et hint av vår

Dette kan du så allerede nå!

Å så planter innendørs – forkultivering – gir umiddelbar vårfølelse i den mørke årstiden. I noen tilfeller er det også nødvendig for å få god blomstring til sommeren.

Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineus, har tilnærmet kontinuerlig blomstring om vi forkultiverer dem. Når plantene først er kommet i god vekst, blomstrer de kontinuerlig frem til frosten kommer. Den fantastiske blomstringen er en av grunnene til at denne frodige planten er blitt så populær.
Blodbeger, Rhodochiton atrosanguineus, har tilnærmet kontinuerlig blomstring om vi forkultiverer dem. Når plantene først er kommet i god vekst, blomstrer de kontinuerlig frem til frosten kommer. Den fantastiske blomstringen er en av grunnene til at denne frodige planten er blitt så populær. Foto: Espen Skarphagen
Publisert

Klokkeranke og blodbeger er to svært populære klatreplanter, begge opprinnelig fra Mexico, som gir enorm frodighet til terrassen eller hagen. Sår vi frøene innendørs i januar/februar forkultiverer vi plantene, slik at de oppnår en god størrelse før de plantes ut – etter at all fare for frost er over.

Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør som deler sine grønne tips på skarpihagen.no. og i podkasten Grøntpodden.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør som deler sine grønne tips på skarpihagen.no. og i podkasten Grøntpodden. Foto: Filippa Tredal

Suppler med lys

Når vi skal forkultivere planter inne i vinterhalvåret, bør vi supplere med plantelys og en timer som sørger for ca. 14 timer lys per dag. Balansen mellom temperatur og lys er avgjørende for god utvikling på plantene. Er det varmt, vil behovet for lys være større. Det vil derfor være lurt å dyrke de fleste plantene på cirka 16–18 grader.

Blodbeger

Blodbeger har bitte små frø som skal legges oppå fuktig såjord, og deretter holdes jevnt fuktige. Som mange andre små frø er blodbeger avhengige av mye lys for god spiring. Potten med frø bør derfor plasseres under plantelys fra start. En enkel måte å holde en jevn fuktighet rundt frøene på, er å drysse et tynt lag med vermiculite, en miljøvennlig jordforbedring, etter såing. I tillegg til å holde på fuktigheten, vil den slippe lyset igjennom og ned til frøene, samt til dels hindre angrep av sopp og råte.

Med godt lys og romtemperatur vil spirene normalt komme i løpet av 2–3 uker. De knøttsmå plantene bør få stå i ro til de første ordentlige bladene har utviklet seg. Deretter kan de prikles om i hver sin potte med veldrenert plantejord.

Vermiculite holder på fuktigheten og slipper lys igjennom til frøene. I tillegg forhindrer det til en viss grad sopp og råte.
Vermiculite holder på fuktigheten og slipper lys igjennom til frøene. I tillegg forhindrer det til en viss grad sopp og råte. Foto: Espen Skarphagen

Småplanter

Når du prikler småplanter, det vil si å plante om tettsådde planter i egne potter, bør jorden være ordentlig vannet i forkant, slik at plantene er enkle å løsne fra hverandre. Husk ikke å klemme på de sarte stilkene! Løft dem heller ved å ta tak i et blad og plasser dem forsiktig i ny potte med plantejord. Etter prikling bør plantene holdes jevnt fuktige og dyrkes videre under plantelys.

Blodbeger og klokkeranke vokser hurtig og skaper et frodig uttrykk på terrassen hele sommeren.
Blodbeger og klokkeranke vokser hurtig og skaper et frodig uttrykk på terrassen hele sommeren. Foto: Espen Skarphagen
Klokkeranken, Cobaea scandens, trenger god tid for å utvikle seg. Forkultivering er derfor nødvendig for å få en god blomstring, og denne kan du så allerede i februar.
Klokkeranken, Cobaea scandens, trenger god tid for å utvikle seg. Forkultivering er derfor nødvendig for å få en god blomstring, og denne kan du så allerede i februar. Foto: Espen Skarphagen

10 planter som kan sås innendørs tidlig:

JANUAR: Chili/paprika, Blodbeger, Kjempeverbena, Stemorsblomst, Pelargonium

FEBRUAR: Tomat, Prydtobakk, Klokkeranke, Artiskokk, Flittiglise

Den nydelige hvite varianten av klokkeranke er litt spinklere i veksten.
Den nydelige hvite varianten av klokkeranke er litt spinklere i veksten. Foto: Espen Skarphagen
Plantene kan prikles i hver sine potter når de første ordentlige bladene er kommet ut.
Plantene kan prikles i hver sine potter når de første ordentlige bladene er kommet ut. Foto: Espen Skarphagen

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 01 2022

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2023.

Les også