Beige, baby!

Det er på tide å se på beige med nye øyne

Enten du velger en harmonisk og dempet palett, eller ønsker å leke deg med friske fargeinnslag som kontrast til beige: Her er ekspertenes tips for å lykkes med den allsidige fargen.

Ved å velge flere nyanser av beige, kan du skape en rolig atmosfære og et lyst, lett og skandinavisk uttrykk. En miks av ulike materialer og strukturer sørger for at rommet likevel ikke blir kjedelig. Sofaen Noora, stolen Cosh, taklampen Lunaria, bordet Latch og teppet Braid er alle fra Bolia. 
Ved å velge flere nyanser av beige, kan du skape en rolig atmosfære og et lyst, lett og skandinavisk uttrykk. En miks av ulike materialer og strukturer sørger for at rommet likevel ikke blir kjedelig. Sofaen Noora, stolen Cosh, taklampen Lunaria, bordet Latch og teppet Braid er alle fra Bolia.  Foto: Produsenten
Publisert

Hvordan finne den rette beigenyansen?

– Velg det DU liker! Men vær oppmerksom på hvor mye rødt og hvor mye gult det er i fargen, slik at du kan tilpasse aksentfargene deretter, råder Thea Fremo Amundsen, interiørdesigner og fargerådgiver i Couleur. – Med aksentfarger menes støttefarger (som brukes på detaljer) for å fremheve hovedfargen, slik at de sammen skaper den rette stemningen du er på jakt etter. Kalde toner vil fremheve det varme i en beige.

Kan man ha beige som dominerende farge, men likevel få et interessant interiør?

– Et levende interiør består av en palett med mange forskjellige farger og nyanser. Velg gjerne flere hovedfarger på de store flatene som gulv, vegger og tak, samt gode aksentfarger.

Thea Cremo Amundsen, interiørdesigner og fargerådgiver.
Thea Cremo Amundsen, interiørdesigner og fargerådgiver. Foto: Simen Øvergård

I dette tilfellet kan du velge en palett bestående av litt mørk beige og lys beige, det vil si ton-i-ton, hvor vi bruker flere nyanser av samme farge. Alternativt en palett bestående av analoge farger, altså flere nabofarger fra fargehjulet. Hvis vi setter oss inn i hvordan farger påvirker hverandre, gir det et godt overblikk for å kunne sette sammen en harmonisk palett av nabofarger.

Har du gode fargetips til en beige stue som trenger å piffes opp?

– Gi plass til flere nyanser! Mal taket i noe som funker for dine rom, eller gi sprosser og vinduskarmer et fargerikt løft.

Hvilke farger er ekstra fine til beige?

– Beige påvirkes veldig av sine omgivelser. Alle farger kan bli bra til beige, og alle kan bli helt grusomme. Beige har vært en slags søster til det grå, som en trygg sannhet om det nøytrale og enkle. Vi ser flere måter å bruke beige på nå enn før, avslutter Cremo Amundsen.

Svøp hjemmet ditt i beige, og tilfør objekter i farger og design med sterk karakter for et personlig og eklektisk interiør. Lenestolen Puffy er fra Hem. 
Svøp hjemmet ditt i beige, og tilfør objekter i farger og design med sterk karakter for et personlig og eklektisk interiør. Lenestolen Puffy er fra Hem.  Foto: Produsenten

Hvilken rolle kan beige spille i en fargepalett?

Nina Michelsen, interiørarkitekt og kreativ leder.
Nina Michelsen, interiørarkitekt og kreativ leder. Foto: Privat

– Beige kan ha en nøytral, men likevel god og solid hovedrolle, sier Nina Michelsen, interiørarkitekt MNIL og kreativ leder i Michelsens. – Enten som atmosfærisk base for en nordisk stil, eller et rolig fundament for en eklektisk, fargesterk eller bohemsk interiørretning. I mitt arbeid er beige nøytral, innbydende og kanskje noe konservativ, men også fleksibel og moderne. Beige er en godt start for det du ønsker å oppnå i ditt hjem.

Har du en beige favoritt som du vil anbefale?

– I renovering av hus med opprinnelig teglstein i beige eller brunt, er steinen et fantastisk utgangspunkt for det nye interiøret. I en Geir Grung-tegnet villa fra 1968 som Michelsens har renovert, er fargebasen den lyse beigefargen S 1502-Y, som brukes på både vegger, tak og mindre ting som ventilasjonslokk og lampeelementer.

Hvordan tilføre beige i form av naturmaterialer?

– I stein finnes fine beigetoner. Marmor, Lundhs Real Stone og spesielt den deilige, brune Lundhs Antique bruker vi mye i våre prosjekter. Tre kommer ofte inn som den varme, overordnede beigeflaten i et hjem, og da kan det være nok. Bare husk at treverk kan ha mange valører. Du kan også velge trinn i trapp, dører og listverk i samme overflatebehandling eller farge, slik at du sikrer gode overganger og en fin flyt. Å tenke motsatt kan også være spennende. Det vil si å kombinere en rolig gulvflate med et uttrykksfullt og organisk interiør, som kjøkkenet i leiligheten til skredderen T-Michael. (bildet til høyre)

Hvordan finne farger som går fint til beige?

– Ta deg en inspirasjonsrunde i moteverdenen eller en tur på et galleri. Et maleri kan fungere som inspirasjon og oversettes til fargebruk i ditt hjem. Jeg lover at du vil bli inspirert!

Opprinnelig ble ordet beige brukt om et fint, mykt melert, diagonalvevd kjoletøy i ubleket ull fra provinsen Poitou i Vest-Frankrike.

Beige skapes ved å tilføre hvitt til brun farge.

Beige oppleves som en rolig, nøytral og naturlig farge som passer godt sammen med andre farger.

De første datamaskinene var gjerne beige, fordi produsentene var opptatt av at maskinene skulle oppleves som så ufarlige som mulig – for ikke å skremme brukere uten erfaring med den nye teknologien. 

Kilder: snl.no, colorsexplained.com, 
sciencemuseum.org.uk

Se mer

Nyanser av beige

– Fargen beige har gjennomgått en transformasjon og er absolutt en farge å ta inn i varmen, sier Birgit Torkildsby, fargesjef for Skandinavia og Vest-Europa hos Jotun.

I retur gir beige en lun og deilig stemning til dine rom. Den er derfor et ypperlig valg for en stue eller spisestue. Dette er rom hvor sosialt samvær skal finne sted og mat inntas, men det er også rom som skal innby til ro og avkobling. I alle tilfeller er varme veggfarger et godt utgangspunkt for å lykkes med disse rommene.

Det nye er at beigetonene er mer gylne enn for noen år siden, og derfor oppleves som mer positive og optimistiske farger. De føles både tidløse og tidsriktige, og gir et moderne uttrykk – spesielt om du maler veggene med den matte malingen Lady Pure Color.

Beigetoner er fine å kombinere ton-i-ton, men får ekstra karakter i kombinasjon med en skikkelig aksentfarge som rød. Og husk at selv om veggene males med matt maling, kan du med hell bruke en halvblank eller helblank maling på listverk og dører. Lady Supreme Finish for treverk kommer for eksempel i fire ulike glansgrader, så her er mulighetene mange for en personlig touch, tipser Torkildsby.

Ved å kombinere klassisk beige med kalde toner vil det varme i beigefargen fremheves, forteller fargeekspert Thea. Bildet er et eksempel på hvordan aksentfarger, i form av reol fra Montana, gir hovedfargen beige en ny dimensjon. 
Ved å kombinere klassisk beige med kalde toner vil det varme i beigefargen fremheves, forteller fargeekspert Thea. Bildet er et eksempel på hvordan aksentfarger, i form av reol fra Montana, gir hovedfargen beige en ny dimensjon.  Foto: Produsenten
I dette Couleur-prosjektet har Thea fargesatt en stue. Peisen har fått en dyp, varm beigenyanse for å underbygge peisbålets farger, S 2020-Y30R. Beigetonen er hentet fra teglsteinen som er brukt inne i ildstedet. Veggene er ellers malt i en lys, lett rosa, S0507-Y60R, som, litt avhengig av lyset utenfra, heller mot det beige. Kombinert med det lyseblå taket, S 1010-R80B, skapes en helhet preget av ro og letthet, med et litt lekent uttrykk.
I dette Couleur-prosjektet har Thea fargesatt en stue. Peisen har fått en dyp, varm beigenyanse for å underbygge peisbålets farger, S 2020-Y30R. Beigetonen er hentet fra teglsteinen som er brukt inne i ildstedet. Veggene er ellers malt i en lys, lett rosa, S0507-Y60R, som, litt avhengig av lyset utenfra, heller mot det beige. Kombinert med det lyseblå taket, S 1010-R80B, skapes en helhet preget av ro og letthet, med et litt lekent uttrykk. Foto: Simen Øvergård
Beige spenner fra de lyseste nyansene som ligger tett opp mot krem og hvitt, til toner som beveger seg mot det brune eller grå. 10430 Dempet Savanne fra Jotun er en litt mørk beige som står godt til svart, brunt og rødt. 
Beige spenner fra de lyseste nyansene som ligger tett opp mot krem og hvitt, til toner som beveger seg mot det brune eller grå. 10430 Dempet Savanne fra Jotun er en litt mørk beige som står godt til svart, brunt og rødt.  Foto: Produsenten
– Den mer taktile overflaten, som for mange minner om 80-tallet, er en viktig retning fremover, sier interiørarkitekt Nina Michelsen. Selv synes hun teglsteinsvegger i beigetoner er et godt utgangspunkt for å sette sammen en fargepalett. Trillebordet Flow og øvrige møbler er fra Muuto.
– Den mer taktile overflaten, som for mange minner om 80-tallet, er en viktig retning fremover, sier interiørarkitekt Nina Michelsen. Selv synes hun teglsteinsvegger i beigetoner er et godt utgangspunkt for å sette sammen en fargepalett. Trillebordet Flow og øvrige møbler er fra Muuto. Foto: Produsenten
I leiligheten til designer og skredder T-Michael i Bergen er de varme nyansene til treverket, i den spesialtegnede, bølgende veggen, kombinert med en lys beige kulør, NCS S 2005-Y, på andre overflater. Prosjektet er utført av Michelsens.
I leiligheten til designer og skredder T-Michael i Bergen er de varme nyansene til treverket, i den spesialtegnede, bølgende veggen, kombinert med en lys beige kulør, NCS S 2005-Y, på andre overflater. Prosjektet er utført av Michelsens. Foto: Bent René Synnevåg
Med beige i stedet for hvite vegger får rommet et annet, interessant og lunt utgangspunkt å bygge videre på i innredningen. Lydabsorberende veggplater fra Poasana.
Med beige i stedet for hvite vegger får rommet et annet, interessant og lunt utgangspunkt å bygge videre på i innredningen. Lydabsorberende veggplater fra Poasana. Foto: Produsenten
Beige er en takknemlig farge å matche med andre farger, bare man finner den rette nyansen. Her i en vellykket kombinasjon med dempet grønt og blått. Bildet er hentet fra den nye vårkolleksjonen til Broste Copenhagen.
Beige er en takknemlig farge å matche med andre farger, bare man finner den rette nyansen. Her i en vellykket kombinasjon med dempet grønt og blått. Bildet er hentet fra den nye vårkolleksjonen til Broste Copenhagen. Foto: Produsenten
Beige i kombinasjon med treverk og hvitt oppleves som rogivende og delikat. Bordlampen x203 Ilumina er fra Wästberg.
Beige i kombinasjon med treverk og hvitt oppleves som rogivende og delikat. Bordlampen x203 Ilumina er fra Wästberg. Foto: Produsenten
Her er både veggen og brystningen malt i beigenyansen 12080 Soft Radiance, men i ulik glansgrad, mens døren er malt i en rødnyanse, 20207 Statement Red, begge fra Jotun.
Her er både veggen og brystningen malt i beigenyansen 12080 Soft Radiance, men i ulik glansgrad, mens døren er malt i en rødnyanse, 20207 Statement Red, begge fra Jotun. Foto: Produsenten

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2023.

Les også