grønt. Foto: Filippa Tredal
Surr et par ganger ekstra på siste runden og stram godt før du klipper av vikletråden, med ca. 15 cm ekstra til feste. Bruk blomstertråd til å lage oppheng til kransen, eller bruk den som dekor på bordet hvis du ikke vil henge den. Eller lag flere!.
Surr et par ganger ekstra på siste runden og stram godt før du klipper av vikletråden, med ca. 15 cm ekstra til feste. Bruk blomstertråd til å lage oppheng til kransen, eller bruk den som dekor på bordet hvis du ikke vil henge den. Eller lag flere!. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2022, og sist oppdatert 25/11 2022.

Les også