estetisk funkis

– Det geniale med dette huset er at det er så ujålete. Men så blir det jo jålete fordi det er så gjennomtenkt

Kari og Aasmund har pusset opp det unike atriumhuset med kjærlig og kyndig hånd,
og med dyp respekt for den originale arkitekturen. Se de flotte bildene, og bli også med Kari på en virtuell omvisning.

– Jeg er nok uredd og hverken styrt av trender eller av andre, men bruker både smak og intuisjon. Jeg vet hva jeg liker og hva jeg ønsker å få til, og tilpasser stilen til der jeg bor, sier Kari.
– Jeg er nok uredd og hverken styrt av trender eller av andre, men bruker både smak og intuisjon. Jeg vet hva jeg liker og hva jeg ønsker å få til, og tilpasser stilen til der jeg bor, sier Kari. Foto: Filippa Tredal
Publisert

Det eskeformede huset åpner seg mot et lukket, grønt atrium. Rommene bader i lys. Historien til den særpregede husklyngen på Jørnstadfeltet i Asker starter tidlig på 60-tallet. Pådriverne for prosjektet var en gruppe optimistiske, radikale Blindern-akademikere, som drømte om å tvinge frem barnehageplasser her. Det ble Jan Inge Hovig, best kjent som arkitekten bak Ishavskatedralen i Tromsø, som fikk i oppdrag å tegne boligfeltet. Arkitekten skal angivelig ha sett til Japan da han utviklet de enkle, en-etasjes atriumhusene.

Du er heldig om du finner et av dem til salgs. Her er det lav fraflytting, og mange av beboerne har bodd her siden byggeåret. Særlig er området populært blant akademikere, arkitekter og industridesignere, kan Kari Setsaas fortelle. Selv var hun og mannen Aasmund blant de heldige og fikk slått kloa i sin funkisbolig i fjor. De hadde lenge vært fascinert av husene:

Kari Setsaas (57), administrerende direktør i Norvigroup Norsk Dun og styreleder i Designindustriens bransjeforening, og Aasmund Setsaas (62), som jakter gode hoder og er daglig leder for eget selskap, Setsaas Rekruttering. 

Hva?

Funkishus på 167 kvm fra 1964, tegnet av Jan Inge Hovig.

Hvor?

Jørnstadfeltet i Asker.

Se mer

– Boligene er geniale, med mulighet til å bo på én flate som i en leilighet, og med hage på alle kanter, på 850 kvadratmeter.

Da det dukket opp en privatvisning, slo de til. – Det var «meant to be», mener Kari.

Vel bevart

For Kari og Aasmund har det vært naturlig å ivareta husets iboende kvaliteter.

– Vi har vært opptatt av å bevare og videre-utvikle egenskapene i den gode arkitekturen. Vi ville forsterke følelsen av lys, luft og transparent åpenhet, men samtidig gjøre huset lunt og intimt.

Alle flater er pusset opp. Takene, som var i mørknet furupanel, har fått fire malingsstrøk. De gamle tregulvene i heltre eik er slipt og lakket. Alle vegger er malt, og det originale kjøkkenet fra 1964 er byttet ut med et moderne og funksjonelt «minglekjøkken».

Kari og Aasmund ble tidlig enige om at lys var viktig i huset.

Atriumshusene på Jørnstadfeltet er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, som angivelig skal ha sett til Japan da han på 60-tallet utviklet de enkle, eskeformede bygningene som lukker seg mot skjermede hager.. Funkishuset har fasade i bindingsverk. En stor japansk lønn, kanskje det vakreste treet man kan ha, pryder hagen.
Atriumshusene på Jørnstadfeltet er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig, som angivelig skal ha sett til Japan da han på 60-tallet utviklet de enkle, eskeformede bygningene som lukker seg mot skjermede hager.. Funkishuset har fasade i bindingsverk. En stor japansk lønn, kanskje det vakreste treet man kan ha, pryder hagen. Foto: Filippa Tredal

– Derfor falt valget på noe så utrendy som klassisk hvit, forteller Kari. Det kritthvite varmes imidlertid opp av brunt lær, kobber og treverk. Egentlig er hun innerst inne en maksimalist, røper Kari, så det er godt det er plass til noen pappesker i kjelleren. Fordi huset kaller på et enkelt formspråk, har hun i stedet latt maksimalismen gi seg utslag i godt design, en balansert fargepalett, god materialmiks og kontraster.

Kjøkkenviften med kobberbeslag er original, og høyt elsket. Den er derfor benyttet som utgangspunkt for øvrige fargevalg i huset. Fargen er hentet frem i lær og tekstiler, samt i vask og kran på kjøkkenet. Kjøkkeninnredningen er fra Boform, med benkeplate i Corian. Barstolen 7-eren i calvadosfarget lær er fra Fritz Hansen, og pendellampen PH5 er fra Louis Poulsen.
Kjøkkenviften med kobberbeslag er original, og høyt elsket. Den er derfor benyttet som utgangspunkt for øvrige fargevalg i huset. Fargen er hentet frem i lær og tekstiler, samt i vask og kran på kjøkkenet. Kjøkkeninnredningen er fra Boform, med benkeplate i Corian. Barstolen 7-eren i calvadosfarget lær er fra Fritz Hansen, og pendellampen PH5 er fra Louis Poulsen. Foto: Filippa Tredal
Overskap er valgt bort i det relativt lille rommet, for å ivareta lys og luft. De åpne hyllene gir mulighet til å lage litt miljø på den hvite veggflaten. Kjøkkenvasken er Lavabo Kubus, armaturen Essence fra Grohe og hvitevarene fra Miele.
Overskap er valgt bort i det relativt lille rommet, for å ivareta lys og luft. De åpne hyllene gir mulighet til å lage litt miljø på den hvite veggflaten. Kjøkkenvasken er Lavabo Kubus, armaturen Essence fra Grohe og hvitevarene fra Miele. Foto: Filippa Tredal

– Lær, oransje, store fargerike bilder og en haug med detaljer. Jeg elsker detaljer – jo mer subtile, desto bedre!

På reisen fra jugend på Frogner til funkis i Asker ble mye av møbler og interiør byttet ut, og det aller meste er kjøpt nytt til stedet. Kari har sittet i førersetet for de fleste valgene, men det meste er avstemt med Aasmund. Som regel er de ganske enige.

Vi er hjemmekjære og sosiale, og hjemmet betyr mye for oss. Vi tenker at det er personlig. Det er en del av vår families historie, og et sted for hverdag og fest. Vi elsker «open door-philosophy».

Barna vokste opp i et stort og deilig hus på Billingstad i Asker. Da de flyttet hjemmefra, ville Aasmund konvertere vedlikehold og hage til noe mindre og mer lettstelt. Med meg som pådriver flyttet vi til «indrefileten» på Frogner, med gangavstand til alt. Vi nøt moderne luksus, takhøyde, jugendstil, stukkatur og bløtkaker i nesten 10 år. Da ville Aasmund nærmere barn og barnebarn, som alle bor i Asker.

Da vi flyttet, solgte vi vår herlige Tonning-spisestue, hvor vi feiret dåper og konfirmasjoner, jul og nyttår, bursdager og søndager gjennom årtier. Den lever videre i en annen hyggelig familie, da den ikke passet i form og stil i det nye huset.

Se mer

– Vi er praktiske estetikere av natur, og funksjon og farge var vesentlig – i tillegg til enkel utforming. Og vi har lagt stor vekt på taktilitet og gode materialer. Vi ville ha det estetisk, ærlig, ujålete – og aller helst norsk!

Blant de lokale skattene finner vi for eksempel Krobo-benken fra Fjordfiesta, lamper fra Hadeland Glassverk og designklassikeren Spinnakerstolen, funnet på finn.no.

Boligen er genial, med mulighet til å bo på en flate.
Boligen er genial, med mulighet til å bo på en flate.

Livets dessert

At de valgte å forlate luksuslivet i hovedstaden til fordel for landlige Asker, angrer de definitivt ikke på.

– Vi har nydelige turområder langs kyststiene og bare tre minutter til morgenbadet, om vi ønsker det, men samtidig kort vei til Oslo, sier Kari.

Og dessuten – det beste av alt:

– Vi bor to minutter fra barnebarna. Det er herlig når Julian på 8 kommer syklende og løper inn for å vise «moffe» en fargerik bille eller en stor meitemark. Det er livets dessert!

KARIS BESTE TIPS!

Lag en god plan for hvordan du skal bruke rommene og hva du må ha – spesielt når det gjelder oppbevaring og skapplass. Se om noe areal kan brukes fleksibelt: Må et kontor kun være et kontor, eller kan det også fungere som gjesterom?

Velg dine favorittfarger, vær uredd og lag en materialplan, slik at det ikke blir litt av mye, men mye av lite. 

«Make yourself happy». Det er ditt hjem og dine valg. Gjør det personlig. Bo i et hjem, ikke i et hus!

Bruk tid på å planlegge de store investeringene, som bad og kjøkken. Vær raus for varig glede. Veggfarger kan enkelt byttes – og det er utrolig hvor mye du kan forandre med farger på tekstiler og kunst.

Styling: Mari K. Olsen

Lyset er husets fremste kvalitet, og både vegger og kjøkken er holdt hvite for å slippe det best mulig til.
Lyset er husets fremste kvalitet, og både vegger og kjøkken er holdt hvite for å slippe det best mulig til. Foto: Filippa Tredal
Husene er designet slik at peristylen og hagen glir i ett med innemiljøet. De store vinduene slipper inn masse dagslys, likevel er det ikke vesentlig innsyn. 
Husene er designet slik at peristylen og hagen glir i ett med innemiljøet. De store vinduene slipper inn masse dagslys, likevel er det ikke vesentlig innsyn.  Foto: Filippa Tredal
For å skille seg ut fra alt det hvite, har spisestuesonen fått kontrastfargen Sober. Spisebordet Samurai i oljet ask er fra Kristensen. 7-erstolene i lær er fra Fritz Hansen. Benken har sittepute og ryggputer med lærstropper laget på mål av ByRavn. Maleriet er av Tronstad, Romberg og Ferner. Arkivlampene er fra Hadeland Glassverk. 
For å skille seg ut fra alt det hvite, har spisestuesonen fått kontrastfargen Sober. Spisebordet Samurai i oljet ask er fra Kristensen. 7-erstolene i lær er fra Fritz Hansen. Benken har sittepute og ryggputer med lærstropper laget på mål av ByRavn. Maleriet er av Tronstad, Romberg og Ferner. Arkivlampene er fra Hadeland Glassverk.  Foto: Filippa Tredal
Maleriet i stuen er et samarbeid mellom kunstnerne Ingrid Tronstad, Kristin Romberg og Pippip Ferner. Sofaen, stolene og bordet Tromøya er fra Hødnebø. Taklampen Caboche og gulvlampen Birdie er fra Foscarini. Gulvteppet er fra InHouse.
Maleriet i stuen er et samarbeid mellom kunstnerne Ingrid Tronstad, Kristin Romberg og Pippip Ferner. Sofaen, stolene og bordet Tromøya er fra Hødnebø. Taklampen Caboche og gulvlampen Birdie er fra Foscarini. Gulvteppet er fra InHouse. Foto: Filippa Tredal
Den vakre, originale peisen er et smykke i stuen, men også en god varmekilde som holder hele huset behagelig lunt.
Den vakre, originale peisen er et smykke i stuen, men også en god varmekilde som holder hele huset behagelig lunt. Foto: Filippa Tredal
Spinnakerstolen fra Hødnebø er en absolutt designfavoritt gjennom mange år, av norsk design og produksjon. – Endelig hadde vi hjemmet som passet til stolen! Hyllene med skap i ask er fra String. Det store bildet er et trykk av Terje Resell. 
Spinnakerstolen fra Hødnebø er en absolutt designfavoritt gjennom mange år, av norsk design og produksjon. – Endelig hadde vi hjemmet som passet til stolen! Hyllene med skap i ask er fra String. Det store bildet er et trykk av Terje Resell.  Foto: Filippa Tredal
Kari setter stor pris på husets gjennomtenkte arkitektur, her representert ved gangen som har herlig gjennomlys. Både garderoben og taklampene i kobber er originale fra byggeåret.
Kari setter stor pris på husets gjennomtenkte arkitektur, her representert ved gangen som har herlig gjennomlys. Både garderoben og taklampene i kobber er originale fra byggeåret. Foto: Filippa Tredal
Sengen K10 med OakRest sengegavl og sokkel er fra Wonderland – norsk design og norsk produksjon. Gardinene i tung, italiensk lin er fra Loftet Interiør.
Sengen K10 med OakRest sengegavl og sokkel er fra Wonderland – norsk design og norsk produksjon. Gardinene i tung, italiensk lin er fra Loftet Interiør. Foto: Filippa Tredal
Nattbordene er Montanas Mini, mens bordlampen Flowerpot er fra Louis Poulsen.
Nattbordene er Montanas Mini, mens bordlampen Flowerpot er fra Louis Poulsen. Foto: Filippa Tredal
Soverommet er malt i klassisk hvit. Takpendelen Glo Ball er fra Flos og sengetøyet fra Borås Cotton.
Soverommet er malt i klassisk hvit. Takpendelen Glo Ball er fra Flos og sengetøyet fra Borås Cotton. Foto: Filippa Tredal
Hjemmekontoret fungerer som arbeidsplass for to. Det er funksjonelt, men likevelt kult. På veggen henger et trykk av Bjarne Melgaard, på gulvet står trykk av Sverre Bjertnes. Kontorstolene i skinn og krom er replika.
Hjemmekontoret fungerer som arbeidsplass for to. Det er funksjonelt, men likevelt kult. På veggen henger et trykk av Bjarne Melgaard, på gulvet står trykk av Sverre Bjertnes. Kontorstolene i skinn og krom er replika. Foto: Filippa Tredal
Blant husets mange geniale funkisdetaljer er den nedfelte kokosmatten ved inngangsdøren. Gulvet holdes pent, og matten kan tas av og ristes. Maleriet av barna i familien er av Inga Bjørnsdottir. Benken Krobo er fra Fjordfiesta.
Blant husets mange geniale funkisdetaljer er den nedfelte kokosmatten ved inngangsdøren. Gulvet holdes pent, og matten kan tas av og ristes. Maleriet av barna i familien er av Inga Bjørnsdottir. Benken Krobo er fra Fjordfiesta. Foto: Filippa Tredal
Husene er bygget med hage på alle kanter, til sammen 850 kvm. En fantastisk luksus, mener Kari. Hagemøblene er fra Møbelringen. Den trådløse Flowerpot-lampen er fra Louis Poulsen, mens puter og pledd er fra Rebel Home.
Husene er bygget med hage på alle kanter, til sammen 850 kvm. En fantastisk luksus, mener Kari. Hagemøblene er fra Møbelringen. Den trådløse Flowerpot-lampen er fra Louis Poulsen, mens puter og pledd er fra Rebel Home. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2023.

Les også